onsdag 16 mars 2016

Den sista stora pusselbiten

Knappt fyra månader tog det, från att Oscar började söka jobb, tills att han erbjöds en heltidsanställning på en av Umeås digitala byråer. Knappt fyra månader med jul- och nyårshelgerna mitt i. Det verkar som att det var ett större hinder att vi bor i Umeå än att svenskan inte sitter helt felfritt ännu.

I måndags började han på nya jobbet.

Det känns så himla skönt. Även för mig, som såklart har oroat mig för svenska arbetsmarknaden och känt ett uns av ansvar - vi hade ju inte hamnat här om det inte varit för mig.

Framför allt känns det så himla skönt att det faktiskt går. Jag vet att Oscar har en massa till sin fördel, som att han pratar engelska och att han jobbar i en väldigt internationell bransch där språket inte är det avgörande. Och det är såklart inte samma sak att komma till Sverige utan kontaktnät och ingångar, som att komma hit med en hel svensk familj och bekantskapskrets i bagaget. Men själva jobbet, det fick han helt och hållet på egna meriter.

Och såhär: Det är ett riktigt jobb, med riktiga anställningsvillkor och riktig lön. Däremot kostar det inte lika mycket för arbetsgivaren, eftersom det är ett nystartsjobb.

Nystartsjobb är en av två* huvudsakliga stödinsatser som finns för att hjälpa nyanlända invandrare in på arbetsmarknaden (den andra är instegsjobb som också kräver att personen läser på SFI samtidigt).

Det här är viktigt att veta, att det redan finns fungerande stödinsatser som gör det lättare och attraktivare för arbetsgivare att anställa nyanlända personer (och nej, de är inte byråkratiska och krångliga, det gick på en timme ungefär att fixa det).

Den stora skillnaden mellan dessa, existerande och fungerande program, och de idiotiska förslag om "sänkta ingångslöner" som vissa allianspartier och andra debattörer försöker propagera för allt oftare, är att de program som finns idag innebär att personen får samma villkor som alla andra och en kollektivavtalsenlig lön och samtidigt kostar det inte lika mycket för arbetsgivaren. Det är det enda rimliga, inte någon statligt sanktionerad löneapartheid.

Hur som helst, nu är den sista stora pusselbiten på plats.


-----
* Det finns lite andra också, som riktar sig mer till specifika yrkesgrupper eller som finns på specifika platser och inte generellt över hela landet, till exempel Korta Vägen.

Lästips: Sluta LJUG om jobb för nyanlända

22 kommentarer:

 1. Herre gud så bra! Verkligen roligt att höra! Grattis till hela familjen. Så skönt när såna livsavgörande saker ordnar sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Och JA, verkligen! Nu kan vi andas ut lite.

   Radera
 2. Annika i Australien16/3/16 22:25

  Fast detta ar val ocksa statligt sanktionerat eller, eftersom arbetsgivaren far rabatt pa arbetsgivaravgifterna? Sa pa det sattet, sa lonar det sig for arbetsgivaren att anstalla en nyanland jamfort med en svensk. Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men det är inte det som är problemet. Jag har inga problem med offentliga stödinsatser, helst skulle de ju inte behövas såklart, men eftersom det finns strukturella ojämlikheter på arbetsmarknaden som slår hårt mot vissa grupper så är det ju rimligt att försöka till viss mån kompensera för detta för att jämna ut det. Men det måste ju såklart innebära att alla får samma villkor på arbetsmarknaden.

   Det som jag vänder mig mot är förslagen som vissa högerdebattörer kommit med på senaste tiden, att statligt sanktionera lönediskriminering. Att göra det lagligt för arbetsgivare att betala en halv lön för ett heltidsjobb enbart på grund av att personen är nyanländ i Sverige. Löneapartheid.

   Radera
 3. Åh så fint att höra! Heja Oscar, så himla kul och det gör ju allt så mycket lättare för er båda två.

  SvaraRadera
 4. Grattis till Oscar. Vad kul ☺☺

  SvaraRadera
 5. Åh, grattis!!! Så glad jag blir för er båda, alla tre!!!
  Så skönt att den delen föll på plats någorlunda snabbt. Men det har nog delvis med yrket/engelska i en internationell bransch.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så himla skönt! Och absolut, jag tror mycket att det har att göra med branschen, tror verkligen inte att det är så lätt för alla.

   Radera
 6. Grattis, vad roligt!!

  SvaraRadera
 7. Grattis, vad skönt!

  Tack för informationen om Nystartsjobb och Integsjobb. Jag ska studera på SFI eftersom jag måste kunna bra svenska snart! (jag vill studera på universitet). Integsjobb låter som ett bra alternativ.

  SvaraRadera
 8. Decile que a fellow South American lo felicita! Jag tror att jag kommenterade att jag inte trodde att svenskan skulle bli ett problem. Vi sydamerikaner som är unga, kan engelska och är välutbildade får jobb ganska lätt. Det är andra som har problem och som verkligen behöver stöd. Håller med dig att sänkta löner är ingen bra lösning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Le digo!
   Ja, det är verkligen stor skillnad på att vara invandrare och invandrare har jag insett!

   Radera
 9. Stort, stort grattis till Oscar!

  SvaraRadera
 10. Så gött alltså! Jag råkade ju träffa Oscar på stan i fredags och han berättade den stora nyheten! :) Så roligt! Jag hoppas att han berättade min nyhet till dig sen :) (secreto)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Hurra!
   Ska bli så kul att luncha i veckan och höra mer!

   Radera
 11. Så härligt! Hälsa och gratulera Oscar!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.