fredag 4 september 2015

Gråt inte mera, organisera - del två

Precis efter valet skrev jag det här inlägget med en lista på konkreta och praktiska sätt att i vardagen bidra till ett mer solidariskt samhälle och motverka just den där segregationen som SD lever av. Klicka er dit, det är viktigt.

Det är hög tid att uppdatera med fler initiativ.

Skänka pengar:

Hjälpa i Sverige:

Påverka politiskt:
Det här är bland det viktigaste av allt. Det finns INGEN som helst anledning för folk att dö på Medelhavet, eller i en lastbil i Österrike, eller någon annanstans på väg till Europa. Det är helt och hållet en fråga om politisk vilja.

Nu citerar jag rakt av min kloka vän Louise Dane, expert på asylrätt:

"Varför måste man vara på plats i Sverige för att söka asyl här? Varför kan man inte få visum för att komma hit och söka asyl? Varför kan man inte t ex söka asyl på ambassad? Varför finns inga lagliga vägar in i EU?

Det finns inga juridiska hinder att besluta om, och på så vis skapa, lagliga vägar. Inga. Det finns t.o.m. möjlighet i EU-rätten att bevilja humanitära visum så att människor kan flyga hit och söka asyl istället för att tvingas ut på havet eller liknande hemskheter.
Det som saknas är politisk vilja. Men makten utgår från folket. Den politiska viljan är folkets vilja.
När facebookflödet är fullt av vilja att hjälpa, då är det folkets politiska vilja. Låt högre. Låt mer. Låt denna vilja få genomslag."

2 kommentarer:

  1. Tack Annika! Nu har jag anmält mig som flyktingguide/språkvän hos Umeåregionen! :) Vi får se vad det ger! Spännande... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket spännande! Du får berätta mer när vi ses nästa gång!

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.