söndag 13 juli 2014

Sjukstuga

Jag hade kunnat berätta om min spännande jobbresa som jag varit på den här veckan, till Ituango, i nordvästra Colombia, mitt i ett territorium som historiskt kontrollerats av FARC-gerillan.

Men jag kom hem med en dunderförkylning och ögoninflammation på ena ögat (bättre än Oscar som har två ögon röda som kräftor), så jag ligger nerbäddad under täcket med feber och hinkar i mig aguapanela con limón, och hejar lite halvhjärtat på Argentina*. Jag får berätta om FARC-land en annan dag.


-----
* Det är latinamerikansk logik: I första hand hejar man på sitt land (Colombia), i andra hand på Latinamerika, och i tredje hand på resten av Amerika.

8 kommentarer:

 1. Krya på dej! I Peru hejar man också alltid på latinamerikanska länder förutom om det är frågan om Argentina, och de flesta här hejade faktiskt på Tyskland. Man brukar väl stereotypiskt tycka att Argentinarna är för arroganta och höga i hatten redan för att kunna känna sympatier för dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, just Argentina är ju lite speciellt, inte så många här som hejar på Argentina heller, men när det står mellan guldet i Sydamerika eller i Europa så vann Sydamerika hos de flesta ändå...

   Radera
 2. Uh, dessa eviga förkylingar, jobbigt!
  Såg att det blir "aguapanela con limón" för din del också... Min man brukar hälla i sig (och mig) litervis med aguapanela så fort han är lite sjuk, det är visst bra för lite allt möjligt! ;)

  Krya på dig... Y toma tu aguapanelita! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, aguapanela con limón är dundermedicinen! Går det att få tag på panela i Sverige?

   Radera
  2. Jag bor i Bogotá, här finns det mer än väl ;)

   I Sverige behöver man dock inte heller lida nöd, http://www.latinprodukter.se/, inte sa dyrt heller! Jag tror detta kommer bli en favorit för min man när vi flyttar till Sverige, haha! ;)

   Radera
 3. Hej!

  Jag har nog fått samma uppfattning som ovanstående talare, det vill säga att många colombianer hejar på alla andra sydamerikanska lag förutom just det argentinska. Kanske är det väldigt individuellt? Det verkar finnas en sammanhållning och solidaritet länderna emellan, som känns främmande här i Europa. Lite som att de flesta svenskar hejar på sina skandinaviska grannländer.

  Samtidigt har jag på sistone noterat att en del colombianska bekanta i mitt Facebook-flöde kan fara ut i långa okvädningsharanger över folk från andra latinamerikanska länder. Det känns också lite främmande. Är det bara jag som har märkliga bekanta, eller är det så att man bryr sej mer om sina grannländer i Sydamerika, på gott och ont?

  Krya på dej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog rätt individuellt, och i de tidigare stegen var det nog inte så många som hejade på Argentina (inte jag heller), men när det står mellan guldet i Sydamerika eller i Europa så vann Sydamerika hos de flesta ändå...

   Ja, det är nog mer sammanhållning, inte så konstigt, kanske med gemensam kolonialhistoria, osv. Men jag håller med, det är lite intressant det där med långa okvädningsharanger över folk från andra länder. Överhuvudtaget tycker jag att tvärsäkra stereotyper är rätt vanliga.

   Radera
 4. Jag hejar också oftast på vilket land det nu är som spelar mot Argentina… Men som jag sa ovan, när det gäller guldet så hoppades jag ändå på Sydamerika!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.