måndag 22 juli 2013

Det där jag har att berätta

Ni minns kanske cliffhangern? Spännande grejer som händer och nya planer? Såhär ligger det till.

Vi har pratat ett tag nu om att flytta till Sverige. Testa hur det skulle fungera att bo där. Jag är anställd på ett fyraårigt projekt som avslutas i slutet av året, så vi tänkte att det är ett passande tillfälle att flytta. I april skickade vi in ansökan om uppehållstillstånd för Oscar. Jag började surfa runt på blocket och sondera bostadssituationen. Vi kollade upp jobbannonser.

Sen hände det grejer.

Oscar blev erbjuden jobb som UX designer på ett företag som nyss öppnat kontor i Colombia. Precis det han helst vill jobba med.

Och jag blev erbjuden jobb som biståndskonsult på Azaí, ett företag som jobbar med att stärka organisationer i civilsamhället och andra aktörer i allt som har med bistånd att göra - skriva projektansökningar, analysera hållbara finansieringsalternativ, planera strategiskt, utvärdera projekt, och så vidare.

Efter en hel del funderande kom vi fram till att det bästa alternativet just nu är att stanna kvar ett tag till i Colombia. Vi vill bo i Sverige innan Gael börjar skolan, men vi har lite tidsmarginal tills dess. Ska vi någon gång ändra planerna är det nu. I Sverige hade vi inget konkret på gång ännu, här dök det upp varsitt jättespännande jobberbjudande utan att vi ens hade letat efter det. Det är dessutom jobb som inte bara är spännande, utan också ger oss viktig arbetslivserfarenhet i rätt riktning, för att sedan kunna få våra drömjobb i Sverige.

Nu har jag sagt upp mig på mitt jobb. Det var inte lätt, jag är ju inte på något sätt missnöjd med mitt nuvarande jobb, och nya jättespännande projekt är på ingång, så jag hade fått fortsätta minst två år till om jag hade velat. När jag berättade om jobberbjudandet på annat håll blev jag överöst med beröm. Hur viktig och duktig jag är, hur svårt det skulle vara att ersätta mig. Ville jag inte stanna kvar ändå? Snälla? Det var på en fredag, och på måndagen blev jag erbjuden befordran (till forskare istället för forskarassistent) och en rejäl löneförhöjning.

Det fick mig att tänka till. Vad vill jag egentligen helst, speciellt när inte lönen längre var en betydande faktor att väga in i beräkningen. Vilket lyxproblem, speciellt på en arbetsmarknad som den colombianska, att få välja mellan två intressanta jobb med bra arbetsvillkor. Som sagt, mitt nuvarande jobb är ju jättespännande och roligt. Men samtidigt har jag jobbat här i tre och ett halvt år, och även om jag får jobba med frågor som jag brinner för, så är det inte forskare jag vill vara, inte bara och inte hela livet. När en sån här möjlighet dyker upp mitt framför näsan vore det befängt att inte ta den.

Så på måndag om exakt två veckor börjar jag på mitt nya jobb. Det ska bli jätteroligt. Och om ungefär två år kommer vi till Sverige. Lovar.

-----
PS 1: Jag har cirka en miljard grejer att hinna färdigt innan jag byter jobb, så det kan eventuellt bli lite tunt med inläggen den närmaste tiden. Håll ut, jag kommer tillbaka, tids nog.

PS 2: Ni som tänker "Colombia vore ett schysst ställe att åka till någon gång", ni har ett och ett halvt, max två år på er från och med NU om ni vill hälsa på mig. Jag tänker till exempel på dig, Johanna.

40 kommentarer:

 1. Wow! Stort grattis, vad kul¡ och Sverige lär ju inte försvinna från jordens yta ännu på ett bra tag.

  För mig blir det säkerligen fler colombiaresor för att hälsa på släkt och familj. Nästa gång kanske jag vågar mig på att be blogginnehavaren om en fika ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Precis så tänker vi...
   Och fika! Gärna!

   Radera
 2. Kände ju till lite av detta, men wow vad du är bra! Jag är djupt imponerad men inte förvånad. Extra kul att ni båda fått så bra erbjudanden samtidigt! Fantastiskt. Vill både hälsa på i Colombia och att ni flyttar hit sen (till Sthlm, såklart). Tänker mig att det vore perfekt för Victor att ha en annan jämnårig (ok, Gael är rätt mkt äldre...) spansktalande kompis :)

  Anna Granström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Ja! Kom till Colombia! Och sen får Victor och Gael bli kompisar, det är ju bara just nu som åldersskillnaden är stor, om två år kommer den knappt märkas.
   Kram!

   Radera
 3. Spännande! Lycka till med nya jobben! Och som sagt Sverige finns ju kvar...

  SvaraRadera
 4. Men åh så spännande! Och grattis! Låter som att ni har gjort helt rätt val. Kram!

  SvaraRadera
 5. Men WOW!! Bra jobbat till er båda!

  SvaraRadera
 6. Oj, vilken grej! Grattis till nya jobben :)

  SvaraRadera
 7. Men åh! Grattis till er båda! Det blir en spännande fortsättning följer :-)

  SvaraRadera
 8. Stort grattis! Himla bra ni är båda två.

  SvaraRadera
 9. Grattis till er båda!!
  Eric

  SvaraRadera
 10. Vad roligt! Grattis till er!

  SvaraRadera
 11. Alexandra I22/7/13 16:45

  Vad gott det känns att se folk göra sant :) grattis till de nya stegen i karriären!

  SvaraRadera
 12. Men vilka spännande jobb! Grattis till er båda! :)

  SvaraRadera
 13. Stort grattis till er båda! Låter fantastiskt bra! Och Sverige finns ju kvar :-)

  SvaraRadera
 14. Grattis, vad spännande! Lockar inte en FN-tjänst efter åren i Colombia? Du skulle nog vara som klippt ochskuren för det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Vet inte... Just nu lockar Sverige mest, efter åren i Colombia. Min absoluta drömarbetsgivare är RFSU.

   Radera
 15. Spännande!! Trist att Sverige måste vänta på er, men GRATTIS till alla jobberbjudanden. Ni är helt grymma. Och det hela låter som en väldigt bra plan. Stor kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Sverige kommer sen. Och TACK! Passa på att hälsa på nu, du har max två år på dig!
   Kram

   Radera
 16. Men guuuu vad spännande, stort grattis till er båda!!!

  SvaraRadera
 17. Hej hej!

  Nu ska jag vara en orolig killjoy, men har ni tänkt på att man kan få avslag/ansökan kan avvisas om man inte kan visa att man ska flytta till Sverige inom en snar framtid? Tänkte så att ni tänker er för innan intervju med ambasssden så att ni stänger en dörr ni ev vill ha öppen!
  //Mary

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det har du rätt i. Det var något vi faktiskt tänkt redan innan, för vi hörde nämligen om ett par som inte fick visum för att de fortfarande sökte jobb och inte hade något konkret. Men vi tänker får vi det nu så flyttar vi inom två år (dvs innan visumet går ut). Annars söker vi igen när det är dags och då får väl jag eventuellt flytta till Sverige först och skriva mig där. Vi får se, helt enkelt!

   Radera
 18. Wow! Hurra för er och stort grattis!

  SvaraRadera
 19. inte skyldig25/7/13 16:06

  Jättemycket grattis!

  SvaraRadera
 20. såååå fint att höra. nu blir mamma glad :). pusspuss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha ja! Tänkte faktiskt på henne! Puss!

   Radera
 21. Grattis till er två! Ni är grymma!!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.