onsdag 28 september 2011

Hur köper man mat i Colombia?

När jag hittade den googlingen i besöksstatistiken tänkte jag först: Men herregud. Som tur var tänkte Fialotta lite längre och sa att det kanske är någon som är nio år och håller på med ett skolarbete som googlar så.

Så måste det naturligtvis vara.

Hej, nioåring!
Egentligen fungerar det ungefär som i Sverige att köpa mat i Colombia. Man går till affären, lägger de varor man vill ha i kundvagnen, går till kassan och betalar. Klart.
Men det blir ju ett himla kort skolarbete, och det är ju kanske intressantare med det där som inte är som i Sverige.

Exito är en av Colombias största kedjor med mataffärer
Till exempel finns det inte riktigt samma varor. Det mesta är sig likt, men det finns vissa saker som är typiskt svenska (ostkrokar, lösgodis, falukorv, lingonsylt och lite sånt) som man inte hittar på en mataffär i Colombia. Och det finns annat som man inte kan köpa i Sverige. Sen ser det lite olika ut också. I Colombia äter man till exempel massor av ris, så det är oftast en hel hyllgång med bara ris.

I kassan kan man betala med kort eller kontanter, men man betalar alltid till kassörskan, självscanning finns inte i Colombia.

Dessutom finns det oftast en person som packar ens kassar (står det ingen där packar kassörskan kassarna och de som står i kö får vänta). De som packar kassar är oftast tonåringar som har det som extrajobb. De får ingen lön, utan allt de tjänar är dricksen de får av kunderna. Vanligast är att ge 100 eller 200 pesos vilket är ungefär 35 eller 70 öre. De kan även bära hem ens kassar, då ger man lite mer i dricks.

I stora städer är det vanligast att handla på supermercados, alltså mataffärer ungefär som i Sverige. Men det finns också andra sätt att handla mat. Till exempel finns det ganska många marknader (Paloquemao i Bogotá är en sådan) och små specialiserade affärer där man handlar var sak på sin affär. Frukt och grönt på grönsaksaffären, kött på köttaffären, ost och mjölk på mejeriaffären, och så vidare.

Det var väl det.

Lycka till med skolarbetet!

11 kommentarer:

 1. Intressant! Gillar att läsa om ämnen som dessa. Vardagslivet för en utlandssvensk.

  SvaraRadera
 2. Haha, ja först tänker man verkligen "vad ÄR det för ett freak som googlat så?", men du har rätt. Kan vara en nioåring. Snällt av dig att hjälpa denne. =)

  SvaraRadera
 3. Innan jag läste inlägget, och bara hade sett rubriken, tänkte jag att det handlar nog om huruvida "man" går till ett bageri, en charkuteri, en fruktmarknad osv (till skillnad mot att besöka ett varuhus), eller om det är vanligaste att de hushåll som har hushållerska gör inköpen själva, eller låter den anställde göra dem? Sådana vanor och beteende ser ju olika ut i olika delar av världen...

  Hälsningar
  Cecilia

  SvaraRadera
 4. Maken och jag var på Byggmax och fyllde släpvagnen i dag. Vi ska fixa och greja lite på gården.

  Nu när du berättat hur man handlar mat, undrar jag: Hur är det med gör/bygg-det-självkulturen i Colombia? Finns "Byggmax" i Bogotá?

  SvaraRadera
 5. Frida: Tack!

  Johanna: Jag väljer att tro att det är en nioåring, för att bibehålla lite hopp om mänskligheten...

  Cecilia: Det missade jag förstås! I Bogotá är det så att ju längre norrut i stan du handlar (dvs rikare och rikare stadsdelar), desto fler hembiträden ser du i affärerna. Eller hembiträden med sin arbetsgivare som går och plockar i saker i vagnen. Det är alltid hembiträdet som drar vagnen...

  Åsa: Bra förslag! Kommer någon gång i framtiden!

  SvaraRadera
 6. Jag har hört att de stackars anställda som packar kassarna på Exito faktiskt får minimilön nuförtiden så lite mindre hemskt är det i så fall. Och i Medelln har de startat med självscanning på exito i estrato 6.....
  Stör du dig lika mycket som jag på att de packar 6 varor i 6 påsar (typ)?

  Jag frågade varför och då sa en tjej som packade mina kassar att det är policy från Exito. Att de inte får blanda olika typer av varor i en påse... snacka om att arbeta mot miljöpolicys osv.
  Tacka vet jag att själv packa min tygkasse till bredden :)

  SvaraRadera
 7. Vilket framsteg att de har minimilön! Och självscanning... måste genast berätta det för Oscar, han var jätteimponerad av det i Sverige och övertygad om att det aldrig någonsin skulle vara möjligt att införa i Colombia.

  Jag stör mig vansinnigt mycket på påsarna. Att om man handlar typ en deodorant och ett äpple så får man två påsar. Skitstörande.

  SvaraRadera
 8. Eller hur? Jag enar mig gärna i kamp mot påshysterin. Fast det är klart.. tvättmedlet i tvättmedelspåsen kan komma att förorena chipsen i chipspåsen :)

  Annika! Sjuuukt snygg bloggen blev! Och skönare att läsa. Jag har börjat blogga på Äventyrs sida. Mammas machete heter den. Gå gärna in och kolla, följ, kommentera, fråga, sprid! Kommer bli mkt mammaliv från den colombianska landsbygden. Ska bli intressant att se hur din megastads(snart)mamma-vardag skiljer sig från min skogsmamma-vardag. http://www.aventyrliga.se/sv/2/bloggar

  Puss och kram
  /Julia

  SvaraRadera
 9. Tack för bloggkomplimang! Gillar din nya blogg en massa, nu är den länkad och tipsad om!

  SvaraRadera
 10. Gillar oxå att läsa om vardagssaker, även om inte allt är så förvånande. Gillar verkligen när man kan köpa ost i ostaffären och kött i köttaffären. I helgen blev det skaldjur i fiskaffären i Smögen för vår del, mysigt!

  SvaraRadera
 11. Haha. Då vet vi. Ska nog också göra ett arbete om detta. Sjukt bra info.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.