torsdag 2 december 2010

Hennes kropp - men inte hennes val

Ni som känner mig vet att abortfrågan, särskilt här i Latinamerika, är min absoluta hjärtefråga.

Någon gång ska jag berätta hur läget är i Colombia. Men för er som är intresserade av läget i Nicaragua kommer ett hett tips här.

Nicaragua är det land det kanske går sämst i hela Latinamerika för abortfrågan. Där har nämligen lagstiftningen gått bakåt, från att vara extremt restriktiv till att totalförbjuda abort under alla omständigheter. Tack vare presidenten Daniel Ortega som kallar sig vänster och progressiv, men som egentligen är ett konservativt as.

Hur som helst, jag kopierar och klistrar in från Amnesty om de jätteintressanta föreläsningarna som kommer att hållas i Göteborg, Stockholm och Uppsala nästa vecka:

Sedan 2006 är abort totalförbjudet i Nicaragua. Även om graviditeten hotar kvinnans liv eller hälsa eller är ett resultat av våldtäkt eller incest, nekas flickor och kvinnor tillgång till säker abort. De som ändå gör abort riskerar fängelsestraff. Samtidigt är det sexuella våldet mycket utbrett i landet, och drabbar framförallt unga flickor.

I december är kvinnorättsförsvararen Argentina Espinoza från Centro de Mujeres IXCHEN på besök i Sverige. Amnesty bjuder in till seminarier i Göteborg, Stockholm och Uppsala, där Argentina Espinoza berättar om det utbredda sexuella våldet och konsekvenserna av det absoluta abortförbudet i Nicaragua.

Göteborg
Måndagen den 6 december
Tid: 18-20
Lokal: Handelshögskolan Göteborg, Sal B32, (Vasagatan 1)
Fri entré - vi bjuder på fika

Stockholm
Tisdagen den 7 december
Tid: 18.30
Lokal: ABF-huset, Fabian-salen
Fri entré.

Uppsala
Onsdagen den 8 december
Tid: 18.30 - 20.30
Lokal: Fredsmuseum, Uppsala slott (sidan som vetter mot Akademiska sjukhuset).
Fri entré - vi bjuder på fika

Varmt välkomna!

1 kommentar:

  1. Synd att hon är en vecka tidig med sitt föredrag.
    Jag är i Stockholm veckan efter och hade gärna gått och lyssnat. För jag tror inte det är lönt att vänta tills hon kommer upp till Umeå :-)

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.