torsdag 12 augusti 2010

Colombias musik del 1: Vallenato

Colombia är ett rikt musikland, med en otrolig variation av genrer och stilar. En av de kanske mest karakteristiska musikstilarna är Vallenato, som ursprungligen kommer från karibiska kusten, speciellt Valledupar, en stad i nordöstra Colombia, där också en årlig Vallenato-festival hålls.

Det kanske viktigaste instrumentet i Vallenato är dragspelet, men man använder också rytminstrument.

Även om Vallenato ursprungligen kommer från karibiska kusten är det en musikstil som numera är vanlig i hela Colombia. På fester, till exempel födelsedagsfester, är det vanligt att hyra in en conjunto vallenato som kommer till festen och spelar, även på hemmafester.

Förra året kom det ut en film som heter Los viajes del viento, som kretsar kring en resa med ett dragspel och vallenato-kulturen på kusten. Det är en otroligt vacker film, som dessutom är en av de få colombianska filmer som visar en annan verklighet än den som handlar om krig och våld och knark. Filmen är fylld av klassisk vallenatomusik, som låter ungefär såhär:En av Colombias mest kände vallenato-kompositörer var Rafael Escalona som avled förra året. Andra kända vallenatoartister är Silvestre Dangond, Carlos Vives och Diomedes Díaz, som skrivit klassikern som inte får fattas på en colombiansk födelsedagsfest:När jag fyllde 30 i december ordnade Oscar överraskningsfest för mig hemma hos oss. Självklart var en parranda vallenata på plats för att liva upp festen och få fart på dansgolvet, och naturligtvis spelade de klassikern ovan:
Så glad som jag är på bilden kan man bli av en sådan överraskning. Vi funderar på att hyra in samma grupp till bröllopsfesten.

1 kommentar:

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.