lördag 25 oktober 2014

Mamoncillo

På temat exotiska frukter i Colombia* (som ni ju vet är paradiset på jorden när det gäller enorm variation av färska frukter nästan gratis) har turen kommit till mamoncillo, eller Spanish Lime som engelska Wikipedia kallar den. Den verkar inte ha något svenskt namn alls.

Den är en ganska liten frukt, som växer på träd i klasar, lite som vindruvor fast mer kvistaktigt. Mamoncillo finns sällan i affären, oftast går det istället att köpa kvistarna med frukt av försäljare längs vägarna.

Det går inte att göra så mycket med mamoncillo, för den är ganska liten och meckig att äta. Det är mycket jobb för lite frukt. Under det hårdmjuka skalet som man knäcker med fingrarna eller tänderna finns en kärna täckt med fruktkött som man får sugbita loss, för att sedan spotta ut kärnan.

Ingen frukt vi äter särskilt ofta härhemma, men någon gång emellanåt är det gott som lite snacks. Smaken påminner om rabarber, tycker jag. Fast utan det syrliga, som söta rabarber, och med helt mjuk konsistens. Med lite fantasi skulle man kunna säga att det är en lite exotisk smakversion av sommar-Sverige.

-----
* Tidigare har jag skrivit om lulo, maracuyá, zapote, pitaya, granadilla och tomate de árbol

9 kommentarer:

 1. Håller med om att det är mycket jobb för lite mat, ungefär som med kräftor i Sverige.
  Jag smakade dem sist jag var hos er och de smakade inte så mycket tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis som kräftor! Och jag håller med, den har inte särskilt stark smak...

   Radera
 2. Älskar dina inlägg om exotiska frukter!
  Den här låter på beskrivningen som litchi.

  Mer om frukt och grönt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, lite som litchi, storleken och konsistensen är ungefär samma.
   Ska försöka lägga upp mer frukt-inlägg :)

   Radera
 3. I Venezuela går dom under namnet Mamón och jag älskar dom, tycker att dom är härligt sötsyrliga :P köper dom alltid längs med vägen när jag ska till Anderna. =)
  /MilLa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sötsyrliga är en bra beskrivning av smaken!

   Radera
 4. Skoj med inlägg om frukt. När jag själv var i Colombia och sedan försökte skriva om exotiska frukter fick jag problem; det gick inte alltid att hitta något bra namn på svenska. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, nej det är ett problem helt klart! Vad heter Mamoncillo, till exempel? :)

   Radera
 5. Noo! ¡Qué delicia! Me has provocado! Efter 11 år i Sverige har jag inte kunnat åka till Colombia och mamoncillo är en av de frukter jag saknar mest...

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.