måndag 27 juni 2011

Colombias senaste världsarv: Kaffedistriktet

Hade det varit en topp tre-lista Jenny bett om, hade nog Colombias kaffedistrikt kommit på andraplats efter Amazonas, som en plats man måste besöka när man åker till Colombia.

Jag tycker att det är det absolut vackraste landskapet Colombia har att erbjuda, med böljande gröna kullar med kaffeodlingar så långt ögat når. Det tar andan ur en, och kommer inte alls till sin rätt på foto:
Här står jag och hänger bland kaffeplantorna
Nu har även FN kommit fram till samma sak, och Colombias kaffedistrikt har just blivit upptaget på UNESCOs världsarvslista*, både odlingarna och byarna, som Salento:
Om ni åker till Colombia, ta vägen förbi kaffedistriktet. Ni kommer inte att ångra er!


*Sedan tidigare har Colombia sex världsarv: Cartagenas gamla hamn och stadsmurar, nationalparken Los Katíos, Santa Cruz de Mompox historiska centrum, arkeologiska parken Tierradentro, arkeologiska parken San Agustín och Malpelos flora och fauna.

7 kommentarer:

 1. Å, vill ännu mer åka till Colombia nu. Det bara måste bli av inom en inte alltför avlägsen framtid!

  SvaraRadera
 2. Jag var i kaffedistriktet 2005. På någon Parce del cafe eller något liknande. Åkte linbana och ett litet tåg. Bodde på ett plantage med helpension och en underbar pool. Dit skulle jag gärna åka tillbaka...Tack för nostalgin...

  SvaraRadera
 3. Hur långt från Bogotá ligger kaffedistriktet?

  SvaraRadera
 4. Johanna: Kom hit! Det vore jätteroligt!

  Hugomamma: Det var nog Parque Nacional del Café - Kaffenationalparken.

  Åsa: Det ligger en 6-8 timmar med bil eller ca 40 minuter med flyg. I riktiga avstånd (dvs kilometer) har jag ingen aning, här mäter man mest i tid. Men jag tror inte att det är så jättelångt fågelvägen, det är bara det att man måste köra upp och ner på serpentinvägar i bergen för att komma dit.

  SvaraRadera
 5. Jag kan bara hålla med, kom tillbaka till Sverige i mitten av maj efter en månad i Colombia, främst i kafferegionen (Pereira/Dosquebradas) men var även några dagar på San Andres. Jag har lagt ut några bilder på nätet från kafferegionen från när jag var där 2008. Jag har även gjort ett bildspel med musik som finns på Youtube.

  Bilderna finns här: http://www.algonet.se/~tidlund/colombia/ och bildspelet finns här: http://www.youtube.com/watch?v=GNUU2YdGH44

  SvaraRadera
 6. Håller också med! Vi var där med alla barnen och bodde på en finca. Gjorde bl a en utflykt till otroligt vackra Valle de Cocora, vi gick och tjejerna red. Kanske en av de bästa dagarna i mitt liv. Jättesmidigt att flyga från Bogotá.

  SvaraRadera
 7. Oh, det där fotot är precis så som jag föreställer mig colombia!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.