måndag 5 oktober 2015

Öppen fråga: vilken bank är bra?

Det här är en öppen fråga till internet som brukar vara så himla bra på att komma med tips och råd.

Snart är det dags för Oscar att få sitt svenska personnummer (2-8 veckor tar det, vilket känns som att få ett exakt klockslag i jämförelse med Migrationsverkets ständiga icke-besked), och då ska vi ta itu med lite bankfixande.

Så nu när vi sitter i sitsen att vi ändå ska öppna / göra om konton, så kan vi ju passa på att byta bank om det finns något bättre alternativ.

Så, internet: Vilken bank ska vi ha om vi vill ha det här:
 • Gemensamma konton (dvs inte ett konto i mitt namn med extrakort, utan ett konto i bådas namn)
 • Vettig internetbank (dvs kunna använda den från vilken random dator som helst utan att hålla på och installera säkerhetsprogram och allt möjligt)
 • Om vi ska låna för att köpa hus någon gång i framtiden, gärna vettiga räntor på bolån
Och såklart bank-ID och Swish och sånt och gärna låga avgifter.

Vad har ni för tips?

-----
PS I och för sig skulle jag ta vilken svensk bank som helst över vilken colombiansk bank som helst, men ändå.

47 kommentarer:

 1. Jag har alltid haft Swedbank och varit väldigt nöjd med det. Har man mobilt bankID funkar den från vilken dator som helst. Jag vet inte riktigt hur gemensamma konton funkar, jag och Jesper har olika bank... Men mina föräldrar hade Swedbank förut och de hade gemensamma konton, så det finns i alla fall ;P
  Räntorna är helt ok som jag har förstått det, men jag har inte gjort någon direkt ingående undersökning i frågan ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också Swedbank och de känns helt okej. Ingen wow-upplevelse precis, så jag tänkte att det kanske finns någon bättre. Pluspoäng dock för gemensamma konton :)

   Radera
  2. Jag har haft gemensamma konton i Swedbank. Det fungerade utan bekymmer.

   Radera
 2. Vi har ett gemensamt konto i Länsförsäkringar, registrerat i bådas namn, och med var sitt kort kopplat till. Internetbanken funkar fint, med BankId på mobilen kan man använda den från vilken dator som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter lovande! Lägger in Länsförsäkringar på min lista över banker att kolla upp!

   Radera
  2. Det är en kundägd bank som verkar vettig, har själv funderat på att byta till den.

   Radera
  3. Har man dessutom försäkringarna hos dem så får man 25% i helkundsbonus på försäkringspriset! Lite olika villkor i länen. Dalarnas har boende, bil, bank och sparande för att få 25%. Tåls att ta med i beräkningarna:) Jag har Handelsbanken och Länsförsäkringar. LF vinner lätt när det kommer till internetbanken. Handelsbanken har något bättre sökfunktion på t.ex gjorda transaktioner.

   Radera
  4. Jag och sambon har gemensamt konto med varsitt kort på LF

   Radera
  5. Superbra Sara! Vi har ju hemförsäkring med Länsförsäkringar redan, så det kan det ju vara värt!

   Radera
 3. Icabanken är absolut bäst. Särskilt om man reser mycket (inga extra avgifter). De är också billigast när det gäller avgifter för internetbetalningar osv. Däremot har vi bostadslån på annat håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ICA-banken har jag ju (också)! Kanske ska flytta över allt dit?

   Radera
 4. Hej Annika!
  Liksom föregående talare så har jag Swedbank. Mobilt bank-ID och dosan fungerar på vilken dator som helst. Jag och min sambo har ett gemensamt konto som vi bägge kan hantera med hjälp av internetbanken.
  Kan inte uttala mig om hur bra lånevillkor de har, men har fått uppfattningen att det beror mycket på om en känner banktjänstemannen eller inte.

  Lycka till! =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Swedbank får ju stora plus för internetbanken och möjligheten till gemensamt konto! :)

   Radera
 5. Vi har Skandiabanken, helt internetbaserad bank. Funkar hur bra som helst. Dock har vi varsitt konto, men jättelätt och på minuten för man över pengar till varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tittade lite på Skandiabanken men det går inte att ha gemensamt konto, tyvärr. Vill helst slippa hålla på med överföringar hit och dit.

