torsdag 22 mars 2012

Att bo i Colombia: Språket

Behöver man kunna spanska?

Nej, man behöver inte. Däremot underlättar det tillvaron väldigt mycket.

Även om många i Colombia pratar engelska är det ännu fler som inte gör det. Taxichaufförer, butikspersonal, servitörer på restauranger, vanligt folk på gatan - de flesta kommer inte att kunna mer än några ord engelska.

Har man däremot en bekantskapskrets som består av unga, välutbildade personer från övre medelklassen kommer antagligen en stor del kunna kommunicera på engelska.

Så visst, det funkar att flytta till Colombia utan att kunna ett ord spanska, men vardagen kanske inte blir så himla enkel. Planerar man att bo här en längre period tycker jag absolut att det är värt att försöka lära sig spanska innan, eller åtminstone ta en spanskakurs på plats. Livet i Colombia kommer att bli så himla mycket roligare och intressantare då.

De flesta universitet ordnar spanskakurser för utlänningar, i Bogotá finns till exempel de här: Universidad Nacional, Universidad Javeriana och Universidad de los Andes. (Informationen på hemsidorna är ganska bedrövlig, men oftast får man svar om man mejlar och frågar)

2 kommentarer:

  1. Jag läser spanska på Universidad Nacional. Jag tycker att det är en ganska bra kurs; jag kan rekommendera den. Som du säger så är informationen på hemsidan bristfällig, men de svarar på mejl med frågor. De erbjuder spanska för utlänningar på fem olika nivåer. Varje nivå spänner över ungefär två månader och kostar runt 2 500 svenska kronor, vilket är förhållandevis billigt. Jag går för närvarande nivå två och har lektioner fem dagar i veckan, mellan kl. 16 och 18.

    SvaraRadera
  2. Ja, jag har också hört mycket bra om Universidad Nacionals spanskakurs. Det är ju dessutom ett mycket billigare alternativ än både Javeriana och Los Andes.

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.