torsdag 11 juni 2015

Den oändliga historien

Jag skrev till Migrationsverket igen, för femtioelfte gången.

Den här gången för att höra om vårt ärende har någon handläggare, som går att fråga om vad som händer angående beslutet. För många jag känner har beslutet gått väldigt fort efter intervjun, så jag har nästan vågat hoppas på ett ljus i slutet av tunneln, nu när det steget är avklarat.

Igår fick jag det här mejlsvaret:
Vi har fått tillbaka ärendet från ambassaden med utredningen bifogad. Nu ligger ärendet återigen i den elektroniska kön. När ärendet hamnar högst upp i kön och därmed är det äldsta ärendet och på tur så kommer första bästa handläggare att plocka upp ärendet och bestämma vad som behöver göras. Är ärendet helt klart så fattas beslut, saknas något skickas till exempel en begäran om en komplettering ut.
Jag trodde att vi redan hade en handläggare, den som tittade på vår ansökan och skickade den till ambassaden. Men det var kanske någon slags assistent, inte en beslutshandläggare. Så vi fortsätter i kön. Den där kön som känns oändligt lång, och snart är det semestertider.

Och tiden går och en pappa och ett barn är på två olika kontinenter. Ibland känns det lite hopplöst.

33 kommentarer:

 1. Nääe! Detta är så himla sjukt.

  Vilken fin bild, skicka med den när du mailar Migrationsverket och skriv att de saknar varann..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, så himla sjukt faktiskt.
   Hehe jag skulle skicka med bilden om det hade hjälpt. Men det är tydligen en helt automatisk turordningskö som enskilda handläggare inte kan påverka på något sätt.

   Radera
 2. Skit! Vill ändå att du ska veta att jag (och säkert många med mig) tänker på dig och Gael och Oscar och håller tummarna att det ändå går hyfsat snabbt. Förstår att det känns hopplöst, och saknaden måste vara oändlig. Kram

  SvaraRadera
 3. Fy vad besviken jag blir, trodde ni skulle ha återförenats vid det här laget :'(
  Håller tummarna för att det ändå löser sig snart! Nu när intervjun är gjord, kan han inte söka visum för 3 månader, komma till Sverige och sen fixa med uppehållstillståndskortet från migrationsverket på plats i sverige när beslutet väl kommer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det hade jag också hoppats på! Man får inte söka turistvisum när man har en annan pågående ansökan. Han har i och för sig ett giltigt turistvisum (till slutet på juli) men jag vet inte... Tydligen kan man åka in via ett annat Schengen-land, då får inte migrationsverket reda på det, och det brukar tydligen vara okej. Men man får egentligen inte, för man får inte vistas i landet när beslutet tas. Och tänk om vi får någon nitisk paragrafryttare till handläggare och vi på något sätt snubblar på mållinjen för något sådant. Det vore så himla onödigt.

   Radera
  2. Ja, det vore onödigt. Det känns ju alltid bäst att följa reglerna så man vet att man själv inte gjort något fel i alla fall. Håll ut - det är mitt enda råd!

   Radera
 4. Åh nej vad de är sega! Vilket irriterande svar! och Håller tummarna för att det rasslar till ändå!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tar så himla himla lång tid!

   Radera
 5. Sitter gravid och hoppasdes läsa om ett positivt svar och blrjade gråta när jag såg bilden. Så fantastiskt fin! Bifoga den. All lycka!

  SvaraRadera
 6. Jag läser ofta här men har aldrig tidigare kommenterat. Jag har jobbat som tillståndshandläggare på MIV och även på migrationsdomstolen och har hyfsat bra koll på deras rutiner. Och jag vill bara säga till dig att när intervjun väl är gjord och om ärendet är beslutsklart så brukar det gå undan. Sedan man övergick till elektronisk handläggning kan en handläggare fatta ett enormt stort antal beslut per dag, och som tur var är de bra på att fördela olika ärenden i olika köer, beroende på svårighetsgrad. Eftersom du och Oskar bott ihop i två år och kan visa detta, samt har ett barn ihop, bör Oskar rimligtvis slippa den s.k. uppskjutna invandringsprövningen och beviljas PUT på en gång. Min erfarenhet är att dessa ärenden behandlad nästintill summariskt. Aja. Långt svar, ville egentligen bara säga att det antagligen kommer att gå rätt snabbt nu, trots vad mejlet ger sken av. Jag håller tummarna för er!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack för din kommentar och för pepp och hopp!

   Radera
 7. Siri har rätt. Vi fick samma svar, när jag frågade efter namn på statlig tjänsteman fick jag svaret att ärendet handläggs av flera (?), ochnär en "handläggare" utses (enligt mailet, nör man är först i kön) så är allt redan färdigt och det handlar om ett "klick". Var beredda på att köpa biljett snabbt! /stor kram, Alexandra

  SvaraRadera
 8. Min man gick på sin intervju den 2 februari i år. Vi väntar fortfarande. Dock i samma land och hus, hela familjen. Vi gjorde ett år ifrån varandra i och med green card, vidrigt jobbigt! Men just att inte veta. Nu har vi turen att kunna fixa bostad, men jobb och förskola är ju rätt svårt.
  Håller en tumme för er familj också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2 februari och ni har fortfarande inte fått svar?!?! Hjälp!
   Men precis, det här att inte veta, att inte ha någon rimligt avgränsad tidsram att förhålla sig till, är så himla himla jobbigt.
   Kram och hoppas ni får veta något snart!

   Radera
 9. Jag känner igen väntan.. Ringde migrationsverket hela tiden men fick åka hem utan man och sonen fick följa med mig på jobbet.. Det är tungt att vänta!!

  SvaraRadera
 10. Åh nej!!!
  Vilken besvikelse!

  SvaraRadera
 11. Håller tummar och tår för att det går fort!

  /Emma

  SvaraRadera
 12. Instämmer, så himla superfin bild!! Håller tummarna för er.

  SvaraRadera
 13. Jag började också gråta av bilden. Så svårt, och så onödig denna separation känns. Bilden riktigt strålar av kärlek. Jag hoppas så att ni får grönt ljus redan innan midsommar.

  SvaraRadera
 14. Det är bara rent för jävligt. Du är grym som orkar. Jag förstår att det inte finns något alternativ till det men ändå ... du är verkligen stark.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig inte så stark... Men tack! Så himla fin kommentar! Den lyfte <3

   Radera
 15. Fy fan vad orättvist! Detta får mig att gråta. Begär ett svar!!! Kontaktaa någon privat som jobbar på migrationsverket, gå dit fysiskt och visa kort på er familj osv..

  /emily the strange

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får mig att gråta emellanåt också... Jag har varit där med Gael, jag har ringt och gråtit, jag har skickat mejl... känns inte som att det finns så mycket att göra annat än att vänta. Vilket är vansinnigt frustrerande.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.