söndag 5 december 2010

San Andresito

I Colombias karibiska ö-värld ligger San Andrés, en ö som förut var skattebefriad och en självklar destination för Colombias och Centralamerikas tax-free shoppingsugna turister.

Därav namnet San Andresito (lilla San Andrés) på de kvarter som återfinns i alla större städer i Colombia - gator och åter gator med affärer och köpcentrum där man kan hitta precis allt, till långt mycket billigare priser i de vanliga affärerna."Skattebefriat" på det informella viset, det vill säga du betalar ett (mycket dyrare) pris om du använder kort, men betalar du kontant rakt ner i handlarens egen ficka får du det mycket billigare.

San Andresito är ett märkligt, kaotiskt fenomen. Skattesmitning och smuggelgodsförsäljning med myndigheternas indirekta tillåtelse, för aldrig görs det någon räd för att stänga butiker, och gatorna i San Andresito-kvarteren är fulla med poliser som dirigerar trafiken.

Det är väl så det funkar i ett land där över hälften av arbetskraften befinner sig i den informella ekonomin.

I gårdagens regn gjorde Oscar och jag ett besök i ett av Bogotás San Andresito där jag inhandlade en jeansjacka, och så skaffade vi lite påfyllning till barskåpet. Vad sägs om en liter Jack Daniels för 140:-, en liter Cachaça för 65:- och en flaska lyxvin (Casillero del Diablo, reserva Shiraz) för 60:-?

2 kommentarer:

  1. Vi var också på shopping igår i Umeås "San Andresito", dvs Viktoriagallerian :-)

    Vi besökte obligatoriska Claes Ohlsson samt några till ställen. Kanske vi inte gjorde det till samma fyndpriser som ni, men vi hade snö och julstämning så det förslår!

    SvaraRadera
  2. Vi var faktiskt rätt förvånade över prisskillnaden beroende på om man betalade kontant eller med kort. Så var det inte bara på San Andres utan även i butiker på större köpcentrum i Bogotá i närheten av där vi bodde - och du vet ju var det var.

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.