torsdag 16 oktober 2014

Paradiset vid Stilla Havet

Precis som förra gången lillebror var här, bjöd han mig på en resa. Den gången åkte vi till Cartagena på karibiska kusten, den här gången siktade vi in oss på Colombias andra kustremsa, den längs Stilla Havet.

Medan karibiska kusten har flera stora städer och hamnar och en väl utbyggd turism, hamnar Stilla Havs-kusten mycket mer i skymundan. Så pass mycket att när man pratar om la costa, kusten, i Colombia, är det alltid karibiska kusten som menas, som om det var den enda.

Colombias Stilla Havs-kust består till hälften av departamentet Chocó, det fattigaste av Colombias 34 departement där närmare 80% av befolkningen inte får sina grundläggande behov uppfyllda. Den enda hamnen som finns längs hela kusten ligger i staden Buenaventura, som även är Colombias mordhuvudstad. De flesta av samhällena längs kusten i Chocó går endast att nås via båt eller flyg, det går väldigt få vägar genom regnskogsdjungeln som når ända fram till havet.

Kort sagt: Det är inte ett så lättillgängligt ställe.

Vi åkte till Nuquí, som man reser till via Chocós huvudstad Quibdó, med ett litet 15-platsers propellerplan. Det är ett kokhett (bara något kvarter från havets fläktande och det känns som en bastu), fattigt fiskesamhälle med runt 8000 invånare, och det är utgångspunkten till paradiset.
Nuquís hamn. Tre kvarter från flygplatsen. Max tio kvarter från var som helst i samhället.
Därifrån var det en knapp timmes färd med motorbåt tills vi var framme vid det här:
Så såg stranden ut alldeles nedanför hotellet vi bodde på. Vi var de enda gästerna första natten, sen fick vi sällskap av ett franskt par. Men i stort sett har man stränderna för sig själv. Vidsträckta stränder, kantade av kokospalmer innan den ogenomträngliga djungeln börjar.

Det är inte som stränderna i Karibien, som är kritvita med turkost och helt klart vatten. Stilla havet är mycket ruffigare. Större vågor, bruna stränder med stenar och klippor strösslade lite överallt. Djungel, djungel, djungel.
Hotellet, på morgonen vid ebb. Det är stor skillnad på ebb och flod.
Hotellet bestod av några hyddor och en matsal. Vi bodde i hyddan som ses längst till vänster på bilden ovan. Dörrarna har inga lås, fönstren har inga glas, från väggarna upp till taket är det helt öppet.
Lillebror ligger och läser på altanen
Hotellet har rinnande vatten (direkt från bäckarna som rinner ner mot havet från djungeln) och elektricitet, men inget annat. Ingen mobiltäckning, inget internet. Det finns inga affärer eller restauranger eller något i närheten, så i boendet ingår också maten - frukost, lunch och middag med fantastiskt god färsk fisk direkt från havet utanför knuten.
Lillebror dricker en kopp kaffe i matsalen
Mellan augusti och oktober är det valsäsong på den colombianska Stilla Havs-kusten. Knölvalarna migrerar (precis som fåglarna) och den här tiden på året passerar de förbi. En av de främsta turistattraktionerna är valspaning. De simmar förbi helt nära kusten och från en båt ser man på nära håll när de kommer upp till ytan och sprutar ut vattenstrålar ur ryggen och smäller med stjärtfenorna innan de dyker ner igen:
Dock är de inte så lätta att hinna fånga på kort
Det finns också små byar längs kusten och vi gjorde utflykter till några av dem. I en av dem paddlade vi kanot upp längs en flod till ett vattenfall där vi svalkade oss i hettan. Såhär magiskt såg det ut:

Stilla Havs-kusten, just för att Stilla Havet precis tvärtemot vad dess namn påstår inte är särskilt stilla, är också en drömdestination för surfare. En bit ifrån vårt hotell bodde en kille som hyrde ut surfbrädor och gav entimmes-lektioner för knappt 100 kronor. I ett infall av äsch vad tusan, varför inte, fick jag för mig att passa på att testa att surfa.

