tisdag 6 november 2012

Amerika är inte USA

För ett tag sedan spelade vi Trivial Pursuit med några vänner och då uppstod en diskussion om hur många världsdelar det finns. Sju, hävdade jag - Europa, Asien, Afrika, Oceaninen, Nordamerika, Sydamerika och Antarktis. Fem, hävdade alla colombianer - Europa, Asien, Afrika, Oceanien och Amerika. De menade att det var helt absurt att dela upp Nord- och Sydamerika i två olika världsdelar, det är ju en och samma amerikanska kontinent.

Nej, DN. Däremot USA.
På spanska är det mycket sällan någon som säger americano om en person från USA (och när det händer är det oftast just en person från USA som direktöversätter american).

Det kan kanske tyckas vara hårklyveri för vissa, men för många är det ett viktigt anspråk att inte låta USA lägga beslag på epitetet Amerika och amerikan. För en kontinent vars länder bara varit självständiga i runt 200 år och som kallats "USAs bakgård" är det viktigt att inte bli bestulna på den delen av sin identitet, av just USA.

Att kalla USA för Amerika och att mena en person från USA med ordet amerikan är lika befängt som att till exempel Tyskland skulle heta Europeiska Förbundsrepubliken och att man därför skulle mena en tysk, men inte en spanjor, med ordet europé.

På spanska finns ordet estadounidense för en person från USA, och på engelska US-American. På svenska finns ingen vettig motsvarighet, men jag undviker så gott det går att använda amerikan i den snävare betydelsen.

Jag bor också i Amerika. Och här har vi inget presidentval idag.

21 kommentarer:

 1. month day year6/11/12 14:18

  Håller helt med. Tror det var i senaste Språktidningen jag läste att det går utmärkt att säga usan på svenska. Alltså en person från USA = usan. Visst låter det lite ovant men jag gillar det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usan... låter lite konstigt men man kanske kan vänja sig!

   Radera
 2. Haha - Usan! Det är ju perfekt!

  Håller helt med dig A, väl rutet. Såklart spelar sådant roll. (Måste dock erkänna att jag slentrianmässigt säger "hen är amerikan" om personer från USA, just eftersom det liksom inte finns något annat svenskt ord. Däremot colombian, venezolan, argentinare osv. Men nu finns det ju uppenbarligen ett - usan!)

  SvaraRadera
 3. Update: Haha, läste just mitt eget blogginlägg och de tusen ställen jag skrivit "amerikanska" på :) Lätt hänt! För - som sagt - det finns ju knappt alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja, det är inte lätt! Jag gör det nog själv ibland också!

   Radera
 4. och där ändrade jag ganska snabbt från amerika till usa i mitt senaste inlägg *skäms* men jag tycker amerika låter finare än usa, nog mest därför jag använde det. kommer dock fortsätta säga amerikan om folk från USA, finns liksom inget annat att välja på! usan låter ju bara fel...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tycker jag i och för sig också att det gör! Men jag undviker det ändå.

   Radera
 5. Detta påminner mig om när jag läste mexikansk historia och vår föreläsare berättade om den populäraste diplomaten från USA som funnits i Mexiko. Hen blev mest poppis för att hen bytte ut skylten på ambassaden från typ "Amerikas ambassad" till typ "USAs ambassad".

  SvaraRadera
 6. Och jag säger GRINGO om Usa:ian på spanska ;)

  SvaraRadera
 7. Det är väl ett problem med alla länder som har en flera ord eller en förkortning som namn. Vet inte vad man säger på svenska om en person från Förenade Arabemiraten t ex heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det råkar jag veta. Det heter emiratier i både singular och plural. ;-)

   Radera
 8. Sara Odstam9/11/12 12:38

  Väldigt lustigt att gå in på din blogg och läsa just detta inlägg då jag igår satt i Cali och hade en väldans diskussion om huruvida världen har 5 eller 7 världsdelar. Jag precis som du hävdade att det finns sju, de 5. Skillnad i utbildning och olik världsuppfattning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Ja, en av mina kompisar hävdade dessutom att det är omöjligt att säga att det finns sju världsdelar, för det är ju "objektiv kunskap" att det bara finns fem!

   Radera
 9. Tack för ett intressant och tänkvärt inlägg. Fick mig att tänka och inse att vi slentrianmässigt här i Sverige kallar befolkningen i USA för amerikaner. Jag lär mig alltid något nytt här hos dig.

  Ta hand om dig.

  Kram Lotta

  SvaraRadera
 10. Vad hande med Antarktis?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan man ju verkligen fraga sig!

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.