onsdag 10 juli 2013

Mas eu não falo muito português ainda

Den här veckan började vi med portugisiskalektioner på jobbet. Tre luncher i veckan får vi falar português i en och en halv timme.

Det var längesen jag pluggade språk, och jag hade nästan glömt bort hur himla roligt det är. Språknörd som jag är, gick humanistisk i gymnasiet och läste franska, tyska och latin och älskade grammatik.

Jag har faktiskt läst portugisiska förut, jag läste tre terminer kvällskurs på Universidad de Buenos Aires när jag bodde i Argentina, men det var jättemånga år sedan och sedan dess har jag inte kommit iväg till Brasilien och inte heller hängt med särskilt många brasilianare, så mina grundläggande portugisiskakunskaper hade hunnit falla ganska mycket i glömska.

Men nu! Nu ska vi se om jag lyckas komma lite längre på ett av världens snyggaste språk.

Portugisiska är dessutom ett sånt där språk som inte bara låter snyggt som attan, det är ju även onekligen mycket användbart, särskilt om man bor i Sydamerika, och dessutom inte så jättesvårt att lära sig om man råkar prata flytande spanska.

Annars är min ständiga språkdröm att lära mig ett språk som kanske inte är så särskilt användbart och definitivt inte lätt, men det är det absolut vackraste språket på denna jord. Finska. Det är högt upp på min bucket list.

12 kommentarer:

 1. Tycker också att finska är det vackraste språket! Det är då inte ofta man träffar likasinnade.

  Jag kan lite, lite (mkt lite). Jag ju faktiskt född finsk medborgare - men har aldrig bott i Finland och vi pratade bara svenska hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, lyllo! Du har ju i alla fall någorlunda lätt tillgång till finsktalande...

   Radera
 2. Ha ha. Jag kommer ihåg när du ställde om din mobil till finska för att lära dig lite grann. Det var ju ett tag sen visserligen.

  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det! Det hade jag glömt, kanske jag ska ta och återinföra.
   Kram!

   Radera
 3. Åh, håller också på att lära mig portugisiska efter att ha pluggat spanska många år. Så vackert!
  Har läst din blogg länge och kom på några saker jag undrar om du skulle kunna skriva om. För det första skulle det vara kul att få läsa om dina tankar om de olika sydamerikanska länderna du bott i, kulturella/sociala/politiska skillnader, fördelar/nackdelar och sånt. Du har ju ändå ganska bra inblick i ett flertal länder!
  Sedan har jag på senaste tid läst mycket om knark i Sydamerika, och Colombia är ju ett land som är inblandat på olika sätt, är det något du märker i din vardag?
  Tillsist läste jag också om kidnappningar i Mexico, att det är väldigt vanligt där, och tänkte bara fråga om hur det är i Colombia?
  Lycka till med alla språken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med förslag! Lite skillnader om de olika länderna har jag skrivit här.

   De andra två ska jag fundera på om jag kan få till något inlägg om.

   Kram!

   Radera
 4. Jag drömmer också om att lära mig finska! Har dock hört att det är ett av de svåraste språken att lära sig (som vuxen). Hoppas det inte stämmer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste väl också bero på vilka andra språk man kan och vilket som är ens modersmål... Vi borde styra upp en finskakurs!

   Radera
 5. Hehe,
  viss finns det språk som är krångligare at lära sig än finska. Ryska, kan jag tänka mig, och ungerska är inte heller så lätt har jag hört :)
  Ha det bra och njut av portugisiskalektionerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag också föreställa mig!

   Radera
 6. Finska finns inte på min önskelista. Däremot har jag alltid haft lätt för och tyckt om att lära mig språk. Jag tycker fortfarande om det, men jag har för länge sedan upphört att ha lika lätt för det. Ett tag hade jag som ambition att för varje nytt ord som grynen lärde sig på svenska, skulle jag lära mig ett nytt på spanska. Jag har för länge sedan förlorat den matchen... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe ja det var ett ganska ambitiöst mål, med tanke på grynens inlärningstakt!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.