onsdag 21 mars 2012

Att bo i Colombia: Visum och sånt

Jag får lite nu och då frågor från personer som på längre eller kortare tid tänkt flytta till Colombia och undrar om olika praktikaliteter. Därför tänkte jag samla tipsen en gång för alla i en serie inlägg om att flytta till och bo i Colombia.

Först ut: Visum

Som svensk får man stanna i Colombia på turistvisum (dvs den stämpel man får i passet när man reser in i landet) i några månader, som kan förlängas till sammanlagt max sex månader per kalenderår. Hur det funkar med turistvisum har jag skrivit om tidigare här.

Ska man stanna längre än ett halvår måste man alltså ha något annat än turistvisum, nämligen ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Det finns det flera olika varianter av. De mest relevanta är nog arbetsvisum (om man har ett jobb), volontärvisum (om man gör praktik, jobbar på NGO, eller är volontär på någon organisation), eller studentvisum (om man pluggar spanska eller något annat).

Om man har en colombiansk partner kan man även söka visum som anhörig.

Vissa visum måste sökas på ett colombiansk konsulat, antingen i Sverige innan man reser, eller så får man ta sig en tripp till Venezuela eller Ecuador för att fixa det. Visumens giltighetstid är alltid samma tid som aktiviteten. Det vill säga, skaffar du studentvisum gäller det tills kursen är slut, ska du stanna längre efteråt får du se till att fixa något annat visum (eller förlängning av turistvisumet) sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.