måndag 21 oktober 2013

Ekologiskt i Bogotá

Att köpa ekologiskt i Colombia har inte varit så lätt. De få ekologiska frukter som finns på affären är ofta plastinpackade på frigolitbricka, vilket gör att miljöpåverkan av att köpa tre färdiginpackade ekologiska äpplen känns större än att köpa vanligt odlade. Andra produkter är ofta importerade tvärs över halva jordklotet, eller så innehåller produkterna ingredienser som är ännu värre.
Vår senaste leverans från La Canasta

Men på senaste tiden har några spännande alternativ dykt upp.

Det ena är La Canastaen låda ekologiskt odlade och rättvist handlade frukter och grönsaker. Det går att beställa antingen en stor låda för 185 eller en liten för 110 kronor, som kommer hem till dörren varje onsdag.

Lite dyrt, tyckte Oscar, men jag vet inte jag. Det här var vad vi fick i onsdags i vår första låda:
250 gr lök, 500 gr tomat, 250 gr cherrytomat, 1 zucchini, 1 majskolv, 1/2 knippe salladskål, 1/2 salladshuvud, 500 gr röda bönor, 1 kg apelsiner, 300 gr citron, 1 kg potatis, 500 gr rödbetor, 250 gr mangold, 1 knippe persilja, och 6 ägg.
Allt ekologiskt, rättvist och hemkört till dörren för 110 kronor.

Man vet aldrig i förväg vad som kommer i lådan. Innehållet bestäms efter tillgång och säsong. Vilket har fördelen att man slipper fastna i gamla hjulspår med matlagningen, och tvingas hitta på något att laga av de ingredienser man fått.

Vår senaste leverans från Alhelí
Det andra är Alhelí, som också säljer ekologiskt och rättvist, på hemkörning och till helt överkomliga priser.

De tar emot beställningar fram till onsdag varje vecka och på lördag kommer det hem till porten för 14 kronor i hemkörningsavgift.

Nu har vi äntligen naturell yoghurt hemma, istället för det sötsliskiga lättflytande äckelpäcklet som säljs på affären, och utan att betala en halv förmögenhet, som den oekologiska naturella yoghurten på stormarknaden kostar.

Vi fick dessutom hem tofu (som Gael älskade*, vi fick knappt smaka något) och seitan, så nu ska det bli lite mer variation på den vegetariska maten i det här hushållet.

Det är fortfarande rätt svårt att få tag på ekologiska och rättvisa varor i vanliga affärer, men de här alternativen, alltså. De har alla fördelar, om du frågar mig. Vettiga priser, hemleverans, och man slipper dessutom stödja de stora kedjorna, som inte alltid är så schyssta, varken mot miljön eller sina anställda.

* Jag marinerade den med mexikansk grön mole. Hur gott som helst. Hett tips.

15 kommentarer:

 1. Men vad fantastiskt! Det är ju hur billigt som helst! Nu har vi i och för sig rätt bra ekologiskt i butiker här, men alltså hundra gånger hellre hemleverans med fräscha grejer som inte legat på hylla i butik och murknat. Här kostar det väl i alla fall trehundra spänn i veckan, skulle jag tro! Kanske har det blivit billigare nu, men för oss kändes det dyrt när vi kollade för några år sedan.

  SvaraRadera
 2. å vad härligt. var har canasta sina odlingar förresten? mina barn älskar också tofu. eller hellre sojaosten. kostar bara 1500 peso libra och funkar jättebra att steka som haloumi. puss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning... Men jag tror att det är i närheten av Bogotá.

   Radera
 3. Så himla bra! Här är eko oxå förpackat helt idiotiskt ibland, men jag äter hellre äpplen som är förpackade i frigolit än helt nerbesprutade... De ämnena är inte att leka med för kroppen. Här kommer bara mer och mer eko, så himla bra! Även tex smink och vanlig handtvål och sånt.

  Anna Granström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smink och handtvål är nog långt kvar till än i Colombia!

   Radera
 4. 110 kr är ju skitbilligt! Här tror jag ekolådan kostar 250 kronor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte att det var bra pris! Plus att man ju vet att de som odlar får vettigt betalt. Det är värt lite extra pengar.

   Radera
 5. Å det där låter ju SUPERBRA, på alla sätt.

  SvaraRadera
 6. När jag promenerade längs Parkway igår gick jag förbi en butik med ekologiskt odlade grönsaker. Men den känner du kanske redan till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har sett den! (Visst är det en mercado campesino?) Har aldrig handlat där (hittills), dock.

   Radera
  2. Ja, det stämmer nog.

   Radera
 7. hej!

  jag ska bo i bogota under fyra månader nu i vinter och har tänkt en del på det där med ekomat, eftersom jag mer eller mindre uteslutande äter det här i berlin.
  min pojkvän påstår att man kan gå till vanliga marknader och köpa direkt från bönderna. och att det då är ekologiskt.
  jag tänker att det kanske inte alls är särskilt ekologiskt utan att även mindre bönder använder sej av bekämpningsmedel osv.
  vet du hur det ligger till kanske?
  räcker det att köpa från småbönder eller är alternativen du nämnt här ovan bättre om man vill vara säker på att få eko?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis som du säger, även mindre bönder använder sig av bekämpningsmedel, så det är ingen garanti för att det är ekologiskt. Däremot stödjer du ju småskaligt jordbruk och det kan ju kännas lite schysstare i alla fall. Det finns tydligen ekologiska marknader (kolla kommentaren här ovan t.ex.) men annars är de här bra alternativ (dessutom är det ju hemkörning - lyx!).

   Men tja... Du får nog satsa på att köpa ekologiskt så mycket du kan i Bogotá, istället för precis allt. Annars kanske det blir lite jobbigt.

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.