måndag 5 januari 2015

Borrón y cuenta nueva

Det här med att flytta ett helt liv till en annan kontinent är inte så lätt, men nu är vi tillbaka i Bogotá och har börjat beta av att-göra-listan. Nummer ett var att göra sig av med de allra flesta av våra saker. Det är mycket billigare att sälja här och köpa nytt (dvs begagnat) i Sverige än att skicka ägodelarna. Så det tänker vi göra.

Vi gjorde en sida med alla saker vi ville sälja, tänkte att vi gör det i god tid så vi hinner bli av med allt. Jo, tjena. Klockan fem på eftermiddagen igår la vi upp länken på facebook. Klockan sju på kvällen var de första grejerna sålda, hämtade och betalda och allt. Sen satt Oscar och jag klistrade vid varsin dator fram till klockan ett på natten för att svara på mejl och sätta upp folk på väntelista på varje grej. I morse hade jag 20 nya olästa mejl i inkorgen. Vid lunchtid idag började jag svara att nu tar vi inte emot fler intresseanmälningar.

Såatte... Det tog ju inte precis de två månader som vi hade tänkt oss.

Det verkar som att vi säljer alla våra grejer alldeles för billigt. Eller att det finns ungefär noll utbud av begagnade grejer och tydligen ganska mycket efterfrågan.

Antagligen en kombination av båda.

Jag hade tänkt lägga ut länken här för att tipsa folk, det är ju en del svenskar som bor i Colombia som läser och som kanske skulle kunna vara intresserade. Men det är nog för sent nu. Men hur som helst, här kommer länken ändå, utifall att ni vill tjuvkika lite på vad vi har för grejer hemma egentligen: http://oalovendentodo.blogspot.com/

Jag som hade tänkt ägna gårdagskvällen till att skriva blogginlägg om allt som jag inte har skrivit om - julafton (och min fantastiska julklapp), karibienresan, min födelsedag (och min fantastiska födelsedagspresent), och nyårsafton i bästa karibiska stilen. Men det får bli en annan dag, det här med att sälja ut hus och hem är tydligen ett heltidsjobb.


13 kommentarer:

 1. Grattis och lycka till med allt!!!! Din blogg ar superbra,, men jag har inte kommenterat sa mycket. Lite nyfiken ar jag vad Oscars familj tycker om att ni ska flytta sa langt bort? /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Oscars familj tar det rätt hårt, om jag ska vara ärlig... Oscars föräldrar tillbringar väldigt mycket tid med Gael, så det är klart att det är tufft att barnbarnet som de har en vardag med flyttar till andra sidan jorden. Ändå har vi försökt förbereda mentalt, vi har sagt i säkert två års tid att "vi kommer att flytta", men det är en sak när det är en abstrakt händelse någon gång i framtiden och en helt annan när det finns ett datum...

   Radera
 2. När är det ni kommer till Umeå? Om ni vill ha spansk-svensktalande vänner så finns vi här, jag och min spanske sambo! Har ni fixat jobb här än? Bostad? Ja, det är mycket att fixa med, det förstår jag! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kommer i början av mars! Eller, i alla fall Gael och jag, när Oscar kommer beror på hur snabbt det går med uppehållstillståndet, men förhoppningsvis kommer han samtidigt eller bara lite efter. Jag har jobb, Oscar (som är webbdesigner) kommer att söka på plats. Bostad söker vi för fullt, men vi har mina föräldrar i Umeå så vi landar hos dem till en början. Och ja! Umgås gärna! Vi får styra upp en fika när vi väl är på plats! Kram

   Radera
  2. Ja, vad kul! Jag kan rekommendera att söka hos Lerstenen. Hos dem kan man få bostad efter ett år ungefär om man söker aktivt. Välkomna (till ert nya) hem!
   http://lerstenen.se/
   http://www.skola.umea.se/vivakomvux/sfi.4.722cda1f139592141ce6b3.html Om din man inte kan svenska. (man måste ha personnummer för att registrera sig)

   Folkuniversitetet har kurs man kan gå även innan man fått personnummer:

   http://www.folkuniversitetet.se/Kurser--Utbildningar/Sprakkurser/Svenska_Swedish/Svenska-A1--Swedish-A1/Svenska-A1-tva-tre-dagar-i-veckan/Umea/swedish-beginners-a1/?sr=true

   Vi hörs! Här har du min mail: toveloon@gmail.com

   Radera
  3. Wow, TUSEN TACK för alla tips! Jag mejlar sen!
   Kram

   Radera
 3. Alltså har jag räknat fel eller säljer ni en barnvagn för 130 spänn? Herregud :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe du har nog räknat rätt. Men alltså, vi köpte den begagnad väldigt billigt (för kanske det dubbla), och den drar snett åt vänster och framhjulet har ju gått av en gång och vi har lött tillbaka det. Så det är ju inte värsta supervagnen heller...

   Radera
 4. Vad spännande att ni ska flytta till Sverige! Jag har läst din blogg länge men inte kommenterat särskilt mycket. Bor med min son och hans colombianska pappa i Sverige och vi har nyligen bestämt oss för att flytta till Colombia i slutet av 2015 för att testa på att leva där som småbarnsfamilj ett tag. Synd att det inte var samtidigt som ni flyttar hit, då hade vi kunnat köpa alla era saker ;) Det verkar ju knappt finnas en begagnadmarknad för möbler och sånt i Bogotá... Hur ska ni göra med lägenheten, kommer ni att sälja eller hyra ut tillsvidare? Lycka till med flytten!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och just det, visst är bakåtvända bilbarnstolar sällsynta i Colombia? Om ni har en att sälja innan flytten så är vi intresserade (kan ordna så att någon hämtar upp den)!

   Radera
  2. Vad spännande, men synd att vi går om varandra! Och typiskt att ni missar att köpa alla saker. Det är precis som du säger, det finns knappt någon begagnatmarknad, så om ni inte känner någon som precis just då är på väg att flytta från landet, är det att köpa nytt som gäller. Vi har en bilbarnstol, men den är redan såld, tyvärr (till en annan svensk). Men kolla på Baby Ganga och på Mothercare, de har bilbarnstolar! Det är svårt med bakåtvända, men den vi har är för båda hållen, och det står bakåtvänd upp till typ 18 månader och sen framåtvänd, men vi använder den bakåtvänd ändå.
   Kram!

   Radera
  3. Åh, tack för tips! Hoppas att du fortsätter blogga i Sverige, skulle vara spännande att läsa om dina upplevelser som hemvändande svensk efter så många år utomlands, och hur Gael och din man uppfattar svensk kultur och vardag. Kram!

   Radera
  4. Jag fortsätter säkert, ett tag till i alla fall!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.