tisdag 7 juni 2016

Bostadsmarknaden här och där

Vi tittar på hus, och för att kunna köpa något här, måste vi sälja vår lägenhet i Bogotá. Så just nu håller vi på att sätta oss in i både den svenska och den colombianska bostadsmarknaden. Förutsättningarna ser lite annorlunda ut.

Vi har precis betalat en dryg tusenlapp för att värdera vår lägenhet i Colombia, för att veta vad vi skulle kunna få för den om vi säljer.

Det är inte som här, där mäklarna erbjuder gratis värdering för att få chansen att sälja bostaden sen.

Om vi lägger ut den på marknaden (kanske kan Oscars mamma köpa den direkt av oss) så får vi ta i med priset. Råden till de som vill sälja en bostad är nämligen att lägga på 10% på det du vill ha för den, för att ha prutmån.

Om utgångspriset i annonsen förändras är det alltså oftast nedåt, inte uppåt.

Räkna med att det tar tid, står det också i råden till presumtiva säljare. Att hitta en köpare till din bostad är inget som går från en dag till en annan. (Stalja lägenheten och ta proffsiga foton står det dock inget om i råden...)

Bostadsmarknaden i Colombia är köparnas marknad, i Sverige är den säljarnas. Typiskt att vi vill sälja där och köpa här.

11 kommentarer:

 1. Jag gillar att man ser hur folk verkligen bor där, älskar när husdjuren är med på bilden :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är inte så tillrättalagt, precis :)

   Radera
 2. Bostadsmarknaden verkar vara en djungel var man än befinner sig, lycka till i alla fall! Blir det Sverige nu? Har ni bestämt er för att etablera er här för gott nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet man aldrig! Men vi blir i alla fall kvar tillräckligt länge för att det ska vara värt att sälja där och köpa här!

   Radera
 3. För mig som växlat mellan studier och jobb sedan studenten och alltså inte byggt upp en enorm buffert trots att jag närmar mig 30 så är bostadsmarknaden orimligt deppig.. Tänk att folk med pengar köper lägenheter på kul och hyr ut åt folk i andra hand som får betala av lånen, sen säljer de. Jag hör sånt göras av kollegor och dylikt. Blir vansinnig och uppgiven på samma gång!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så går det till i Colombia! Där finns inga hyresbolag, ingen allmännytta, utan alla lägenheter är bostadsrätter (eller, eg. äganderätter) som köps av privatpersoner och i vissa fall hyrs ut... Visste inte att vissa gjorde så här också, trodde inte att man fick? Hur som helst, håller med om marknadens deppighet.

   Radera
 4. Casualmente yo estoy mirando vivienda en colombia para inversión. Me cuentas como les va. Saludos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otra cosa, sabes como se maneja eso de los impuestos aquí en Suecia cuando se tiene propiedades fuera? Mejor dicho como lo manejaron ustedes?

   Radera
  2. Interesante! De pronto podríamos hacer negocios..? :) Te mando un mail!

   De los impuestos, solamente he declarado renta en Colombia por tener propiedad de finca raíz. No lo he incluido en la declaración de renta aquí, honestamente no sé cómo se maneja, igual nosotros no tenemos ningún ingreso del arriendo porque todavía tenemos la deuda así que cada peso del arriendo va para pagar la deuda... Si tienen ingresos del arriendo no sé si se maneja diferente?

   Radera
 5. Annika que paso con el apartamento? Lo vendieron al fin o esta disponible? Saludos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Si verdad! Se me olvidó escribirte! Acabo de mandarte un mail, y seguimos conversando, por ahí podemos cuadrar algo!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.