onsdag 12 mars 2014

Visumfri europaturism?

För de flesta colombianer är en sista minuten-resa till något spännande land en omöjlighet. Inte bara av ekonomiska skäl. Även de som har ett pass och en inkomst som räcker för att resa kan inte ta en spontantripp bara sådär.

För att resa nästan var som helst förutom grannländerna (Venezuela ej inräknat, sist jag kollade) krävs nämligen visum.

Som colombian får du inte komma in i Europa, inte ens för att mellanlanda (eller USA heller för den delen), utan att först ha fyllt i formulär med frågor om jobb och inkomst och information om familjemedlemmar, och varför du egentligen tänkt resa till Europa och hur länge och var ska du bo någonstans? Pass och anställningsbevis och kontoutdrag från de tre senaste månaderna måste lämnas in och avgift betalas.

Har du tur så får du efter det ynnesten att besöka Europa. Samma sak för USA, och Storbritannien som inte är med i Schengen utan har sitt egna visum.

Men de senaste åren har det ryktas om att Europa ska ta bort kravet på schengenvisum för colombianska turister.

I februari i år röstade Europaparlamentet för att avskaffa turistvisumkravet för medborgare från Colombia och Peru. Sen ska det förhandlas fram bilaterala överenskommelser, och lite annat. Minst ett år till kan det tydligen ta innan colombianer får resa till Europa med bara passet i hand.

Ibland känns visumfri europaturism för colombianer lite som det berömda p-pillret för män.

Snart, nu är det verkligen på gång. Genombrottet är nära, det kommer att bli verklighet vilken dag som helst, nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.