tisdag 28 december 2010

Año Viejo

Runt julhelgen börjar det dyka upp uppstoppade gubbar utanför husen runt om i Colombia.

Det är años viejos - gamla år - som väntar på att bli brända.

Gubbarna, nästan i naturlig storlek, är stoppade med halm eller annat brännbart och ofta smällare för ett riktigt sprakande. De symboliserar året som gått - ofta liknar de illa omtyckta politiker, och de står för allt som folk vill lägga bakom sig från förra året.

På tolvslaget sätts años viejos i brand, för att på så vis bränna upp det gamla året och börja på ny kula inför det kommande.

I Bogotá och många andra storstäder är años viejos numera förbjudna av säkerhetsskäl, men på landsbygden (och i städerna i mindre utsträckning) brinner gubbarna varje nyårsafton.

För Bogotábor och er svenskar som skulle vilja ha er en egen año viejo i år finns istället ett digitalt alternativ som Oscars jobb utvecklat. Där kan du lägga till allt du vill bränna upp från året som gått och som ett extra plus kan du spara allt fint som du vill ska finnas med även till nästa år: Skapa och bränn din egna digitala año viejo här.

5 kommentarer:

 1. Vilken grej! Blir de inte påtända (ja, förstå mig rätt) i förtid, typ som Gävles halmbock?

  Kan inte Oscar utveckla en gubbe som symboliserar min hosta. Den om något skulle jag vilja bränna upp.

  SvaraRadera
 2. Hehe, nej, jag tror att de faktiskt får hållas till nyår.

  Du kan fylla din digitala año viejo med allt du vill bränna upp (och allt du vill spara) så det är bar att proppa den full med hosta och tända på!

  SvaraRadera
 3. Åh vad bra! Kan jag inte få skriva en rad och länka till detta från Korn och gryn?! Vi är nog många som har ett och annat att bränna och lägga bakom oss.

  SvaraRadera
 4. Kram och Gott Nytt År till dig och din man. Love Sis

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.