lördag 18 juni 2011

Fotboll

Apropå populärkultur.

Plötsligt dånade det som åska utanför fönstret. Det visade sig vara Comandos Azules, fotbollslaget Millonarios hejarklack som promenerade förbi:


Vart de var på väg vet jag inte riktigt, men på eftermiddagen spelas finalmatchen i motsvarande Colombias allsvenska, mellan Bogotá-laget Equidad och Medellín-laget Nacional, fast i Medellín. Millonarios förlorade i kvartsfinalen, men nu hejar deras fans på Equidad, vad som helst för att inte rivaliserande staden ska vinna.

Ja, den här lilla paraden är bara pepp innan de ens har börjat spela. Det tog säkert 20 minuter innan alla gått förbi, och längst bak gick en hel bataljon med kravallpoliser, och två pansarbeklädda vattenkanoner. Och ja, det är alltså inte ens deras lag som ska spela.

Colombia har inte några fotbollslag som är något att hänga i julgranen enligt internationella standarder, och landet har inte lyckats komma till VM sedan colombianska fotbollens glansdagar under 80- och 90-talen då knarkmaffian sponsrade lagen och kunde köpa in vilka spelare som helst.

Men det biter inte på entusiasmen hos supportrarna, som ni ser. Colombia älskar fotboll.

----------

Uppdatering: Equidad förlorade.

3 kommentarer:

 1. Kan tipsa om matchen mellan Sverige och Colombia i Dam-VM den 28 juni.

  SvaraRadera
 2. Jag var på bio nyss, i Bern, och såg film om Colombia och knarkkartellerna och fotbollen. The two Escobars. Litet tips om någon blir intresserad av ämnet/fenomenet.

  http://lillaj.blogspot.com/2011/04/att-ga-pa-bio-i-bern-ar-en-riktig.html

  SvaraRadera
 3. Magnus & Johanna: Tack för tipsen!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.