tisdag 27 september 2011

Politik på colombianskt vis

Politiken i Colombia är helt absurd, men i alla fall aldrig tråkig. Det händer alltid något nytt som överträffar vad man trodde var möjligt. Och argumenten som används i de politiska debatterna. Man baxnar.
Här är de, senatorerna och deras rådgivare.

Till exempel idag, då jag ägnade förmiddagen åt att lyssna på en debatt i senaten. Konservativa partiet har föreslagit att konstitutionen ska ändras så att artikel 11 "Rätten till liv är absolut. Det ska inte finnas dödsstraff" istället ska bli "Rätten till liv är absolut och ska få samma skydd från befruktningen till den naturliga döden. Det ska inte finnas dödsstraff".

Anledningen är såklart att de inte står ut med tanken att kvinnor som blivit gravida efter en våldtäkt, eller vars graviditeter innebär hot för deras liv eller hälsa, eller vars foster inte har möjlighet att överleva utanför livmodern, ska ha rätt till en laglig och säker abort, som är fallet idag.

I slutändan bestämdes det att debatten ska skjutas upp en eller två veckor, eftersom de som motionerat mot lagförslaget inte var närvarande.

Men alltså, debatten som hanns med innan det beslutet togs. Man tar sig för pannan.

Senatorn som presenterade lagförslaget försvarade det bland annat med följande argument (det är helt sant, jag skulle inte kunna hitta på såna extrema dumheter ens om jag ville):

 • Våldtagna kvinnor ska inte behöva "utsättas för" abort. Detta skapar bara ytterligare trauman för de stackars kvinnorna. Dessutom bidrar inte en abort på något sätt att återupprätta hennes heder. (Ja, han använde ordet "heder")
 • Apropå trauma så visade han siffror från en mycket vetenskaplig undersökning angående alla hemska psykiska konsekvenser en abort får för kvinnor, såsom alkoholism. Till exempel begår 35% av alla kvinnor som gjort abort självmord.
 • Nuförtiden har läkarvetenskapen avancerat så mycket att det inte finns några problem som inte går att lösa. Dessutom har även de fattigaste kvinnorna tillgång till förstklassig vård i Colombias välfungerande sjukvårdssystem. (Personligen undrar jag över hur den moderna läkarvetenskapen till exempel tillverkar hjärnor till foster med anencefali)
Efter utläggningen av denna kaliber visades en video, med blodiga, halshuggna, nästan fullvuxna foster som skulle föreställa resultaten av helt vanliga aborter.

Som tur är finns det tänkande människor även i Colombias kongress och en av senatorerna röt ifrån och stoppade visningen.

Men ändå. Såhär ser en helt vanlig abortdebatt ut i Colombias högsta beslutande organ. Man undrar ju om konservativa partiet och deras kumpaner fått reda på att det är 2011 nu. Någon kanske borde tala om det för dem.

6 kommentarer:

 1. Som du sa: man BAXNAR. Att hålla sig till fakta och så torde ju vara grunden i en politisk debatt, det som ska debatteras är ju åsikter och värderingar, inte fakta. (Skulle var tredje kvinna som begått en abort ha tagit livet av sig!? Eh, nej).

  Det känns verkligen inte som 2011 och jag blir ledsen över att höra det här.

  SvaraRadera
 2. HELT sjukt. Det far mig att fundera - min systers pojkvan ar fran Peru och hon har bott hos honom i perioder och ska snart flytta dit igen, och nar vi pratar om hur vi upplever vara respektive nya hemlander sa ar likheterna fler an skillnadena mellan USA och Sydamerika. Jag skulle inte alls bli forvanad om en amerikansk politiker la fram samma absurda forslag...

  SvaraRadera
 3. Att folk som gjort abort är överrepresenterade bland självmord är säkert sant men har nog andra orsaker än själva aborten, men att 35% begår självmord låter ju helt befängt.

  Här är en artikel om en nylig studie på ämnet från Sverige som visar att många som söker abort bär på trauman sedan tidigare:
  https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/Webbnyheter/2011/Maj/Stor-andel-abortsokande-bar-pa-trauman/

  Även om det är 2011 kan man ju uppenbarligen ha medeltidsvecka även i Colombianska senaten...

  SvaraRadera
 4. Johanna: Man baxnar, som sagt. Det finns ju såklart vettiga människor också, men så himla mycket kraft och energi går åt till att bara försvara de små framsteg som gjorts mot såna där galningar.

  Cinderalley: Ja, faktiskt. Jag brukar följa abortfrågan i USA och det är helt otroligt vad som händer där just nu. Den där Michelle Bachman, alltså. Herregud.

  Lillebror: Ja, det kan nog stämma. En oönskad graviditet i sig kan ju innebära ett trauma, det kan ju ligga mycket bakom. Sexuella relationer vars villkor inte varit frivilliga, osv. Eller så kan det ju vara önskade graviditeter som på grund av till exempel hälsoskäl måste avslutas, vilket ju också är jättejobbigt. Och för det tredje, ju större socialt stigma det är kring abort, desto mer problematiskt, rent psykiskt, kan det vara för kvinnorna. Man mår ju inte precis bra av att ta ett sånt beslut (som ofta är jobbig) och sen kallas mördare till råga på allt.

  Men 35% är såklart helt befängt. Det beräknas ske 400.000 aborter årligen i Colombia. Skulle 35% av dem begå självmord skulle det snart inte finnas några kvinnor kvar.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.