söndag 9 mars 2014

Eftervalsdepression

Det var kongressval i Colombia idag.

Ingen annan dag blir det tydligare att jag lever i en bubbla. Jag umgås med vettiga människor, vi diskuterar politik och folk är insatta och åsiktsröstar och tänker.

Det ger hopp om framtiden för det här landet.

Sen kommer valdagen och valvakan och allt luft går ur. Varifrån kommer alla de här människorna som röstar på dessa extremhögerpartier? Det är som när Alliansen vann valet i Sverige fast varje gång och cirka tusen gånger värre.

Med fyra femtedelar av rösterna räknade ligger Centro Democrático i topp. Partiet startades inför valet av expresidenten Uribe, den mest fascistiske president Colombia haft på länge, efter att ha gått skilda vägar med nuvarande presidenten Santos, som var Uribes kandidat till att efterträda posten, men som sedan gick sin egen politiska väg, vilket inte sågs med blida ögon. Till presidentvalet i maj har Uribe en ny kandidat som han hoppas lyckas hålla i hårda tyglar den här gången.

Tvåa kommer Partido de la U, som är nuvarande presidenten Santos parti, expresidenten Uribes exparti.

På tredje plats Partido Conservador. Konservativa partiet, alltså, med Gerlein som toppkandidat till senaten, som är cirka hundra år gammal och motsätter sig samkönade äktenskap eftersom såna där homosexuella håller på med exkrementalt sex.

En dag som denna passar inget videoklipp bättre än denna colombianska klassiker:
 

2 kommentarer:

 1. Hög igenkänningsfaktor :). Jag pallade inte ens hålla reda på vad som hände igår. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollade in valresultaten för ditt municipio och på andra plats (efter Cambio Radical) kom Opción Ciudadana, dvs PINs efterträdare. Pest eller kolera. Men Uribes parti fick i alla fall bara 5,9% av rösterna!
   Kram

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.