måndag 4 februari 2013

Förskolepremiär

På väg till första dagen på förskolan
Om ni undrar varför jag varit lite frånvarande på bloggen den senaste veckan så är det för att vi har varit upptagna med att fixa och greja inför den stora dagen idag.

Måndagen den 4 februari 2013 kan vi lägga till historien som en milstolpe i Gaels liv. Det var nämligen dagen då han började i förskolan.

I morse traskade vi iväg med den nyinköpta förskoleryggsäcken över axeln och allt material nerpackat i vagnen mot Gaels nya ställe.

Han är ju jätteliten, han har inte ens lärt sig gå ännu (men vilken dag som helst nu!) och egentligen hade vi tänkt vänta ett tag till med förskolan, men omständigheter kom emellan så det fick bli nu istället.

Det är nämligen så att Lebys som tar hand om Gael tre dagar i veckan jobbar den andra halvtiden (ordinarie arbetsvecka i Colombia är sex dagar) på mitt jobb. Nu har de bett henne börja jobba halvdagar istället. Det är ju samma halvtid, men annan distribution på tiden.

Trumspelande på musikstund
Oscars föräldrar, som tar hand om Gael de andra två dagarna i veckan kan inte komma halvdagar varje dag, för även om det egentligen inte handlar om så många fler timmar är det ju en helt annan sak att resa tvärs över stan och stycka upp varenda dag än att komma två heldagar i veckan.

Så plötsligt stod vi utan barnvakt till Gael. Lebys har sagt att hon kan säga nej till halvtiden på mitt jobb om vi vill, men det är inte ett ansvar som vi känner att vi vill ta, för det innebär ju att de i så fall anställer någon annan, och om vi då sätter Gael i förskola om några månader eller flyttar till Sverige längre fram så står Lebys helt utan inkomst. Det känns inte riktigt okej att göra i ett land som Colombia som har noll och inget socialförsäkringssystem som låter människor landa mjukt om de blir arbetslösa.

Så Gael fick börja förskolan, och det känns jättebra, faktiskt. Han är ett aktivt barn, och börjar tycka att det är tråkigt att vara hemma hela dagarna, så på förskolan får han nog den stimulans han behöver.

Mellanmål med kompisarna
Förskolans pedagogiska inriktning handlar mycket om lek, och inte om undervisning (vilket det också finns i Colombia, med disciplin och ordning och reda...). De har musik- och konst- och danspedagoger och all möjlig personal som ser till att barnen har det bra. Alla barnen är uppdelade i grupper efter ålder, så ettåringarna är för sig, tvååringarna för sig, osv. och så roterar de mellan aktiviteter, som till exempel en halvtimmes sång och dans, en stunds måleri, anpassat efter deras förutsättningar utifrån åldern. Det är hög personaltäthet, grupperna är inte så stora och det är flera vuxna med i varje grupp.

Summa summarum, det känns tryggt. Han är med välutbildad, specialiserad och engagerad personal, i fina lokaler, med pedagogik som utgår ifrån lust att lära genom lek och inte genom disciplin, osv.

Men precis som allt i Colombia kostar det ju såklart därefter. Årsavgiften är nästan 3700 kronor och på det tillkommer en månadsavgift på 2500 kronor. Det är långt ifrån det billigaste som finns, men också väldigt långt ifrån det dyraste.

Första dagen var helt otraumatisk för Gael såväl som för oss. Vi var med honom fram till efter mellanmålet, sen gick vi, och Gael var för uppslukad av aktiviteterna för att ta särskilt mycket notis om våra försök att säga hej då. När jag hämtade upp honom hade han ätit, sovit, lekt och varit nöjd. Och vi har ju lämnat bort honom under dagarna när vi jobbar sedan han var fyra och en halv månad så gråtfesten över separationen har jag gjort bort för längesen. Nu känns det istället bara positivt att han ska få vara med andra barn och med vuxna som har pedagogisk utbildning. Hur bra som helst.

22 kommentarer:

 1. Vad kul! Det låter ju som ett superställe.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns jättebra. Dyrt som attan, men toppen!

   Radera
 2. Åh, blir avundsjuk! Hela vår familj har förskoleångest, så här nästan en månad in i processen. Vi är inte alls nöjda och det är ett litet trauma för oss alla hela grejen.

