torsdag 22 januari 2015

Det oskrivna bladet

Jag har lite svårt för att leva i nuet just nu.

Det här med sverigeflytten upptar en otroligt stor del av min tankeverksamhet. Inte bara de rent praktiska detaljerna (ca en miljard) som vi har kvar att ordna, men också, eller framför allt, dröm-planerandet.

Jag älskar det.

Jag älskar att fantisera om hur det kommer att vara, var vi ska bo, och hur det ska se ut.

Så tusen år efter alla andra har jag skaffat Pinterest, och jag har lagt till en massa inredningsbloggar i min reader och nu sitter jag och pinnar bilder på fina hem och drömmer om hur vårt kommer att se ut (och så har jag gjort en kläder-kategori pga skriande behov). Vi börjar ju om i princip från noll, och det är befriande på sitt sätt. Vi kan skapa något helt nytt, precis som vi vill ha det.

På ett rationellt plan vet jag så klart att vi kommer att ha cirka noll pengar, och att vi får ta vad som bjuds och det billigaste vi får tag på och att utrymmet för att vara kräsen kommer att vara ganska minimalt till en början.

Men, drömma är ju halva nöjet, så jag drömmer på.

22 kommentarer:

 1. Å förstår dig precis, så härligt!

  SvaraRadera
 2. Att drömma är ju det bästa! Dröm på!!! Jag tyckte också det bästa var att få börja om från noll, även om det blir dyrt att köpa allt nytt till kök /ett helt hem...

  Fantisera på!

  SvaraRadera
 3. När ska ni flytta?
  Jag vill absolut inte vara pessimistisk och tråkig eller krossa dina drömmar. Men jag romantiserade flytten hem till Sverige nåt oerhört... Det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Men det betyder ju verkligen inte att det kommer bli så för er!!!
  Stort lycka till och hopppas dina drömmar slår in! Och jag längtar efter många många inlägg :) har följt din blogg i flera år:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi flyttar i mars! Och alltså, jag fattar ju såklart att allt inte kommer att vara en dans på rosor och att det är en massa som jag inte har någon aning om och som jag säkert idealiserar i mitt huvud. Jag har ju aldrig varit vuxen i Sverige, jag tog examen från universitetet och drog.

   Men, tunga anledningar till att vi vill flytta till Sverige (förutom mina känslomässiga och hemlängtansanledningar) är det rent praktiska. Colombia är rätt värdelöst att ha barn och jobba samtidigt i, om man har ett colombianskt jobbkontrakt, dvs. Tre veckors semester om året, inget VAB, svindyr sjukvård, svindyr utbildning, 14 veckors mammaledighet, 8 dagars pappaledighet, långa arbetsdagar utan övertidsersättning, osv. Plus att det är ett våldsamt samhälle och med helt extrema klasskillnader. Och sådana saker som att växer Gael upp i Bogotá kan han aldrig cykla själv till en kompis eller gå själv till skolan.

   Men jag vet ju såklart att i Sverige finns en massa rasism och en massa annat, och jag kommer att sakna Colombia på en massa sätt.

   Men alla val man gör i livet har ju konsekvenser, det är ju inte någonsin svartvitt, med ett jättebra och ett jättedåligt alternativ. Just nu känns det som att fördelarna överväger nackdelarna vad det gäller sverigeflytten. Sen får vi se, inget är ju för evigt heller, Colombia finns ju kvar om det skulle gå åt skogen. Och om vi aldrig testar får vi aldrig veta.

   Kram!

   Radera
 4. Klart att ni ska drömma! Jag är säker på att vi är många som kan och vill bidra till ert nya liv och boende i Umeå. Även om det blir ett ihop-plock till en början får ni i alla fall lite tid på er att bygga upp och skaffa det ni verkligen vill ha.

  SvaraRadera
 5. Klart att en måste få drömma!

  SvaraRadera
 6. Vi har ju massor av ALLT här hemma, som vi bara längtar efter att ni ska ta hand om. Så inte behöver du oroa dig för prylar.
  Sen kanske det inte är vad du exakt vill ha men det är en start tills ni får råd med det ni vill ha.

  Sen är ju drömmar alldeles fantastiska, de kan vara hur orealistiska som helst, de är gratis, ingen annan vet hur knasiga de är m.m. Så fortsätt med dina drömmar.
  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt! Så tänker jag också.
   Kram!

   Radera
 7. Det finns så mycket jag skulle kunna berätta för dig om att flytta till Sverige med sin utländske och spansktalande man. Samtidigt vill jag inte berätta för mycket nu. Jag vill att du ska få ha kvar dina drömmar och dina tankar på hur det kommer bli och hur ni ska göra. Det blir ju såklart olika för alla.

