måndag 6 december 2010

En kärleksfest på eget vis


Colombias sambolagstiftning är långt mycket mer heltäckande än den svenska diton, och har man bevisligen bott ihop som ett par i minst två år omfattas man per automatik av sambolagen och har i princip samma rättigheter och skyldigheter som par som ingått äktenskap.

Min vän Mónica och hennes livskamrat är inte så intresserade av det här med giftermål, men eftersom de nu bott ihop i två år är de i lagens mening i princip gifta vare sig de vill eller inte.

Så de bestämde sig för att ställa till med kalas enligt konstens alla regler, fast helt utan regler, för att fira sin unión marital de hecho.

Det var ett kalas som inte var som andra bröllopskalas, där gästerna själva var med och gjorde kalaset med överraskningar i en strid ström. I Colombia gillar de ju hyra in band till fester, och den här festen var verkligen inget undantag. Det var ett jazz-kletzmerband, en gaiterosgrupp, ett vallenatoband, en grupp mariachis, och en cumbiagrupp. I en strid ström.

Eftersom det inte var något bröllop enligt den gängse definitionen så var det inte heller någon präst* eller någon notarie som befäste unionen.

Men ceremoni var det i alla fall. Med vigselförrättare och allt - La Lupe, en av Colombias mest kända dragqueens i egen hög person, som showade och deklarerade paret, ja... par.

Det var vackert, det var personligt, det var annorlunda och det var jättejätteroligt.


* Vilket för övrigt inte hade gått ens om de velat eftersom Mónica är bannlyst ur katolska kyrkan.

5 kommentarer:

 1. Verkar ha varit en mycket annorlunda fest.

  Kul mad folk som vågar vara annorlunda och göra saker eljest. Själv är jag alldeles för feg.

  SvaraRadera
 2. Wow, vilket kalas! Det låter som om det hände så mycket att festen hade kunnat vara i dagarna tre.

  SvaraRadera
 3. Intressant! Tänker speciellt på det du skriver om att sambolagen är mer heltäckande i Colombia än i Sverige - och jag som gick och trodde att vi hade typ den mest heltäckande i världen. Undrar därmed hur det ser ut med arv osv, för det är ju i princip bara det som skiljer samboskap och giftemål i Sverige.

  Ps. Rolig fest!!

  SvaraRadera
 4. Vilken fest, precis så borde man fira sin kärlek!

  SvaraRadera
 5. Precis!

  It's all...: Så vitt jag fattar det är sambolagen i princip likadan som äktenskapslagen. Samma status, alltså. Fast det är (än så länge) bara heterosexuella par som får gifta sig.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.