fredag 12 oktober 2012

Det här med prisskillnader


För ett tag sedan pratade Oscar och jag om vad vi skulle sakna mest (och vad vi inte skulle sakna alls) om vi flyttade från Colombia i framtiden. Ganska högt upp, kanske högst, på min lista kommer definitivt all frukt och alla grönsaker.

Alltså, det är ju inte så att det inte finns frukt och grönt i Sverige, det gör det ju, och utbudet är ju rätt stort. Men. Min kompis Anna twittrade en bild till mig häromdagen. De sålde nämligen pitaya från Colombia på ICA i Stockholm.

Till det nätta priset av 35 kronor. Styck.

I Colombia kostar pitaya knappt 10 kronor. Kilot.

13 kommentarer:

 1. Ja, det är ju drömmen. Hatar att frukt och bär är så sjukt dyrt här, man blir ju ruinerad av att fylla fruktskålen hemma. En avocado - 15 spänn liksom.

  SvaraRadera
 2. Okej man blir inte ruinerad. Det var lite överdrivet. Men KÄNSLAN. Älskar när man är ute och reser och kan köpa ett berg med massa goda frukter till lunch för inga pengar alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men eller hur! Jag vet inte ens hur man gör när frukt och grönt är dyrt. Gael växer typ upp på färsk mango, vad ger man bebisar i Sverige?

   Radera
 3. Jag tycker att mataffärerna har blivit bättre på att ta in frukter som anses vara lite exotiska, inte i så stora mängder som de frukter vi svenskar är vana vid att äta. Men pitaya har jag sett ganska länge i butiken jag brukar handla i. Sen vet jag inte om det är affärerna som väljer ut eller om det funnits en efterfrågan från kunderna om att dom borde ta in dessa udda frukter. Men visst är det dyrt med frukt och grönt, det håller jag med om!

  /MilLa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, utbudet är ändå rätt bra för att vara ett litet land långt uppe i norr där det knappt växer någonting, faktiskt! Grejen är ju just priserna.

   Radera
 4. Man får ha ett eget litet växthus på balkongen :)

  SvaraRadera
 5. Å vad jag håller med och vilken lyx det är att ha tillgång till färsk, god frukt till bra priser. Men samtidigt alltså, det finns ju en anledning till att en del frukt kostar. Det är kul att affärer i Sverige tar in mer och mer "exotisk frukt" men skulle gärna se ett ansvar i att sälja sånt som är snällt för miljön, mer närproducerat och årstidsbundet.. Frukt från Colombia i Sverige liksom, man glömmer ju vilken grej det är när jorden blir mindre och mindre men ändå är så stor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag håller absolut med dig! Särskilt klimatsmart är det inte att köpa Pitaya på ICA i Sverige.

   Radera
 6. Men andra frukter och bär är billiga här! Tex jordgubbar på sommaren, äpplen... Man kan plocka litervis med blåbär på sommaren (och hallon, lingon, svamp...). Dessutom tjänar man mer pengar här :) (Försöker se det positivt... Förstår vad du menar).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men absolut! Lyxen att kunna plocka bär och svamp i skogen är ju ENORM!

   Radera
 7. Min man åker ganska ofta till Bogotá och jag ber honom alltid att ta med sig lite goda frukter hem. Asså mangosarna... Så himmelskt goda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir lite bortskämd nästan när man bor här. Jag brukar inte äta mango så ofta, för de är så trådiga och fastnar mellan tänderna... Men gissa om jag kommer att sakna dem när vi flyttar härifrån!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.