torsdag 4 juli 2013

Återvinning och återbruk

Häromdagen blev jag strandad på väg hem från förskolan. Framhjulet i Gaels vagn vek sig helt plötsligt under vagnen och jag kom inte en meter till. Det visade sig att de två metallpinnarna som höll hjulet på plats nästan ramlat av. Deras fäste hade nog skakats sönder av flitig användning på trottoarer som har mer hål och gupp än plana ytor. Enda sättet att laga var att löda fast dem igen.

Var går man för att löda ihop något? Vi gick kvarterets järnaffär som tipsade oss om Gonzalez taller de ornamentación. Den ligger i ett skjul bakom ett plåtplank. Där träffade vi farbror Gonzalez som sa att visst, det fixar jag, kom tillbaka på en kvart. Vad det kostar? Tja, vi kan väl säga diez mil pesitos.
Bakom det här planket sitter farbror Gonzalez och löder ihop grejer
Sagt och gjort, nu har vi en vagn som är som ny för det modesta priset av trettiofem kronor. Och jag funderade på vad vi skulle ha gjort om samma sak hänt oss i Sverige. Det kryllar ju inte precis av farbröder som sitter bakom plank och löder ihop grejer där. Det känns som att det närmaste till hands hade varit att slänga och köpa ny, för utan att löda fast metallpinnarna var vagnen helt obrukbar.

Det må vara så att Sverige säkert är bättre än Colombia på att källsortera, men här lagar man i alla fall grejer som går sönder. Löder ihop trasiga barnvagnar, lämnar in kläder med hål till skräddaren och sular om utnötta skor hos skomakaren. Det är kanske mindre källsortering, men det är också definitivt mindre slit och släng. Jag undrar vad som egentligen är mest miljövänligt i längden.

21 kommentarer:

 1. Våra sulky-hjul gick sönder. Vi fick lov att beställa nya som skickades från Holland till butiken i Sundsvall och vidare till oss. Nu är hjulen trasiga igen...

  Vill också ha en gubbe bakom ett plank!

  /Frun

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter rätt krångligt!

   Kram!

   Radera
 2. Gillar tanken på att laga saker! Det är nåt fel på samhället när man slänger stora fina saker bara för att nåt litet är trasigt. Vi tog med vår kaffemaskin till butiken häromdan för att laga den. De tittade förvånat på oss eftersom garantin gått ut. Ja, liksom vi vet, men kan man inte få betala för att laga den? Jooo... det lät som att de inte varit med om det konstiga fenomenet förut. Och då pratar vi om en kaffemaskin som vi betalade flera tusenlappar för och som bara är några år gammal. Är det verkligen meningen att man ska slänga??? Sååå sjukt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men eller hur! Vilket slöseri på alla fronter...

   Radera
 3. Måste säga att vi har bättrat oss betydligt här i Sverige vad gäller slit och släng, vi är betydligt mer miljömedvetna idag än för bara 10 år sedan. Vi köper retro kläder, vi byter med varandra inom kvarteret, vi har mycket köp och sälj på nätet av begagnat och här i södra Stockholm har vi också en Gonzales som heter Roffe. Roffe lagar cyklar och det mesta annat folk efterfrågar från en liten lokal, mer som ett hål i väggen i kvarteret där jag bor. Vet att Roffe inte är unik i stan! Så det händer mycket positivt här hemma i gamla svedala:). / Monika M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ju jättebra! Av empirisk erfarenhet skulle jag säga att de som heter Roffe (som till exempel min pappa...) i allmänhet är väldigt händiga typer.

   Radera
 4. Jag har ett superfint och mycket speciellt skärp i metall där metallpluggen (som man hakar i hålen) gått sönder. Jag har inte slängt skärpet just med hopp om att finna en plats där det går och fixa men inte kommit på något. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nadia,
   gå till en skomakare så fixar han ditt skärp, i alla fall om du bor i Stockholm. / Monika M

   Radera
 5. Jag vet precis vad jag skulle ha gjort om något gått sönder hemma hos oss. Jag skulle ställa det i källartrappen och vips skulle din far ha tagit ner det och lagat det. Sen skulle det vara på plats igen helt och fint.

  Hade vagnen gått sönder när vi är där så hade pappa fixat det, eller hur??

  Hos oss lagas det mesta, det är faktiskt så att jag är lite less på att aldrig få köpa något nytt för allt går att laga i vår familj. För inte så länge sen slängde vi en brödrost som vi haft i 25 år och den har lagats flera gånger. Vår gräsklippare är ett arvegods som varit i våran familj i 32 år och bara går och går och innan dess hade den gått flera år.

  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehe, jo jag vet att det inte är så mycket slit och släng i just vår familj... Men i största allmänhet, sådär, verkar det vara det!
   Kram

   Radera
  2. Fast kruxet med mitt skärp är att det består av en rund metallplatta, på denna platta satt metalpluggen fast tills den bröts av. Tror inte detta kan fixas av en skomakare men när jag tänker efter närmare måste det ju kunna fixas av en silver eller guldsmed.

   Radera
 6. Har tänkt på det där särskilt nu med alla barngrejer som många köper helt nya och andra slänger knappt använda. Vi köper en del på blocket och så får man ju mycket, men samtidigt hade den där marknaden kunnat skärpas till betydligt. Vi köper en del kläder, mycket pga att andrahandsmarknaden ofta är så könad.

  Håller med Monika om att det blivit bättre här, men det är fortfarande väldigt viktigt att ha den senaste iPhonen trots att den gamla funkar alldeles utmärkt. Sedan tror jag inte att folk fattar hur billigt och bra det är att gå till en skomakare och hur mycket en skomakare faktiskt kan hjälpa en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här finns second hand-affärer för bebisar/barn, där har vi köpt en massa till Gael. Just Blocket och Tradera verkar ju rätt fiffigt i Sverige (men jobbigt det där med att det ska vara så himla könat).

   Radera
 7. Ja, colombianerna kan fan fixa allt, bygga vad en önskar på beställning osv. Underbart! Ett exempel är "meubles y marqueteria d'alfred" som drivs av två unga, extremt kreativa och talangfulla män som köper hela containrar med skit och skrot och bygger helt fantastiska möbler av det. Den ligger på Carrera 4A Nº 66 - 39.

  SvaraRadera
 8. Fint inlägg. Sen tycker jag att det i allmänhet är svårare att hitta andra-handsprylar i C än i Sverige. Beror förmodligen på att många fler lagar trasiga grejer istället för att slänga. Jag brukar gå förbi butiker med mängder av förhistoriska tv-apparater o juicemixers som jag tänker säljs som kuriosa a la "vår genuina sommarstuga", men det visar sig oftast att de är där på lagning... :) Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog sant... Fast i Bogotá finns faktiskt flera affärer med andrahandsprylar för bebisar/barn. Det är perfekt, vi har köpt en massa till Gael där, kostar typ en fjärdedel av asdyra Baby Ganga!
   Kram!

   Radera
 9. Vad bra att det fixade sig! Här hade man nog dock inte slängt, utan lämnat in på lagning och fått en lånevagn under tiden. Vi har till och med försäkring på vagnen eftersom de är så stöldbegärliga (!!). Haha, låter rätt fånigt...

  Anna Granström.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj! Där ser man! Men en speciell vagnförsäkring alltså? Utöver hemförsäkringen?

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.