söndag 25 oktober 2015

Genusrapporten

Det händer mycket spännande politiskt i Colombia just nu, jag önskar ibland att jag fått följa alla processer på lite närmare håll.

Idag, till exempel är det lokalval runtom i landet. Det väljs borgmästare och guvernörer. Hade jag bott kvar hade jag, eftersom jag har permanent uppehållstillstånd, för första gången fått rösta i lokalvalet och varit med att påverka vem som blir Bogotás borgmästare under de nästa fyra åren.

Jag vet helt ärligt inte riktigt vem jag hade röstat på om jag varit där. Men då hade jag väl följt debatten lite bättre, förhoppningsvis.

Hur som helst, det mest spännande som pågår är ju annars fredsprocessen. Min kompis Shanna, som bor i Colombia har startat en ny blogg som hon beskriver såhär:
Jag befinner mig mitt i Colombias fredsprocess och, förhoppningsvis, slutet på 60 års väpnad konflikt. Jag bor i Bogotá och studerar en master i mänskliga rättigheter och internationell rätt. I bloggen skildrar jag fredsprocessen ur ett genus- och mångfaldsperspektiv som jag ofta tycker saknas. Enjoy!
Bloggen heter Genusrapporten och finns här. In och läs, allihopa!

4 kommentarer:

 1. Hej!

  Jag har följt din blogg under lång tid och har aldrig kommenterat förut så jag vill bara säga att jag är så glad för din/er skull att flytten äntligen är klar! :)

  Så har jag en fråga som du kanske vet svaret på - Det är som så att min fästmö är amerikan och bor för nuläget i USA, går det att först ansöka om ett uppehållstillstånd där hon besöker mig i Sverige (de som är på max ett år) för att sedan, MEDAN hon är i Sverige söka samboäktenskap?

  Tack för en underbar blogg!

  /David

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack!
   Nej, tyvärr går det inte... I undantagsfall tillåter Migrationsverket s.k. "inifrån-ansökan" (framför allt om man har gemensamma barn som är bosatta i Sverige), men som regel måste man söka från sitt hemland och vänta utomlands tills man fått uppehållstillstånd. Migrationsverket uppdaterar väntetiderna varje månad och just nu är det upp till 21 månaders väntetid för uppehållstillstånd som anhörig... Så det bästa är om du kan bo i USA med henne under tiden.

   Kolla den här facebookgruppen för mer tips och stöd:
   https://www.facebook.com/groups/607552706053504/

   Radera
  2. Tusen tack för ditt svar!

   /David

   Radera
 2. tack för att du håller oss uppdaterade om vad som händer i Colombia! Så bra blogg det här.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.