måndag 27 december 2010

Karibienjulen i bilder

Som utlovat kommer här en bildspecial från vår julresa i Karibien med Anna och Johan.

Dan före dopparedan kom vi fram, Oscar och jag efter en kort och bekväm flygresa, Anna och Johan efter en evighetslång bussresa, till Karibien. Där mötte vi upp med Oscars kompisar Carolina och Mateo och deras lilla dotter Nicala. De kan kanske bäst beskrivas som colombianska gröna vågare, som lämnat livet i hektiska Bogotá för att leva på ekologiskt jordbruk och lite turism i Karibiens djungel.

Deras finca Yumaque ligger drygt en och en halv timme med bil från närmaste stora stad, och sedan 20 minuter med båt eller 40 minuters djungelpromenad längs floden från där man lämnar bilen. Där i djungeln, bland gigantiska insekter och minitigrar, odlar de sina grödor och bor i sitt hus som de byggt själva av nedfallna träd de hittat i skogen:

(Klicka för större bild)

Vi anlände i ösregn och åska, men på julaftons morgon lyste solen och fåglarna kvittrade igen, och vi hoppade i varsin flytring och flöt i sakta mak floden ner till havsmynningen. Det var lite blåsigt, så det gick inte att bada, om man ville slippa dras med ut på öppna havet med strömmarna från vågorna, men det var underbart att promenera på stranden i solen ändå.

Väl tillbaka på eftermiddagen öppnade sig himlen och ett tropiskt skyfall med tillhörande dunder-och-brak-åska som ackompanjerade resten av vårt julfirande - bestående av en fantastiskt god middag och lite vin på det:

(Klicka för större bild)

Efter två nätter i djungeln var det dags att åka tillbaka till något liknande civilisation igen, kustbyn Taganga. Efter en nästan sömnlös natt på vandrarhemmet (note to self: ingen bra idé att spendera den 25e december på ett vandrarhem fyllt med julfirande nordamerikaner) var vi uppe i ottan för en dag på stranden med sol och bad och färsk fisk till lunch:

(Klicka för större bild)

Det var en underbar jul, lite sol, lite bad, lite äventyr och lite djungelliv i en alldeles perfekt blandning.


Fler bilder finns på flickr, eller på facebook för de jag känner, och Anna och Johan stannade en dag längre, men de kommer säkert att lägga upp lite fler bilder på sin blogg när de väl är tillbaka, om ni vill se mer.

7 kommentarer:

 1. Verkar ha varit en fantastisk ju. Jag är inte ett dugg avundsjuk tacka vet jag -29 grader, garanterat myggfritt.

  SvaraRadera
 2. Det var inte så mycket mygg, faktiskt. Mer enorma kackerlackor, jätteskalbaggar och gigantiska håriga spindlar. Men underbart ändå.

  SvaraRadera
 3. Oj vad härligt det ser ut! Ni verkar ha haft en bra jul. Jag blir speciellt avundsjuk på flytringen, det verkar jättehäftigt. Det vill jag också göra när vi kommer till Karibien.

  Vi har just sett en annan sida av Colombia via filmen som vi fick i julklapp. Tack för den.

  SvaraRadera
 4. Vilken fin jul och tack för en bra blogg! Det är intressant att få följa ditt liv i Colombia och på köpet få mer kunskap om landet!

  Hälsningar
  Liolej

  SvaraRadera
 5. Mamma: Ska se om det går att ordna. Annars är det väl bara att lägga sig i varsin lastbilsinnerslang på Umeälven när isen släpper. Same, same :)
  Kul att ni gillade filmen!

  Liolej: Tack, vad roligt att du tycker så! God jul själv!

  It's all about me: Oh, yes, det var det.

  SvaraRadera
 6. Vilken spännande resa! Och jösses vad mycket ni hann med på bara några dagar.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.