   Radera
 6. Jag har Skandiabanken och är nöjd med det. Deras avsaknad av kontor gör att man kan göra allt via internetbanken. Jag behövde inte ens gå till ett kontor när jag tog bolån.
  Sen redovisar de öppet vilka bolånerabatter man kan få, så man slipper förhandla och pruta och sånt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är bra! Men de har tyvärr inte möjligheten till gemensamt konto. Man kan bara öppna eget konto och sedan ge fullmakt till en annan person. Går bort, tyvärr :(

   Radera
  2. Det går inte att ha kreditkort med kredit för gemensamma utgifter?

   Radera
  3. Jo, men vi vill ha gemensamt konto också :)

   Radera
 7. Nils och jag har allt gemensamt och vi har DanskeBank. Vi ser samma sak i översikten när vi loggar in: lönekonto, barnens respektive sparkonton, vårt eget sparkonto, vårt huslån och hur det förändras iom amortering, gamla och kommande betalningar osv. Det är enkelt att lägga till nya konton och de är snabba på att svara på kundtjänsten. Bonus för superbra app och enkelt att fixa bankID och mobilt bankID för swish etc.

  Dock har jag ingen aning om deras avgifter och hur de står sig när det kommer till ränta. Jag skulle verkligen behöva lära mig hur pengar funkar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter superpraktiskt! Men vet inte om DanskeBank finns i den här landsänden? Har aldrig sett någon sådan...

   Radera
 8. Bra fråga, jag ska se till att läsa alla svar! Har själv SEB, men har det bara av vana, har inte jämfört. Vill också öppna gemensamma konton nu (vi har ett gemensamt på Ica-banken nu men vill också ha genensamma sparkonton. Aldrig ens tänkt på att det inte skulle kunna gå.. Konstigt!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen går det inte på Skandiabanken så de kan ni ju räkna bort! De andra verkar det gå på!

   Radera
 9. Jag har precis som Johanna ovan SEB av gammal vana, och har ingenting att jämföra med. Däremot kan jag meddela att det går utmärkt att ha gemensamma konton på SEB.

  SvaraRadera
 10. Har SEB, bytte från Swedbank när vi köpte hus. Har sjukt bra (tycker jag) ränta nu, rörlig iofs. Vi har gemensamma konton, men även egna. Tycker appen funkar bra.

  Dock är jag osäker på hur deras avgifter står sig mot andra banker, vi kollade (men jag kommer inte ihåg), samtidigt var räntan för huslånet mer viktigt för oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, räntan på huslånet känns ju viktigast av allt! Just nu har vi inget lån, men får vi bra ränta på någon annan bank än den vi väljer nu så byter vi utan att blinka! Tänkte bara att det kunde vara bra att göra det på en gång om det nu finns någon bank med erkänt låga räntor :)

   Radera
 11. Jag har Handelsbanken och är nöjd. Ska erkänna att det ffa är pga att de är kundvänliga. Lackade ur helt på Swedbank, som jag haft hela mitt liv och som är ok så länge man inte behöver personlig service, när jag insåg att deras servicekultur är usel. Min lillasyster bytte precis från Swedbank till Länsföräkringar när de skulle söka bolån, Swedbanks service är under all kritik. Och då bor vi i olika städer så det är inte ortspecifikt. Handelsbanken är snälla och hjälpsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också viktigt! Har inte haft så mycket kontakt med Swedbank men har väl inte precis känt mig överväldigad av serviceviljan.

   Radera
 12. Catharina5/10/15 07:38

  Handelsbankens bolån bedöms från kontor till kontor, vi fick sjukt dåliga villkor!!

  Vi har SEB som är helt ok. Gemensamma konton, möjlighet att "döpa" kontona till ex.vis hus, bil, spar osv.

  BankID har alla banker, mobilt BankID och ävenSwish tror jag bankgirot står bakom. Alla bankkort funkar i alla bankomater utan extra avgift.

