fredag 5 juni 2015

Äventyrarens sista äventyr

Det mest lästa inlägget någonsin på den här bloggen handlar om Jan Braunisch. Så hette den svenske kille som i maj för två år sedan gav sig ut för att vandra mellan Colombia och Panamá genom det notoriskt livsfarliga Daríen Gap.

I förrgår berättade svenska nyhetsmedier att han nu hittats död i Colombia. I svenska tidningar står inget mer än att colombianska polisen undersöker fallet, men i colombianska veckotidningen Semana står att läsa att FARC-gerillans Front 57 stoppade en turistbåt han reste i för att söka igenom resenärernas bagage. Eftersom de hittade en GPS i Jans väska blev han kidnappad, misstänkt för att utföra spionage.

Enligt anonyma källor från utredningen fick internationella Röda Kors-kommittén nyligen uppgifter om koordinaterna där hans kropp fanns av FARC-delegationen i Havanna. De grävde upp honom i slutet av maj och DNA-analyser har nu fastslagit att det verkligen handlar om Jan, och skottskador visar att han troligen sköts till döds.

Jag blir lite irriterad när tidningarna helt svepande och slentrianmässigt skriver att "Colombia hör till ett av världens farligaste länder", men det går ju inte att sticka under stol med att det finns regioner i landet som man som turist kanske ska hålla sig borta ifrån. Darién Gap, där Jan Braunisch äventyr tog slut, är en av dem.

-----
Här finns svenska tidningsartiklar om fallet: DN, SvD, Aftonbladet och Expressen

2 kommentarer:

 1. Jag satt i köket den morgonen och lyssnade pa svensk radio, när jag hörde nagot om "försvunnen man hittad död" och "FARC-gerilla" och jag tänkte direkt pa den svenske äventyraren som du skrev om.. Han har faktiskt varit i mina tankar ända sedan jag läste ditt blogginlägg. Mina tankar gar till hans familj och vänner och känner själv (?) nagon slags lättnad att hans försvinnande har fatt ett uppklarande, tva ar senare.

  Och sen vill jag skriva TACK för en oerhört bra blogg och kämpa pa och du är bäst och det är alltid lika kul att läsa dina inlägg, trots att det inte blir sa ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din fina kommentar!

   Ja, jag har också tänkt på honom lite nu och då och undrat vad som egentligen hände.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.