tisdag 17 april 2012

Zahras frågor

Zahra kom med en utmaning till mig, en sån som cirkulerar nu och då i bloggvärlden. Här kommer mina svar på Zahras 11 frågor.

1. Om du fick skaffa vilket husdjur som helst, vilket djur skulle du ha då?
Jag tror att jag skulle skaffa en hund. Men först skulle jag vilja ha ett hus med trädgård, jag vill inte ha hund i lägenhet. Sen när jag en dröm om att ha lite höns som spatserar omkring lite fritt i trädgården och lägger ägg.

2. Vilka tre politiska frågor ligger dig närmst om hjärtat?
Det jag brinner allra mest för är sexuella och reproduktiva rättigheter, särskilt rätten till laglig och säker abort. Det är den fråga jag vill ägna mitt yrkesliv åt att kämpa för. Annars så fri och skattefinansierad sjukvård och dito utbildningssystem. Jag hatar privatiseringar.

3. Hur ska vi egentligen få fred på jorden?
Solidaritet och öppna gränser. Och så mycket, mycket mindre religion i politiken.

4. Vilket var/är ditt favoritämne i skolan? Varför?
Jag har alltid älskat grammatik, och språk överhuvudtaget. Därför gick jag humanistiskt program på gymnasiet och därför började jag mitt universitetsliv med att plugga engelska (innan jag insåg att jag nog ville ha mer med världen att göra och började plugga u-landskunskap).

5. Vart ligger den finaste platsen på jorden?
Åh. Colombia är ett av världens vackraste länder. Jag älskar landskapet i kaffedistriktet, till exempel. Men sen finns det nog inget som är så himla fint som när man åker E4:an norrut och ser hur barrskogen breder ut sig i all oändlighet och man känner att snart är man hemma.

6. Vem är din bästa vän?
Oscar.

7. Vilket är det drömjobb? Alt. vilket är det roligaste jobbet du har haft?
Jag älskar mitt nuvarande jobb, men jag vill nog inte jobba med det resten av mitt liv, jag tror inte att jag vill vara (bara) forskare. Allra helst skulle jag vilja jobba på Oriéntame eller Profamilia om det var i Colombia, eller RFSU om det var i Sverige. Kanske halvtid med forskning och halvtid med något mer praktiskt, som sex- och samlevnadsworkshops med ungdomar. Ibland önskar jag att jag hade varit intresserad av naturvetenskap. Isåfall hade jag blivit gynekolog. Eller barnmorska.

8. Vad är det mest smärtsamma du någonsin gjort?
Jag önskar att jag hade kunnat svara föda barn vaginalt. Men återhämtningen efter ett kejsarsnitt är rätt smärtsam den också.

9. Vad är du riktigt rädd för?
Att något skulle hända Gael. Tanken på det får mig nästan att sluta andas.

10. Måste vi verkligen ha en statsminister och regering?
Nej. Men jag tycker att det är ett rätt bra alternativ, kanske det bästa av de som finns idag. Mycket hellre statsminister än president, i alla fall.

11. Om du fick fråga vem som helst vad som helst, vem och vad hade du frågat?
Kanske hade jag frågat påven varför katolska kyrkan är så himla dum.


Sen ska man hitta på elva egna frågor och skicka vidare, men nu känns det som att i princip alla i hela bloggosfären redan har gjort den här utmaningen. Men häromdagen funderade Oscar och jag på en grej. Om du fick åka tillbaka i tiden och ändra en händelse i ditt liv, vad skulle du ändra då?

Det kan ni som vill få svara på.

6 kommentarer:

 1. Finge jag resa tillbaka i tiden skulle jag sagt till mitt 20-åriga jag; VÄNTA med högskolestudierna. Herregud, det är ingen som helst brådska, och NEJ du VET INTE vad du vill "bli", nej.

  SvaraRadera
 2. Vilka roliga frågor och vettiga svar! Jag hade missat att du fått en utmaning, så du har en att hämta hos mig också. Om du har väldigt lite att göra och så.. ;)

  SvaraRadera
 3. Att jag hängde på de tuffa i klassen ett tag och var delaktig i mobbing av en klasskompis. Tack och lov slutade jag umgås med dem när jag började högstadiet, stod upp för den de mobbade men det borde jag gjort tidigare fast jag vet varför det blev så.... men det är en annan historia :-/.

  Annars ångrar jag inget av mina val och vägar här i livet för då hade jag inte varit den jag är och inte där jag är ;-).
  //Pernilla

  SvaraRadera
 4. Jag tänker ofta på det där, det finns tyvärr ganska många saker jag ångrar, eller åtminstone som jag undrar lite över hur fasiken jag tänkte när jag valde på det där viset. Men samtidigt hade jag inte varit den jag var idag, jag hade inte träffat J och inte fått vara mamma till E. Men om jag visste att jag ändå fått ha dem två, hade jag absolut valt ett annat program på gymnasiet, det är nog det jag ångrar mest i mitt liv.

  SvaraRadera
 5. Oj, stor fråga. Jag får ångest när jag tänker på vad jag skulle svara på den. Bättre att tänka på vad jag SKA göra! :). Kram!/Julia

  SvaraRadera
 6. Keilen: Åh, ja! Och jag skulle nog säga slösa inte bort den där CSN-terminen när du bor hemma och jobbar extra bara för att du får ta bidraget. Du kommer att behöva den terminen på riktigt sen i framtiden.

  Lisa: Åh, tack! Får se när jag tar itu med den!

  Pernilla: Ja, det förstår jag att du vill ändra. Men jag känner likadant, det mesta har ju gjort mig till den jag är idag.

  Lina: Ja, det kan jag tänka mig att många skulle vilja ändra på!

  Julia: Så sant!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.