fredag 26 juni 2015

När kriget tar slut tar livet vid

Colombias motsvarighet till RFSL, Colombia Diversa, ger nästan varje år ut en rapport om situationen när det gäller mänskliga rättigheter för hbt-personer i landet. Superintressant och ofta ganska deprimerande läsning.

De lanserade just 2015 års rapport och hör och häpna - den finns översatt till svenska! Nej, inte hela rapporten, men sammanfattningen på fyra sidor. När kriget tar slut tar livet vid heter den och kan läsas här. Vill ni läsa den kompletta versionen på spanska på 128 sidor så finns den här.

I sammanfattningen går att läsa att antalet mord som räknas som hatbrott, dvs där motivet varit personens sexuella läggning eller genusidentitet, har sjunkit något, medan hot och polisiärt våld har ökat. Transpersoner är de mest utsatta, men även homosexuella män. En stor del av hatbrotten riktade mot HBTQ-personer får ingen rättslig påföljd.

Den kompletta rapporten på spanska innehåller ännu mer detaljerad statistik. Läs och sprid!

2 kommentarer:

  1. Jätteintressant, ska läsa den när jag kommer hem från jobbet ikväll. Tack. Upptäckte en blogg från Cali på engelska för några veckor sen, som jag tycker är rätt bra (apropå din länklista alltså). http://honestlycali.weebly.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv för tipset! Den ska jag kolla in!

      Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.