torsdag 17 oktober 2013

Aguardiente

Typisk dryck colombia var det någon som googlat sig till bloggen med.

Colombia har en jättetypisk dryck. En nationalsprit.

Aguardiente. Eller guaro, som den kallas i folkmun.

Aguardiente betyder bokstavligen "brännande vatten", ungefär som brännvin, alltså. Det är en 30-35%-ig sprit som dricks oblandad som snaps, det görs aldrig drinkar av den. Det är en aniskryddad sprit, som smakar lite åt Ouzo-hållet.

Alkohol har en central plats i Colombias kultur - det mesta firas med fest och sprit - och aguardiente har en central plats i Colombias alkoholkultur.

Precis som med rom, en annan typisk colombiansk sprit, så har varje departement (ungefär som provins) sitt eget aguardientemärke, och det är är ofta svårt att få tag på annat än den lokaltillverkade spriten, utom i Bogotá där det går att köpa de flesta stora märken.

Både aguardiente och rom säljs såväl som på flaska som på tetrapak. I festis-storlek för personlig konsumtion och i literpaket för festen. Beställer du aguardiente på hemkörning sitter det troligtvis en etikett två tredjedelar ner på flaskan, med ett streck där det står "när du kommit till den här nivån är det dags att beställa nästa flaska. Ring det här numret." Du vill ju inte bli utan aguardiente på festen.

Kan man köpa aguardiente i Sverige? har en annan person googlat sig hit på. Efter en snabb sökning på Systembolagets hemsida verkar svaret vara nej. Ni får komma hit och smaka istället!

14 kommentarer:

 1. Alltså, det där med strecket på flaskan...

  SvaraRadera
 2. Qué rico un guarito!!
  Pensé que te podía interesar esto:
  http://roadskillmap.com/
  http://pulitzercenter.org/reporting/colombia-bogota-pinball-traffic-taxis-hazard-roads-kill

  Hälsningar!

  SvaraRadera
 3. Hör inte till mina favoritdrycker, fast har nog varit "tvungen" att sväpa en shot ibland på diverse fester i Bogotá :-)

  SvaraRadera
 4. Ja, vilken besökare har inte varit "tvungen" att svepa shottar av den där konstiga drycken... :-)

  SvaraRadera
 5. Haha. Ja. Att tacka nej till un guarito är ytterst oartigt! Själv gillar jag guaro. Om det inte hade varit för bakfyllan som är värre är vilken annan dryck på jorden, oklart varför. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sockret, kanske? Tycker att det är lite mindre dödsbäddskänsla av sockerfri guaro...

   Radera
 6. Det finns faktiskt en drink som görs på aguardiente Canelazo, lite glögg över det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du ju rätt i! Hade jag alldeles glömt, trots att canelazo omnämnts inte bara en utan två gånger tidigare här på bloggen!

   Radera
 7. Alltså jag älskar dina inlägg! Alltid lär man sig något, du berättar så fint, så spännande! Små vardagliga iakttagelser och företeelser som du ser och berättar om är så intressant! Åker till Argentina i januari, kan man hitta en flaska där tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vad roligt att läsa!
   Har aldrig sett aguardiente i Argentina, men det kryllar i och för sig av colombianer i Buenos Aires, så någon kanske slagit till på import?

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.