  Men såklart fortfarande glad att det verkar så himla bra för er. Och oj, vad det lät ironiskt. Det var det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jobbigt! Hoppas hoppas att ni får plats på något bättre och närmare ställe snart.

   Det är väl det som är "fördelen" med Colombias privata system, att man kan välja "fritt" (så länge man kan betala en halv förmögenhet, det vill säga). Och få ett sånt här bra ställe.

   Kram!

   Radera
 3. Vad fint det ser ut! Och skont att ha hittat en forskola dar det kanns tryggt att lamna Gael.

  SvaraRadera
 4. Åh, det verkar ju super! Skönt! Är det svårt att få en plats på de bra förskolorna? Här i Berlin är det svårt att få en förskoleplats överhuvudtaget, det finns helt enkelt för få platser i de barntäta stadsdelarna. Och inget bra kösystem finns det heller, varje förskola har sin egen kö och man måste liksom "uppvakta" personalen på det ställe man vill ha sina barn på. Ringa ofta (men inte för ofta, då är man jobbig och kan sabba sina chanser), skicka choklad typ. Så himla opraktiskt och stressigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar ju jättemeckigt! Här finns inte heller nagon offentlig kö utan eftersom förskolorna är privata gäller det att kontakta varje föskola för sig, men inte riktigt pa samma sätt som i Berlin. Vissa har dessutom "antagningsprov". Maste nog skriva ett blogginlägg om hur det funkar.

   Radera
 5. Spännande med dagis/förskola! Jag har en dotter som snart blir 1 år och jag gruvar mig för dagen som hon ska börja förskolan... Är ni nöjda med er vagn? Vad är det märke och modell? Jag är ute efter en trehjulig med barnet vänt mot den som kör och helst liggläge. Er vagn ser ju ut att uppfylla kraven:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är väldigt nöjda med vagnen! Den köpte vi begagnad och den är av märket Kolkraft, modell Contours. Insatsen gar att vända antingen framat eller bakat och gar att luta i tre lägen fran sittande till (i princip) liggande.

   Radera
 6. Lite billigare än USA i alla fall, vi får hosta upp med 230 dollar i veckan per barn, och har ändå valt långt ifrån det dyraste alternativet. Men visst, fint är det :)

  SvaraRadera
 7. Vilket fint alternativ ni verkar ha hittat för Gael. Finns det bra utomhusmöjligheter för barnen också? Eftersom ni "traskade" iväg måste det ju vara på gångavstånd hemifrån? Ska han vara där varje dag eller ska farmor och farfar fortfarande komma nån dag i veckan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp, det är gangavstand hemifran, det tar kanske en kvart att promenera dit. De har en utegard pa baksidan, men nja... det här att vara utomhus och fa frisk luft är inget som riktigt slagit igenom i Colombia. Han ska vara där varje dag nu!

   Radera
 8. Vad fantastiskt fina ni är mot Lebys! Och härligt attd et går så bra för Gael att gå på förskolan. En fråga: Hur har folk råd med förskola i Colombia med de avgifterna? Eller hur gör folk som har mindre inkomster än ni? Ok att det kostar 230dollar i veckan i USA som en person ovan skriver, men inkomsterna är ju bra mycket högre i USA än i Colombia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alla olika prisklasser. Jag tror att jag ska skriva ett inlägg om hur det funkar!

   Radera
 9. För oss ( i USA) motsvarar dagiskostnaden 2/3 av en månadslön. Ganska stor skillnad från när vi bodde i Sverige!! Jag antar att man i Colombia väljer att göra som många gör här, mamman blir hemmafru eller börjar jobba halvtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! För oss är det en tredjedel av en manadslön (vilket ju ocksa är en hel del...). Och ja, för manga blir det mer "lönsamt" att en person (mamman) slutar arbeta än att betala förskola.

   Radera
 10. Det låter som en väldigt härlig förskola! Det är så jag vill att det ska vara för de små :)

  SvaraRadera
 11. Åh vad spännande! Det var verkligen en konstig omställning. Jag var inte med när Tintin skolades in här hemma. Det kändes konstigt att släppa taget så. Inte för att jag inte trodde att Mikael klarade allt det där själv utan bara det där att få se med egna ögon. Skönt att det har gått bra för Gael och er! Tycker det låter som himla fint.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi var med bada tva pa inskolningen. Det gick jättebra, men i morse började han grata när vi gick, det var inte sa kul... Hoppas det är övergaende.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.