  Vi hade Länsförsäkringar innan och deras Internetbank var också bra även om min man föredrog Skandiabankens. Dock svårt att få bra boräntor på båda dessa (för oss), däravSEB.

  När banken sen vill pracka på er dyra bolåneskydd så kolla om ni istället kan teckna livförsäkring via facket (gruppliv?).

  En knasig grej med SEB är deras (icke mobila) bank-ID som är en stor manick med sladd!!!! Länsförsäkringar körde med certifikat + lösenord vilket ju är 100 ggr smidigare. Men med mobilt BankID så spelar det inte längre nån roll.

  Kanske har jag lite faktafel men hoppas ni hittar nåt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha en manick med sladd?? Det känns ju inte så 2015.

   Tack för info-genomgången!

   Radera
 13. Bra svar du får, jag vill lägga till att det är lätt att byta bank. Jag har precis bytt till SEB och är än så länge nöjd. Har mobilt bank-id och det funkar bra. Deras app är smidig att använda.
  När jag bytte bank i våras erbjöds jag en bra ränta men har valt att behålla mina lån hos SBAB, finns inga krav hos dem att man ska flytta över hela sin ekonomi dit.
  När (om) ni ska köpa er bostad så kolla upp räntorna och byt bank igen om det behövs, för som sagt bankbytet var smidigare än vad jag trodde.
  Vad jag önskar jag haft en blogg att fråga när jag bodde utomlands, perfekt att få tips från andra så här. /Ann

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är superbra att ha att fråga om råd! Och du har rätt, det är ju rätt lätt att byta bank sen om vi inte skulle välja helt rätt nu :)

   Radera
 14. Jag har Länsförsäkringar och är väldigt nöjd med i princip allt hos dem, förutom att de inte placerar sig så bra här http://fairfinanceguide.se .... Så jag har funderat på å byta ändå, dock är tyvärr inte nån av de andra bankerna nån höjdare heller. Oavsett, så rekommenderar jag i alla fall att ta en titt på länken ovan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kände jag inte till, tack för länken!

   Radera
 15. Jag har haft Swedbank länge och gillar deras app skarpt, men är mindre nöjd med villkor. Jag kommer byta till Nordea nu när jag gifter mig, då min kille har bolån där och inte kan byta bank. Av vad jag sett är deras layout inte lika bra, vare sig på dator eller mobilt, men tjänsterna fungerar ändå bra, mobilt bankid är lika smidigt som på swedbank, osv. Gemensamt konto ska också fungera enligt killen, men jag har inte kollat upp det än så jag vet inte exakt vilka villkor det är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nordea är tydligen jättedåliga kommenterade en person till det här inlägget på Facebook... Men det kan ju ha varit hennes personliga upplevelse!

   Radera
 16. Oskar behöver inte vänta på personnummer för att öppna bankkonto det räcker med ett giltigt pass el svenskt id-kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men för att skaffa bank-ID och swish behövs det.

   Radera
 17. Ska du låna till hus så kanske du får byta bank det beror ju på vilken bank som ger de bästa villkoren. I det läget är det förhandlingar som gäller .5% på 3 mil är också pengar

  SvaraRadera
 18. Jag har en del av mitt sparande på Ekobanken. Det känns skönt att ha en schysst bank men tyvärr kan man ju inte låna pengar där. Men som ett sätt att spara pengar tycker jag att det är perfekt! /jenny

  SvaraRadera
 19. Håller med Rolf. Bäst att ta kontakt och förhandla med alla bankerna, går då att få de bästa villkoren! Lycka till och krama om lille Gael.

  SvaraRadera
 20. Hej!! :) Jag och Carlos höll på med det här för en månad sen. Vi valde att skapa ett helt nytt gemensamt konto. Vilket liksom känns rätt, då vi har helt delad ekonomi. Vi har handelsbanken, eftersom jag hade dem sedan innan... Vi ska till dem och prata om lån, vi får se vad jag tycker om dem efter det! ;) Ett stort plus här i Stockholm är att de har flera kontor! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lutar åt helt nytt gemensamt! :)

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.