söndag 10 januari 2016

Jullovet 2015-2016

Imorgon är vardagen med jobb och förskola tillbaka igen och det känns välkommet efter ett tre veckor långt jullov.

När förskolan frågade där i slutet av november vilka dagar vi skulle vara lediga under jullovet, så kryssade vi i allihopa, utan att tänka efter särskilt mycket. Jag tror att jag bara antog att förskolan skulle vara stängd då, som den var i Colombia i tre veckor över jul.

Det är klart att den inte är stängd, folk jobbar ju, det är klart att de måste ha barnomsorg, vad skulle de annars göra? har jag fått höra sen. Tja, det förstås. Jag tänkte nog inte riktigt på det, vad gjorde vi i Colombia? Var lediga några dagar, och pusslade ihop barnpassning med hjälp av Flor och Gaels farmor och farfar, så gott vi kunde.

Jag har inte riktigt kommit in helt i det svenska tänket ännu, att bara förutsätta att det är klart att förskolan är öppen, för barnomsorg är ju en rättighet. Inte riktigt det jag har varit van vid som förälder hittills.

Hur som helst, så vi hade ett tre veckor långt jullov* ihop hela familjen.

Första veckan var vi sjuka, och sedan, tja, har vi mest ägnat oss åt att göra ingenting. Träffat tremänningarna litegrann, varit på badhuset en dag, lekt i snön de dagar det har varit snö och inte alldeles för himla svinkallt för att överhuvudtaget vistas ute någon längre tid, och lekt lite med grannflickan. Men allra mest lufsat runt i pyjamas härhemma halva (eller hela dagen) och mest inte gjort så mycket alls.

Det har varit mysigt, men det räcker nu. Nästa år blir det nog inte tre veckor, i alla fall inte utan planer, bil, skid- och skridskoutrustning och/eller särskilt mycket pengar alls att röra oss med. Tack för den här gången, jullovet, välkommen tillbaka imorgon, vardagen!
En dag åkte vi i en isbacke vid en förskola i närheten.

-----
En av de få fördelarna med att föräldraledigheten i Colombia var så kort är att vi nu har en massa innestående dagar att pytsa ut lite här och där när vi vill, så det funkar att vara ledig tre veckor över julen utan att bränna nästan all semester.

4 kommentarer:

  1. Det låter ändå skönt att ha varit ledig så länge! :)

    SvaraRadera
  2. Nej, kom inte in under svenska tänket för fort! ;-) Såklart är det ju bra att förskolan erbjuder omsorg även under sådana här ledigheter (troligtvis inte den ordinarie förskolan dock), men det låter ju superhärligt att ta ledigt hela familjen i tre veckor över jul. Vår unge kunde vara ledig 2,5 veckor över jul (hans pappa också, jag fick däremot gå in två mellandagar o jobba) o det var dom flesta av våra vänner o deras barn också varit. Men en får ju se till att ha saker planerade eller bara njuta av "lugnet" hemma -tillsammans! *får panik över att vi (jag) lätt jobbar bort våra liv*

    SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.