måndag 2 september 2013

Minisemester i Karibien

Lillebror var här en sväng förra veckan. Han hade en lucka på en vecka mellan två konferenser i USA* så då tittade han förbi när han ändå var i krokarna.

Lite otajmat krockade besöket med en jättetuff arbetsvecka - två projekt som skulle avslutas samtidigt - så vi hann inte ses så mycket på kvällarna, eftersom jag var tvungen att jobba sent. Men vi tog igen det hela under helgen. Då tyckte brorsan att vi skulle dra till Karibien, och i solidaritetens och den praktiska inkomstutjämningens anda** stod han för hela kalaset. Så himla fint.

Så i fredags kväll lämnade vi Gael och Oscar hemma och satte oss på planet mot Cartagena för en minisemester i Karibien. Så fantastiskt härligt. Så fantastiskt oemotståndligt att spamma instagram med skrytbilder i den här stilen:

Trots att jag närmar mig sex år i Colombia, och trots att Cartagena är en av landets främsta turistdestinationer hade jag faktiskt aldrig varit där. Det var på tiden, det finns ju en anledning till att det är ett dragplåster för turister. Otroligt pittoreskt och vackert. Fantastiskt klimat. Omringat av paradisstränder och kristallklart vatten.

Stränderna, ja. Vi hade tänkt oss att gå i stan ena dagen och åka ut till en strand andra dagen. Det går nämligen inte att bada på stränderna inne i Cartagena. De är så himla fula och dåliga, hade alla sagt. Vi bestämde oss för att gå dit ändå, på lördagseftermiddagen. Vi vågade oss till och med ned i vattnet:

Ni ser ju själva. Det är nästan så att man känner sig kränkt av att behöva vistas på en sådan oerhört anskrämlig strand.

Förvisso hade stranden utanför Cartagena som vi åkte till dagen efter kritvit sand, och kristallklart vatten, men om vi säger såhär: Folk som har vuxit upp i ett sånt här land har lite andra referensramar än en själv när det gäller vad som är en acceptabel strand och inte.

Hur som helst. Det var en himla fin helg. Både för att det var en välbehövlig paus från vardagshetsen och framför allt för att jag fick hänga med min allra bästa lillebror, bara vi två.

-----
*Lillebror har ett jättefräsigt datajobb på Spotify och blir inbjuden att hålla föredrag på olika internationella datakonferenser eftersom han är så himla smart och duktig. /Mvh stolt storasyster
** På grund av vissa löneskillnader mellan i-länder och u-länder, och mellan databranschen och rädda-världen-branschen.

14 kommentarer:

 1. Hej Annica!

  Cartagena är verkligen vackert! :)

  Kanske har du redan skrivit om det här, men jag undrar vilken utbildning man ska ha för att jobba med mänskliga, främst reproduktiva, rättigheter i Sydamerika? Har kommit tillbaka från Colombia och funderar nu på yrkesval och vill jättegärna tillbaka till Sydamerika och arbeta med rättighetsfrågor som rör kvinnor. Kunde du hitta ett jobb utifrån dina universitetsstudier i Uppsala? Tacksam för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Åh, vad spännande, ett mycket bra val av yrkesbana tycker jag :) Jag tror att överhuvudtaget samhällsvetenskapliga utbildningar är bra (själv är jag statsvetare i grunden). Sen har jag läst en master i genusvetenskap på Universidad Nacional här i Colombia (mer info här) och det tror jag har öppnat många dörrar. Överhuvudtaget är folk väldigt välutbildade här (i den "branschen"), så en påbyggnadsutbildning (posgrado, antingen especialización eller maestría) är nog en bra idé.

   Just i Colombia, på grund av flera anledningar, till exempel att kongressen är extremt konservativ och konstitutionsdomstolen rätt progressiv, förs mycket av kampen för rättigheter via rättssystemet, inte via politiken som det görs i de flesta andra länder. Därför är väldigt många av de som jobbar på olika kvinnoorganisationer och med andra diskriminerade grupper på olika sätt juridiskt utbildade, vilket kan vara ett annat bra alternativ.

   Lycka till!

   Radera
 2. Värsta bästa helgen!

  Anna Granström .

  SvaraRadera
 3. Härligt!

  Älskar rädda-världen-branschen btw :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket fin bransch! Dock inte så välbetald...

   Radera
 4. Åh vad nice, som kidsen säger! Hade gärna åkt till en strand vid saltvatten. Är egentligen mer för höstväder, men alltså just strand och saltvatten... det är ju jävligt svårt att komma ifrån att det är en fantastisk kombination!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stand och saltvatten, och kisstempererat vatten i havet... Svårslaget helt klart!

   Radera
 5. Å vad härligt! Vilken brorsa!
  Puss och kram/Julia

  SvaraRadera
 6. Ja, usch vilken strand! ;) Konstigt nog gjorde ändå bilderna mig riktigt sugen på att resa dit, haha!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.