fredag 18 september 2015

Ett tack för informationen

Migrationsverkets information är allt annat än utförlig och pålitlig. Den beräknade handläggningstiden är så allmänt hållen att det inte går att utläsa något som helst kring vad det faktiskt innebär för ens individuella situation ur den. Inte heller de personer som svarar i telefon på Migrationsverket kan eller vågar ge någon slags uppskattning kring när ett beslut kan tänkas komma. Upp till 18 månader som jag har fått höra flera gånger på telefon är inget att förhålla sig till när det kan ta sex månader, eller tolv, eller som i vårt fall runt nio.

Men trots att jag har en hel del... konstruktiva förslag... kring Migrationsverkets handläggningsprocesser och information, som myndighet, så måste jag ändå säga att jag har blivit väl behandlad av de personer som jag varit i kontakt med via deras officiella kanaler. De kan eller får visserligen inte ge någon vettig information som man kan ha någon som helst användning av, men de har varit mänskliga. De har varit vänliga när jag har ringt och gråtit i luren.

Men jag skulle också särskilt vilja tacka de handläggare på Migrationsverket som privatpersoner har gett mig stöd och råd, både i anonyma kommentarer här på bloggen och via mejl och telefon. Ni vet vilka ni är och jag är evigt tacksam. Utan er hade vi till exempel aldrig vetat att vi hade kunnat fortsätta processen inifrån eftersom vi har ett gemensamt barn, och utan det så hade vi kanske fortfarande suttit på varsin sida av Atlanten och väntat på besked.

Eftersom informationen från Migrationsverket är så knapphändig och allmänt hållen att den i princip är värdelös, finns det andra källor. Det finns en enormt lång tråd på Familjeliv, och en lika lång tråd på Flashback, och en Facebook-grupp som heter I väntan på familjen, för alla som väntar på samma typ av uppehållstillstånd som vårt. Framför allt finns det där en person som har gjort det enorma arbetet att sammanställa alla ärenden från dessa olika källor i ett excel-ark som räknar ut genomsnitt för handläggningstider och olika hållpunkter i processen, och sannolikt beslutsdatum baserat på de andra ärendena. Det dokumentet finns här, och ger den absolut bästa uppfattningen kring när man kan tänkas få ett beslut i just ens individuella ärende. Vilket jättejobb (som Migrationsverket borde kunna åstadkomma istället för en privatperson).

Till alla som gett stöd, information och råd längs vägen säger jag som Gustavo Cerati i några av den latinamerikanska musikhistoriens mest bevingade ord:

2 kommentarer:

  1. Hoppas att uppehållstillståndet visar sig vara värt all denna väntan och förnedring. Som sydamerikan är jag lite tveksam. Sverige är inte alltid en dans på rosor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hoppas jag också! Och jag har verkligen inga illusioner om Sverige som något slags paradis, men just nu är det för oss mycket bättre än alternativet.

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.