  Mitt hetaste tips för att Oscar ska komma in i samhället = få jobb så snabbt som möjligt är att han lär sig svenska (ok, detta var inte tipset, det kommer nedan). Arbetsförmedlingen är inte intresserad av honom förrän han gått ut SFI, han kanske inte är så intresserad av Arbetsförmedlingen han heller iofs...

  Mitt tips är alltså att han lär sig så mkt svenska som möjligt INNAN han kommer till Sverige och SFI/annan kurs. Jag tjatade rätt mycket på min spanske sambo att han skulle lära sig svenska innan och han kunde faktiskt lite när han väl började SFI vilket gjorde att han kunde börja på en rätt "avancerad kurs" (i SFI/nybörjar-sammanhang). Han gjorde klart SFI på fyra månader. Det är såklart ingen tävling men det känns ju meningslöst att gå där allt för länge. Han fick ju inget bidrag från typ svenska staten eller så som kanske vissa får, ingen aning... Han gick iofs två terminer på Komvux sen, drygt. Så nu har han nått nians nivå i svenska som andraspråk - sägs det. Två år efter ankomst till Sverige fick han jobb inom det han utbildat sig till. Enligt nå folk på radio tar det tydligen 8 år. Man vill ju inte tänka på det! Sjukt! (Kanske var det det här jag hörde om: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6072794)

  Så, nu till det konkreta tipset: Fixa svenskaböcker. Vill ni ha en? Vi har en vi kan skicka! Om jag hittar den. Eller kolla här: http://www.digitalasparet.se/

  och här, på Allti Kartong!
  http://www.ur.se/Produkter?q=allti+kartong&ur_subject_tree=svenska+som+andraspr%C3%A5k+och+sfi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen känner jag minst en grafisk designer con el que os puedo poner en contacto...

   Radera
  2. som bor i Umeå alltså

   Radera
  3. Tack för tips! Tar gärna emot svenskaböcker, vi (Gael och jag) kommer i början på mars, vi kan ta det då! Oscar kommer förhoppningsvis snart efter det, vi väntar på besked i visumprocessen...

   Oscar förstår en hel del svenska, även om han inte förstår alla ord, brukar han ändå snappa upp i alla fall sammanhanget. Han hör ju svenska varje dag eftersom jag pratar det med Gael. Sen pratar han inte så mycket själv men jag tror att han har en bra grund att börja från. Men vi får ligga i lite nu på slutspurten och träna lite mer aktivt.

   Vad jobbar din pojkvän med? Jag tror och hoppas att design är en lite lättare bransch än många andra. Dels för att det inte är att bara jobba med ord (som typ journalist) och dels för att det går att jobba frilans, och jag tror att det kan vara mindre tröskel för många arbetsgivare att anställa för ett kortare frilansuppdrag, än en permanent heltidsanställning.

   Och tusen tusen tack för alla tips och för kontakter - fantastiskt!

   Kram

   Radera
 8. Visst säger ni till om det är något vi kan hjälpa till med? Vi har en massa leksaker och prylar vi inte skulle sakna, vilken storlek har Gael på kläder? Behöver ni ytterkläder till honom? Vi (kanske allra mest jag, men Jesper också såklart) är så himla peppade på att "få hem er". Och så blir vi kanske kollegor, jag så på informationsträff angående att jobba som informatör åt RFSU på måndag :)
  Kram, Johanna och hela familjen Hellman.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snälla ni är! Jag vet inte riktigt vad vi behöver, jag vet att mina föräldrar köpt vinteroverall och -kängor, men jag vet inte riktigt vad mer som finns! Jag får inventera när vi kommer :)

   Och vad roligt om du blir RFSU-informatör, heja, heja!

   Kram

   Radera
 9. Hola! Te comparto una columna que escribí, puede que te guste:

  http://www.las2orillas.co/la-maldicion-del-cromosoma/

  Saludos desde la blanca Linköping

  Santiago

  SvaraRadera
  Svar
  1. Está muy interesante, me gusta! Tengo unas dudas, de qué tanto es la biología y qué tanto es la socialización, y la gallina y el huevo, etc. Pero algún día de pronto nos conoceremos en persona y lo podemos discutir!

   Saludos!

   Radera
 10. En cuanto al tema de la biología, el vínculo que puse ahí es buenísimo. Es un profesor de Stanford que da unas clases bacanísimas, aunque muy largas (bueno, es un curso común y corriente): https://www.youtube.com/playlist?list=PL848F2368C90DDC3D

  Marvin Harris presenta una mirada al tema desde la antropología en su libro "Caníbales y reyes - Los orígenes de la cultura". Muy recomendado también!

  Saludos!
  Santiago

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.