fredag 20 april 2012

Akta så han inte fryser!

En av de stora kulturkrockarna mellan colombiansk och svensk barnuppfostran är synen på temperaturer och kläder till barnen. I Colombia är det nämligen helt livsfarligt för barn att frysa. Och risk för att frysa är det jämt i jättekalla Bogotá med en dagsmedeltemperatur på 15-20 grader året om. Särskilt farligt är det med plötsliga temperaturväxlingar, till exempel gå tio meter mellan bilen och ytterdörren. Då kan barnet råka ut för en "kall vind" och måste därför kläs på ordentligt inför färden.

Barnen i Bogotá är ordentligt påbylsade för det mesta. Ofta ser man barn på gatan i täckjackor och såna där rånarluve-mössor som bara lämnar ögonen fria (och som jag personligen associerar med skidåkning och femton minusgrader, inte femton plusgrader).

Bebisar måste såklart också skyddas, kanske ännu mer, mot kylan. Därför viras de in i en mängd stora filtar så fort de ska tas utanför dörren, filtar som oftast täcker hela bebisen, inklusive ansiktet.

Självklart vet jag att bebisar och små barn inte reglerar kroppstemperaturen så väl och blir lättare frusna än vuxna, men jag har svårt att förlika mig med den i mitt tycke överdrivna fixeringen vid att undvika minsta lilla kyla.

Så trots förmaningar titt som tätt att täcka över honom med en filt, och oroliga men blir han inte kall? och akta så han inte fryser! så fortsätter vi bära runt med Gael i Babybjörnen i fleecejacka, mössa och skor*.

Och när han blir större kommer jag aldrig att ta på honom någon himla rånarluva så länge vi inte är i Sverige och ska åka skidor i en massa minusgrader. Och dessutom ska han få leka i de totalt folktomma lekparkerna när det regnar. För regn, precis som "kyla", är faktiskt inte farligt.

*Och nej, han fryser inte, jag känner på honom med jämna mellanrum och han är aldrig kall.

18 kommentarer:

 1. Jag får ständigt kommentarer om hur mycket kläder Melker har på sig också. "Men ojojoj, han måste ju frysa" "blir han inte väldigt kall om händerna?" (han vägrar handskar, de åker av på 5 sekunder) osv osv.

  Folk är såna "experter" på hur man ska ta hand om sitt barn, jag blir lite irriterad faktiskt :P

  SvaraRadera
 2. Haha, oj vad jag känner igen mig i det du skriver. Värs av allt är när någon i ens närhet vänder sig till barnen. lägger huvudet på sned och säger "men ska du inte ta på dig en tjocktröja och strumpor så att du inte blir sjuk". Man blir inte sjuk av gå utan strumpor en stund! Jag ser många barn som är täckta med någon sorts fleece halsduk som de trär över huvudet. Med en mössa på det så trodde jag mig ha sett min första burka i Chile. Och det är ju inte särskilt kallt!

  SvaraRadera
 3. Apropå regn och sydamerika så var vi i lekparken häromdagen då började det regna. Eller regna och regna, snarare dugga. En farmor och mormor var där med en liten tvååring och de kunde inte komma därifrån fort nog! De dividera om hur de snabbast skulle fly fältet och vem som skulle skydda barnet. Och där stod vi tre och log upp mot himlen. Tacksamt tog vi emot de första chilenska regndropparna medan damerna och tvååringen rusade hemåt i panik.

  SvaraRadera
 4. Heja heja!

  Här i USA ringer folk "socialen" Om man låter bebisen sova ute i barnvagn. Bebisar ska vara inne första 6 månaderna därför säljs nästan inga vinterkläder till bebisar, ersättning på flaska is the shit och vaccinationer är onödiga. Man får inte låta barnen sova på lammskinn för då kommer de dö.

  Alltså

  Ligger jag här och ammar mitt nyvaccnerad barn som var ute första gången dagen efter han kom hem frÅn sjukhuset ordentligt påbyltad med kläder och kaninskinn från Sverige (här var det ju trots allt minus 10) han kommer sedan slumra in för natten på sitt lammskinn.

  Same same

  Nä heja dig! Fram för lite svenskt sunt förnuft!

  SvaraRadera
 5. Skönt att höra att du är så vettig! Men jag hade faktiskt inte väntat mig något annat.

  Kram mamma

  SvaraRadera
 6. Alla svenska barn borde ha frusit ihjäl vid det här laget alltså... ;)

  SvaraRadera
 7. Ja, jag minns verkligen alla påbyltade barn i lekparkerna. Utom våra. De hatar att vara påbyltade även i svensk kyla. Och de verkar aldrig frysa.

  SvaraRadera
 8. Ojojoj...vi hade en köldgräns på -15 grader att sova ute när mina barn var små. Men så bor vi ju i norra Sverige också!

  Sis

  SvaraRadera
 9. Jojo, vi fick minsann bannor när vi flög till San Andres med vår Sessa (när vi hämtade henne). Frio, frio da flygvärdinnorna när Sessan gav hals vid start, jag tror nog mer det var öronen för hon var genomsvett ;-). Men jag tog snällt på henne en filt så det blev tyst på dem...