Att surfa är bland de roligare aktiviteterna jag provat på, någonsin. Det är rätt svårt (alltså, det gäller att ställa sig upp från liggande och stå kvar med balansen i behåll på en vinglig liten bräda som flyter fram på en våg i vattnet), men efter en del magplask lyckades jag! Flera gånger! Jag kände mig helt vansinnigt stolt över min oanade surftalang.
Det var det, ungefär. Förutom lite utflykter och surfningen så var det en hel del av det här - en bok, en hängmatta mellan två palmer, och vågskvalp mot stranden:

En gång frågade Jenny mig om vad man måste besöka om man åker till Colombia. Den gången svarade jag Amazonas (som visserligen inte heller går av för hackor). Då hade jag inte varit vid Stilla Havs-kusten ännu.

22 kommentarer:

 1. ååh vad härligt!! Här har de riktiga höstregnen plötsligt kommit. Ligger just nu i soffan och laddar för att orka gå i regnet till kontoret..haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis så härligt som det verkar! Och apropå höstregnen är det här min hämnd för att ha missat Historiens-Bästa-Svenska-Sommar, moahahaha.

   Radera
 2. Åhhh!!! Säger jag med, wow! Jag har börjat planera för en resa i centralamerika (om sisådär 3 år) men har inte bestämt mig hur/var etc men det skulle ju vara med en 6-åring. Costa Rica, Mexico o jag vet inte vad mer...

  Instämmer med ovan med, höstregnen, rusket har kommit o jag vill helst stanna i sängen tills våren...

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte varit i Centralamerika, men Latinamerika överhuvudtaget är fantastiskt att resa i med barn (om man inte är helt renlighets- och bekvämlighetshysterisk, men det tänker jag mig inte riktigt att du är). Vill du ha Colombiatips så hojta till!

   Kram

   Radera
 3. Alltså! Alltså! Mitt ressug just nu? I TOPP! Älskar detta inlägg. Vill resa. Nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men JA! Res till Nuquí (fast obs, efter Pampas fått alla sina vaccinationer, och så får ni ta Gula Febern hela familjen innan)! Bästa ever ever.

   Radera
 4. Waow, det ser ju helt grymt ut! Vilken natur,och så grönt!!

  SvaraRadera
 5. Åh, vad vackert det ser ut! Jag och en kompis åker till Sydamerika nästa år, bl.a. till Colombia, har du några tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stilla Havet :)

   Amazonas: http://colombialiv.blogspot.com/2011/06/om-man-aker-till-colombia-maste-man.html
   Kaffedistriktet: http://colombialiv.blogspot.com/2011/06/colombias-senaste-varldsarv.html

   Karibien är ocksa fantastiskt. Här har jag skrivit lite allmännt om att turista i Colombia:
   http://colombialiv.blogspot.com/2013/11/colombiaturistande.html

   Radera
 6. Vill resa NU!

  SvaraRadera
 7. Ååååååh, vilket inlägg! Det ser helt, helt fantastiskt ut!!!

  SvaraRadera
 8. Sååå gött! Blir nog mitt nästa resmål. Mygg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, res!
   Mygg... en del, man får sova med myggnät. Men inte så farligt, ändå. Fast å andra sidan är både jag och min bror såna där mygg-immuna personer som nästan aldrig blir stuckna. Gula febern-sprutan rekommenderas innan resan!

   Radera
 9. Stilla Havs-kusten ar fantastisk! Ett extra plus ar det ju dessutom att man ofta kan ha strander helt for sig sjalv istallet for att slippa trangas
  Begriper inte varfor alla turister tycks foredra den karibiska kusten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis!
   Men jag tänker att karibien är mer "känd", och framför allt är det så himla mycket enklare att resa till karibien. Det finns ju en infrastruktur som underlättar en del som turist.

   Radera
 10. Det där ser ju HELT fantastiskt ut. Åh!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.