måndag 13 maj 2013

Mors dag och aborterna

Igår var det mors dag här i Colombia. Den firas med pompa och ståt, är i det närmaste helig, och nåde den som inte minst bjuder ut sin mamma på restaurang den dagen. Moderskapet har en stark kulturell ställning i Colombia, och är intimt förknippat med idén om kvinnlighet, lite som om det är först då man blir fulländad som kvinna, och det är det som naturligtvis alla kvinnor innerst inne strävar efter.

Varje kvinnas högsta dröm, jo, tjena.

För går man till statistiken var mindre av hälften (48%) av barnen som fötts de senaste fem åren önskade eller planerade.  29% var önskade, men till ett senare tillfälle, och 23% var oönskade. Av graviditeter som ledde till födslar, alltså. Samtidigt beräknas 44% av det totala antalet oplanerade graviditeter sluta i abort, ungefär 400 000 om året. Av dessa aborter är mindre än en procent lagliga sådana.

I Colombia är abort lagligt i tre fall - när graviditeten är ett resultat av ett sexualbrott, när fostret har sådana missbildningar att det troligtvis inte kan överleva utanför livmodern, eller när graviditeten innebär fara för kvinnans liv eller hälsa (fysisk eller mental).

I teorin skulle nog ganska många av de där fyrahundratusen aborterna passa in i någon av de lagliga omständigheterna. I praktiken är det långt ifrån lika lätt. Trots att konstitutionsdomstolen gång på gång slagit fast att abort i de här fallen är en rättighet och att det därför är en skyldighet för staten att tillhandahålla dessa är hindren många. Felaktig och otydlig information, okunskap, otillgänglig sjukvård, oändliga byråkratiska turer, samvetsvägran, och så vidare, och så vidare. Det finns dessutom starka statliga institutioner som gör allt i sin makt för att stoppa minsta lilla framsteg som görs.
"Vår kropp, vårt beslut" står det på dörren till
mottagningen på sjukhuset i stadsdelen Suba. 

Många försöker inte ens den lagliga vägen, utan söker sig direkt till en olaglig abort. Det är inga problem att få en säker abort utförd av en riktig läkare så länge du har råd att betala för det. För de som inte är lika resursstarka är alternativen mycket osäkrare.

Det finns några ljusglimtar på den ganska mulna himlen ändå. Till exempel godkändes nyss Misoprostol, det vill säga abortpiller, vilket är en mycket säkrare, modernare, billigare och mindre invasiv metod än de traditionella alternativen. I Bogotá upprättades förra året kvinnomottagningar på allmänna sjukhus som är specifikt inriktade på sexuell och reproduktiv hälsa, och som utför lagliga aborter, med vårdpersonal som är specialutbildad i de här frågorna för att se till att kvinnorna får rätt bemötande. Jag var på studiebesök på en av de mottagningarna för någon månad sedan och blev tårögd av ren och skär lättnad. Efter att år efter år jobba i ständig motvind med abortfrågan är det en ren energiinjektion med lite framgång bland alla motgångar.

Varje år den 10 maj fyller abortlagstiftningen år. Det här året var det sju år sedan det totala abortförbudet luckrades upp. I teorin. I praktiken väntar vi fortfarande på genomslaget.

Varje år runt samma tidpunkt, den andra söndagen i maj, höjs moderskapet till skyarna. Samtidigt som tusentals kvinnor vägras rätten att göra moderskapet vara eller inte vara till ett medvetet val.

-----
Jag har tidigare skrivit om abortfrågan i Colombia här och här. För den som vill läsa mer om abortsituationen i Colombia rekommenderar jag starkt rapporten Unintended pregnancy and induced abortion in Colombia från Guttmacher Institute.

11 kommentarer:

 1. Å vilket viktigt inlägg! Precis som las batidas jag skrev om häromdagen så är spelar det inte så stor roll att aborten är semi-legaliserad i C. För lejonparten är den ändå ljusår bort - både mentalt och fysiskt.
  Apropå Mors dag så blev jag iofs inte firad särskilt mkt som mamma - utan som mamacita!! Kul att min uppgängeskrets inte ger mkt för "den heliga modern-firandet" heller o ironierar ikoniserandet :) Feliz día de la mamacita, Annika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Både mentalt och fysiskt...

   Feliz día, mamacita!

   Radera
 2. Vilken viktig dag som grynen föddes på, också för sju år sedan :)

  SvaraRadera
 3. Här är två blogginlägg som blivit väldigt uppmärksammade i Sverige på senaste tiden - kanske intresserar det dig? Rör lite av de ämnen som du diskuterar, om feminism och sexism.
  http://trettiotreanledningar.com
  http://enblommigtekopp.blogg.se/2013/may/de-ar-bra-pa-det-dar-med-unisex-de-dar-american-apparel-2.html

  :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Visst intresserar det mig, mycket!

   Radera
 4. Jätteintressant och som Mammas machete skriver VIKTIGT! Tack Annika, så himla bra.

  SvaraRadera
 5. Annika - jag undrar lite om moderskap och Adoption. Har du insyn eller är insatt i denna fråga som just nu är en het potatis. Vad jag förstår så har ICBF direktören Diego Molan avgått pga bristande utredningar kring adoptionsärenden, domstolar har protesterat, barnhem har inte fått förnyade licenser... Hur passar detta in i Colombias syn på moderskap? Hur pass viktig är adoptionsmöjligheten för en kvinna i Colombia idag? Hur ser Colombia som varit ett aktivt adoptionsland sedan 70-talet på adoption idag och framtiden? Jag går själv och väntar på adoptera syskon från Colombia och känner att jag vill ha mer fakta på fötterna än den som adoptionsorganisationerna kan ge. Hoppas att detta faller inom ditt intresse/ kunskapsområde - vore så tacksam för mer info:) Tack för en superintressant blogg med bra fakta och insyn i samhället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh! Det är verkligen en sorglig situation. Jag är inte så jätteinsatt i frågan, tyvärr, men i stort handlar det om en skandal som rullades upp där något/några adoptionsärenden var slarvigt skötta - ICBF hade inte kollat upp tillräckligt noga om det fanns släktingar i landet som ville ta hand om barnet. Detta ärende kom ända upp i konstitutionsdomstolen som i sitt domslut sa att familjemedlemmar måste letas i fler steg, och satte upp en massa strikta regler för hur adoptionsprocesser ska gå till. I grunden är det väl bra, i alla fall är tanken att det ska finnas bättre garantier för att alla adoptioner verkligen går helt rätt till. Problemet är att i praktiken har det i princip lamslagit hela adoptionssystemet, och de som faller mellan stolarna är barnen som fastnar på institutioner istället för att komma till familjer.

   Jag känner personligen att det är helt ohållbart i längden, tids nog måste det komma en ändring, men under tiden får det väldigt svåra konsekvenser för alla inblandade. Men jag är tyvärr inte så insatt i det hela (jag borde ta och sätta mig in i det bättre). Bland allmänheten är det en total omedvetenhet om att situationen ser ut som den gör, gemene person har ingen aning. Tyvärr, hade de det skulle det kanske skapas lite opinion.

   Det finns en googlegrupp för familjer som har/ska adoptera från Colombia, jag är inte med men där kanske finns mer information också: https://groups.google.com/forum/?hl=sv&fromgroups#!forum/adoption-colombia

   Kram!

   Radera
  2. Tack Annika för svar! Det är verkligen en sorglig historia men tanken att utreda i fler led är ju bra....men det är inte OK att barnen hamnar i kläm på köpet. Personligen hoppas jag på en snar lösning;) Stor kram!//Rebekka.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.