onsdag 14 september 2011

Det är inte lätt att vara miljövänlig

Inte i Colombia, i alla fall. Nu kanske Sverige är världens mest miljömedvetna land och kanske inte en så rättvis måttstock, men ändå, i jämförelse befinner sig Colombia ljusår efter.

Visst, vi källsorterar. I vårt hus finns speciella återvinningssoptunnor - en för papper och kartong och en annan för plast, metall och glas. Men det är väl ungefär det enda.

Ibland finns det ekologiska frukter och grönsaker på affären men jag köper dem aldrig. Inte för att jag hellre vill ha giftigt besprutade diton, utan för att de ekologiska alltid är förpackade hur omiljövänligt som helst. Tre ekologiskt odlade äpplen inplastade på en frigolitbricka, till exempel. Det känns som att det tar ut hela tanken bakom det ekologiska.

Häromdagen såg jag för första gången miljövänligt tvättmedel. Fantastiskt, tänkte jag, innan jag tog mig en närmare titt på förpackningen.

Tillverkat av palmolja.

Palmolja. Kanske världens mest omiljövänliga odlingar, till största delen odlas palmolja på skövlad regnskogsmark. De flesta palmoljeodlingar i Colombia har dessutom ett extra plus, förutom förstörandet av hela ekosystem. Marken palmolja odlas på i Colombia är alltsom oftast mark där befolkningen med våld fördrivits av paramilitärer. De som vägrar lämna sin mark mördas.

"Miljövänligt" palmoljetvättmedel.

Nej, jag tror att jag fortsätter tvätta med vårt omiljövänliga ett tag till.

7 kommentarer:

 1. Alltså sån där dubbelmoral gör mig så arg! Ekologiskt odlade och sedan förpackade sådär?! Fruktansvärt dumt. Och många saker är precis så, även här. Och överallt. Känns ofta som att de bara vill att man köper bort sitt dåliga samvete... Men vissa saker är ju såklart också bättre.

  SvaraRadera
 2. Enligt obekräftade uppgifter ska det finnas en ekologisk marknad någonstans i närheten av Nacional... oklart var... Har du lust att gå på upptäcktsfärd någon dag?

  SvaraRadera
 3. Finns det möjlighet till mer källsortering än den du nämner? Batterier?

  Finns över huvud taget återvinningscentraler av typen som vi har här hemma, dvs. där man även kan göra sig av med större skrot.

  SvaraRadera
 4. Duktiga Tjejen: Eller hur! Det gör det ju helt värdelöst att köpa ekologiskt odlat när förpackningarna förorenar mer än de vanligt odlade.

  Nina: Gärna! Jag har också hört obekräftade uppgifter om någon marknad vid typ Plaza Bolivar. Fast eventuellt är det inte varje helg utan bara typ en gång i månaden.

  Åsa: Nja... Jag har sett en återvinnigslåda en gång för batterier, det var på mitt universitet. Jag brukar spara alla använda batterier i en påse och skicka med folk som ska resa till Sverige, för att återvinna dem där.
  återvinningscentraler som sådana finns inte. Här funkar Återvinningen ganska informellt, mest genom att man ställer ut allt man inte vill ha på gatan och "någon" (dvs. personer vars levebröd är att leta igenom sopor för att hitta sådant de kan sälja till återvinningsföretagen och få en slant för) kommer säkert att ta med sig det.

  SvaraRadera
 5. En av mina frilansidéer som ligger i pipelinen är att skriva om just det där: HUR ska man handla/agera för att göra något bra. Det är omöjligt att hålla reda på allt, så ingen gör det, och dessutom känns det absurt att behöva välja om man ska värna miljön eller människors arbetsvillkor till exempel. Det finns för många olika märkningar och för få som tar ställning till "allt", blir galen på det. Jag förstår ju svårigheterna, men jag tror att man går miste om människors vilja att göra rätt genom att krångla till det så mycket att många skiter i det.

  De där frukterna på frigolitskiva med plast över finns tyvärr också här.

  SvaraRadera
 6. Ja, man kan ju undra vad det ska hjälpa när bara små länder som Sverige försöker vara miljövänliga... Vi upplevde dock att Slovenien var väldigt noga med sopsortering. DRYGA böter var att vänta om man sorterade soporna fel på campingen...

  SvaraRadera
 7. Det låter ändå bättre än hur det är i Stockholm. Känner ingen som källsorterar här på Östermalm där jag bor. Vi funderade på det men vinkällare vann :(

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.