måndag 15 oktober 2012

Åtta månader

Hej Gael,

Igår fyllde du åtta månader. Vad stor du har blivit!

Under din åttonde livsmånad har du lärt dig en massa nytt. Nu sitter du bra och sitter kvar, så länge du har något att distrahera dig med. Helst en leksak som för oväsen, till exempel när du bankar den i något. Men helst vill du ändå ta dig fram, och omkring, och det gör du bäst på mage. Du ålar/hasar dig fram hur snabbt som helst, och tar dig var som helst i lägenheten, till och med över hinder som kuddar som är utlagda för att hejda din framfart.
Du kämpar för att lära dig krypa ordentligt också. Sedan en vecka tillbaka ställer du dig upp på alla fyra och gungar fram och tillbaka, men du har inte riktigt kommit på hur du kommer iväg därifrån, utan du lägger dig platt på mage och ålar sen.

Det verkar vara lite av en källa till frustration för dig just nu, det här med att nästan-nästan kunna krypa men ändå inte riktigt.

Överhuvudtaget verkar livet vara lite frustrerande för dig för tillfället. Vi vet inte riktigt varför, men kanske är det den där åttamånaderskrisen som tydligen ska dyka upp ungefär nu, det där utvecklingssprånget då du börjar förstå att du faktiskt är en helt egen person, och att du är ganska liten i en värld som är väldigt, väldigt stor. Vi har aldrig märkt av något utvecklingssprång tidigare, du har alltid varit en lugn och glad och nöjd bebis. Nu, däremot är du lite mer lättirriterad än vanligt.

Kanske är det en kombination av det, och frustration över att inte få till krypandet riktigt, och tänder på ingång. Vi har visserligen sagt sen du var kanske tre månader att "nu är nog tänderna på väg", men nu verkar det faktiskt vara sant. Du gnuggar allt du kan mot tandköttet och du pruttar med munnen så att spottet sprutar och lämnar långa dreggelsträngar efter dig. Vad det än är, hoppas vi att det går över snart. Det verkar lite jobbigt att vara du just nu.

Tittut är en av dina favoritlekar. Du kan kikna av skratt när man dyker upp bakom en filt eller något hörn. Att bli upplyft högt upp i luften och flyga omkring i rummet är en annan favoritsysselsättning. Helst vill du göra saker själv. Ta dig fram för egen maskin. Hålla muggen och skeden själv när du äter. Det är bara det att ibland glömmer du bort att det är äta du ska göra när skeden är på väg mot munnen och du börjar banka den i bordet istället så att maten flyger all världens väg.

Sedan sist har du också börjat sova i ditt eget rum. Det går bra, det är sällan problem för dig att somna på kvällen. Däremot har du den senaste veckan börjat vakna ibland på nätterna. Igen. Kanske har det med din lilla livskris att göra, så vi hoppas att det snart löser sig.

Älskade lilla barn. Du är den bästa ungen på hela jorden.

8 kommentarer:

 1. Åh ja! Tittut! Bästa leken!

  Han är för övrigt så himla himla söt! Det är något speciellt med tvåtusentolvorna allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det! De är en mycket fin årgång.

   Radera
 2. Grattis lille Gael till din 8-månadersdag.

  Kram mormor

  SvaraRadera
 3. Åh så fin han är! Blir så glad när jag tittar in hos dig och hittar vad jag hoppas hitta: En liten gosse vid namn Gael. / Monika M

  SvaraRadera
 4. Gulle Gael! Trots smärre kris just nu verkar han så underbar.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.