tisdag 26 februari 2013

Föräldramöte

I lördags slogs jag än en gång av hur stora kulturella och sociala skillnader det finns i Colombia. Vi hade nämligen föräldramöte på Gaels förskola och jag kom att tänka på de inlägg Mammas Machete-Julia skrivit på sin blogg om föräldramötena på hennes barns skola i byn Allmänningen i nordöstra Colombia (ni hittar dem här, här och här). Det är som om vi inte bodde i samma land.
Oscar som Don Quijote

På vårt första föräldramöte (hur många vuxenpoäng är det att gå på sånt?) fick vi ingen sexualundervisning, och inte heller var det någon insamling till material eller för att rusta upp förskolans lokaler.

Istället fick vi höra om temat (Don Quijote) som förskolan ska jobba med i år inför avslutningsföreställningen i november. Vi fick se lite av teateraktiviteterna de gör och höra på lite av den specialskrivna musiken till temat som barnen sjunger på sångstunderna. Sen samlades i smågrupper, med föräldrarna till barnen i samma grupp som våra (Gael går i minsta pluttgruppen med de andra ett-till-ettochetthalvtåringarna) för att diskutera vad vi tyckte och om vi hade några frågor. Som en integrationsaktivitet och för att själva prova på temat fick sedan varje grupp hitta på en liten Don Quijote-inspirerad sketch att spela upp för de andra.

Men det var inte så mycket det utan diskussionen i storgrupp efter allt detta som fick mig att känna att jag bor väldigt, väldigt långt från Allmänningen.

Frågorna och diskussionen handlade nämligen nästan uteslutande om det problematiska i att Don Quijote har ett svärd och hur temat med vapen och våld skulle behandlas i arbetet med barnen. Vi vill inte att våra barn leker med vapen. Och det problematiska i att i Don Quijote porträtteras vissa förlegade föreställningar om relationer mellan könen och hur detta skulle åtgärdas för att inte riskera att förmedla unkna könsroller till barnen. Hur ska vi undvika att flickor socialiseras in i prinsessrollen?

Nej, det finns inga genusdagis i Colombia, men åh vad lättad jag ändå kände mig efter mitt första riktiga möte med de människor som uppfostrar mitt barns lekkompisar.

15 kommentarer:

 1. Hej! Jag är tillfälligt bosatt i Bogotá och hoppas pa att börja plugga här till varen.
  Jag har en liten fraga som jag tänkte att du kanske skulle kunna svara pa.
  Var klipper man sitt har här, alltsa jag önskar da att fa en rekomendation pa en bra salong.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   La Peluquería som Ida tipsar om i en kommentar nedan har jag hört mycket bra om!
   Själv klipper jag mig alltid hos Alonso Cardona som ligger på Cra 7 i hörnet med 54. Han har drop-in på lördagar. Det finns flera frisörer där, men jag klipper mig alltid med Alonso själv.

   Radera
 2. Vad underbart det låter Annika! Det förväntade jag mig inte...

  SvaraRadera
 3. Vad glad jag blir över att läsa detta! Heja heja!

  /Anna Granström.

  SvaraRadera
 4. Anonym:

  Jag bor sedan fyra ar tillbaka i Bogota och jag klipper mig alltid har:

  http://www.lapeluqueriabogota.com/

  Harlig miljo och bra, roliga, intressanta events och sjalvklart sjukt duktiga frisorer.

  Ida

  SvaraRadera
 5. ÅÅÅÅÅH VAD VÄRDEFULLT och härligt och åh, superviktigt! Gu vad vettigt, blir jätteglad för er (och GAELs!) skull! Det ska ju inte behövas att en (jag) blir såhär förvånad, men åh, tyvärr blir jag ju det. Fy vad kul! Hurra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lätt att bli förvånad i det här fallet... Men hurra!

   Radera
 6. Ja, vilken skillnad!
  Ambitiost med Don Quijote redan i krypaldern ;)

  Sjalv hade jag min son pa chilensk forskola under ca 3 ar(tva olika forskolor)och var inte pa ett enda foraldramote. Det holls helt enkelt inga. Mycket markligt. Hade ingen aning om vilka foraldrarna till de andra barnen var eller vad de hette och visste knappt namnen pa min sons forskolekamrater.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Alltså, de spelar inte upp Don Quijote som en pjäs rent bokstavligt, de jobbar med de teman som boken bjuder på, typ äventyr, kamp för rättvisa, osv. Och så blir det en föreställning till slut.

   Men vad konstigt med inte ett enda föräldramöte!

   Radera
 7. Tack för svar angaende frisöer!
  Jag ska kolla upp dem och sedan far rätt tillfälle avgöra vart det blir!

  Hälsningar
  Caroline

  SvaraRadera
 8. Det låter ju jättefint!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.