lördag 12 mars 2016

Ett år

Hej då på Aeropuerto Internacional El Dorado
I onsdags för ett år sedan tog Gael och jag avsked av Colombia på Aeropuerto Internacional El Dorado i Bogotá och klev på planet som skulle ta oss till Sverige. Fyra flygresor och 27 timmar senare, i torsdags för precis ett år sedan, landade vi.

Mitt första hela år i Sverige på kanske ett decennium. Gaels första någonsin.

Jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta det, det känns som igår och det känns som en evighet sedan.

Det var så mycket som hände på en gång, vi landade på en onsdagsnatt, jag började jobba måndagen efter, så var det fix med lägenhet och förskoleplats och det ensamstående föräldraskapet och den eviga ovissheten och väntan som åt upp mig. Jag kastades rakt in i ett nytt liv och hann aldrig riktigt stanna upp och landa och känna efter.

Men nu är Oscar också äntligen här och hela familjen är tillsammans. Gael pratar mer svenska än spanska nu och Colombia verkar vara mer ett abstrakt begrepp för honom. Jag känner mig hemma samtidigt bjuder vardagen fortfarande på kulturkrockar ibland.

2015 var ett så himla tufft år. Så jobbigt på så många sätt, men nu börjar de allra viktigaste pusselbitarna falla på plats och det här med att ha flyttat till Sverige känns helt rätt, för oss alla. Här blir vi kvar ett tag till.

17 kommentarer:

 1. Vad skönt att det känns rätt och att pusselbitarna föll på plats! Hoppas ni fortsätter att trivas! Det skulle vara intressant att läsa mer om hur Oscar upplever livet i Sverige!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag försöker övertyga honom om att överta blogg-stafettpinnen i familjen! En "sverigeliv"-blogg ur colombianskt perspektiv :)

   Radera
 2. A year already! I've been following your story. I'm glad you're all together now!

  SvaraRadera
 3. Y que ha pasado con Oscar? Porque no cuentas nada de sus "avances" si los hay, en cuanto a idioma, estudio, trabajo y adaptación.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ya contaré más :)
   Este post era muy general y sin detalles de nadie, pero en general, va muy bien. Por fin pudo comenzar SFI en enero después de meses de espera, y va volando con el sueco. La adaptación también bien, creo que es una gran ventaja haber ya tenido años de acercamiento a Suecia antes de mudarse aquí, genera menos choques culturales. Así que en general, todo muy bien!

   Radera
 4. Vad skönt att ni trivs så bra att det känns som att ni blir kvar ett tag till! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! Inga mer transatlantiska flyttar på ett tag!

   Radera
 5. Alltså, din blogg var det bästa som kunde slå till mig i mitt läge!, jag är ursprungligen från Colombia, fram till att jag var 10år, bott i sverige nu i 12 år men vill i år 2016 flytta tillbaka till colombia där hela min familj och pojkvän är. Var senast där från sep-jan och kände att nu är det dagt att flytta tillbaka! läste att ni hyr ut en lägga? eller La madrina hyr ut? ska åka en hel månad i maj igen o hade mer än gärna fått tips på om det är ledigt, ska egentligen dit nu i maj för att söka jobb eller börja plugga men allt är så nytt, och jag är så ung, och jag vet inte vart jag ska ta vägen! haha. Har du tid att snacka om mina möjligheter nån gång?

  Kul också att ni kommit tillbaka till sverige, det är som sagt faktiskt en 360 graders omväxling till rena lyxet hah!

  Mvh/ Alejandra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alejandra,

   Var tvungen att skriva en kommentar till dig för är i nästan samma situation. Min mamma är från Colombia men jag är uppvuxen i Sverige. Har alltid känt mig dragen till Colombia och för 6 år sedan bestämde jag mig för att åka dit och lära mig spanska och lära känna familjen - och blev såklart kär! I både landet och en pojkvän. Han har nu bott i Sverige i snart 4 år och till sommaren ska vi flytta till Colombia.

   Vi ska först ut och resa men kommer vara i Colombia, dock i Barranquilla inte Bogota från och med slutet av Augusti. Behöver du någon som är i liknande sits så får du gärna hör av dig! clara.t@me.com.

   //Clara

   Radera
  2. Hej både Alejandra och Clara! Vad kul att läsa era kommentarer och Colombia-planer!
   Lägenhet, det är min kompis som hyr ut just nu, men bara maj-juni, så jag vet inte om det är aktuellt? Eller så kanske det är en bra början så hinner du leta lite på plats?
   Stort lycka till bägge två, och hojta gärna om ni tänker blogga från Colombia, vore kul att läsa!

   Radera
  3. Hej Alejandra! Om det inte skulle passa med Annikas kompis lya, så har jag också en trevlig lägenhet att hyra ut under en längre period. Du kan skriva en rad till mej om du är intresserad på johanneshansson@yahoo.se

   Radera
 6. Hur går det med Oscars svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går JÄTTEBRA! Måste skriva mer om det någon gång, men det är rätt imponerande vad han har lärt sig.

   Radera
 7. Hurra för er och för att ni äntligen är samlade igen!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.