  SvaraRadera
 10. Ja, men gud. Jag kommer ihåg hur det var. Och sen vid kusten där man inte heller får ta av barnen kläderna för de kanske kan få en livsfarlig solstråle på sig :). Kram!/Julia

  SvaraRadera
 11. Johanna: Ja, verkligen!

  Frida: Exakt så är det!

  Anna: Å himmel och pannkaka. Här propsar de i alla fall på vaccinationer och amning. Det är mest "kylan" och regnet som är helt livsfarligt. Och naturligtvis att sova utomhus i vagn...

  Mamma: Hehe, tack!

  Freedomtravel: Exakt!

  Åsa: Jag tror de flesta barn hatar att vara så påbylsade. Det ger ju så lite rörelsefrihet.

  Sis: Jamen precis!

  PR: Hehe ja alla barns lidanden kan härröras till kylan!

  Mammas machete: Ja, det är tydligen livsfarligt för barn att vistas utomhus överhuvudtaget!

  SvaraRadera
 12. Intressant!

  Jag har faktiskt tänkt massor på det här med hur man ska klä barnet. Speciellt i Sverige där det är rätt varm på sommaren men iskallt på vintern. Är rädd för att klä barnet för varmt eller för kallt eller vad vet jag. Alltså det här är typ en av mina största rädslor och det jag tänkt mest på nu på sista tiden. Ungen föds ju i september (om det går enligt plan) och sen är den pytteliten i smällkallaste vintern. Och ska ligga där i vagnen och vara liten och inte kunna prata... PANIK!

  SvaraRadera
 13. Ja, det är inte lätt. Men jag tycker att man oftast märker om bebisen fryser eller är för varm. Men de här råden är bra. Det är för övrigt en sajt som min morbror som är barnläkare rekommenderar, han hälsar att den har bra och korrekt information, till skillnad från vissa andra sajter på internet, så jag brukar konsultera den vid funderingar.

  SvaraRadera
 14. Jag känner igen detta! I Saudiarabien frågade rektorn mig om vi inte hellre ville komma in och vänta till skolan öppnade, det var då 15-20 grader ute! :) Här i Qatar är det nästan likadant, lärarna på min sons kindergarten har oroat sig och sagt till min man att vi ska skicka med varmare (kläder /jacka, stickad tröja).

  SvaraRadera
 15. Kusin Anna2/5/12 14:54

  Dina exempel från Bogota lät ju verkligen extrema...
  Mina tankar, här längs Norrbottenskusten där jag bor, har ändå varit att många klär sina barn för lite många gånger. T ex sällan mössa som täcker öronen på barnen när det blåser kallt, dåliga material som är kalla eller jättesvettiga. Men det är ju det som kedjorna erbjuder alla i Sverige... Och kedjorna är billigast..
  Men när det kommer till kläder i vagnen så gäller någon slags tvärtom-regel (?): Är barnet i vagnen på vintern så är det tjock åkpåse, tät overall och en drös med filtar som gäller. Spelar ingen roll att barnet ligger och ångar av värme där nere. Det är ju vinter för tusan!! Då ska det bylsas och bylsas. Men sen när det blivit "sommar" (läs + 10 och snålblåst) och kanske inte alltid så varmt så ligger spädbarnen utan mössa, med någon söt liten klänning i vagnen och är alldeles blåmelerade av kyla. För nu är det ju sommar för tusan!! Då åker klänningen på. Men som sagt, jag skyller på reklampelarna. Samma tunna barnkläder kommer upp på skyltarna i maj här som de gör i hela Sverige. Och det är ju supertrist att fortsätta med varma kläder när resten av Svea tar på klänning.

  Ett klädtips på superkläder: Ruskovilla. Finns i affär i Umeå i Saga-gallerian. Yllekläder. Förvisso rätt dyra men man behöver inte så många. Det är nästan det enda jag har på min 1-månads nu. Reglerar värmen perfekt. Förutom då jag "klär upp henne" i något av alla söta plagg som vi fått. För det vore ju trist annars. Men de har hon inomhus. Ute är det ylle som gäller. Och nu har de lovat snö imorgon...

  SvaraRadera
 16. Kusin Anna2/5/12 15:04

  Glömde: Vår sova-ute-gräns har varit -20/25 lite beroende på blåst. Med gallerfilt eller liknande (nåt med hål i) i ylle som värmeväxlare över vagnen så går det utmärkt. Och i vagnen luftiga material som fårskinn och ylle. Då behövs det inte så mycket kläder och de fryser ändå inte. Och framförallt: De blir inte blöta av svett (som sen gör så att de fryser!). Hälsa Colombia det ;)

  SvaraRadera
 17. I Tyskland är mössa på barn något heligt. Och här i Berlin, där folk generellt sätt är väldigt rättframma med vad de tycker, har jag flera gånger råkat ut för att få direkta utskällningar från främlingar när min son inte haft mössa på sig. Även när det bara handlat om utevistelser på en halv minut (som mellan port och bil, eller gate och flygplan). Märkligt det där, vad folk går i gång på.

  SvaraRadera
 18. Du kan ju upplysa dom om att om en bebis blir för varm tror den att den är i livmodern igen och slutar andas... Plötslig spädbarnsdöd är även kopplat till överhettning..

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.