lördag 23 november 2013

Ett år och nio månader

Hej Gael,

Du har hunnit bli ett år och nio månader nu. Ett ynka kvartal kvar till din tvåårsdag.

Talet har börjat komma igång på riktigt nu, och du lär dig fler och fler ord hela tiden. Än så länge använder du bara enstaka ord, och ditt ordförråd är ganska begränsat, men det känns som att språket kommer att explodera när som helst. Häromdagen sa du chao mamá (hej då mamma) - det var nog första gången jag hörde dig sätta ihop två ord till en liten mening.

Ditt ordförråd hittills består av: mamá, papá, nené (bebis/barn), chao (hej då), aló (hallå), no (nej), más (mer), allá (där), agua (vatten), gato (katt), balón (boll), tractor, carro (bil), taxi, avión (flygplan), bus (buss) och se cayó (den ramlade). Jag pratar i princip bara svenska med dig, och du förstår perfekt. Men orden du använder är bara spanska. Inte så konstigt, hela din omgivning är ju spansktalande, men lite märkligt är det ändå att mitt barn har ett annat modersmål än jag.


En ganska stor del av ditt ordförråd består av olika sorters fordon. Du älskar fordon. Ju större, desto bättre. Och de som har sirener och blinkande ljus, som utryckande ambulanser, är bäst av alla. Vi bor nära en stor väg och det kör förbi utryckningsfordon lite stup i kvarten. Hinner vi ut på balkongen för att titta när de svischar förbi är din lycka gjord.

Musik älskar du fortfarande. Och dans, du har svårt att sitta stilla när du hör en svängig låt. Du har förresten svårt att sitta stilla överhuvudtaget. Springa är bland det bästa du vet. Sitta stilla gör du endast för att läsa bok, och knappt ens då. Helst vill du gå själv hela vägen hem från förskolan, som ändå är tre kilometer, och du har ju ganska korta ben med dina totalt 81 centimeter.


Du är en klätterapa av rang. Allt som går att klättras på måste testas. Du tar dig upp i både soffan och på vardagsrumsbordet. Därifrån hoppar du gärna utan förvarning, och litar på att någon tar emot dig. Det här med riskbedömning är verkligen inte din grej och du är totalt orädd för allt. Ju högre och ju snabbare, desto bättre. När du slår dig gråter du sällan, och det går alltid fort över och så vill du försöka igen. På förskolan har du en bästis, Mateo, och några andra som du gärna leker med. Alla är både större och äldre än dig, men du hänger på så gott du kan, och vill gärna göra allt som de större barnen gör. Det går inte alltid, men du är envis och ger dig inte så lätt.


Du är glad nästan jämt, och du pussas och kramas en massa. Du ger så himla mycket kärlek.

Världens bästa barn, du är min favoritperson i hela världen.

14 kommentarer:

 1. Du är även mitt favoritbarnbarn.
  Morfar

  SvaraRadera
 2. Åh, jag ser verkligen fram emot att få höra mer om Gaels språkutveckling, jag tycker det är så spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja! Det ska jag absolut skriva mer om, tycker också att det är jättespännande!

   Radera
 3. Åh vad fint! Du borde göra alla dina hej Gael till en bok och ge honom när han blir 18 eller 20 eller när han väl uppskattar all din kärlek i bokformat

  SvaraRadera
 4. Jag blir alltid varm inombords när jag läser de hör inläggen!

  SvaraRadera
 5. frukt. ans. värt. göllig. onge.
  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  SvaraRadera
 6. Så fint! Och Gael är så sjukt gullig.
  Språket är så intressant. Victor förstår lika mkt spanska som svenska, men de få ord han säger är på svenska. dä (där), tatt (tack), nana (napp), pappa. Ska bli spännande att höra när det kommer lite spanska också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jätteintressant! Nu börjar han prata allt mer och säga några (få) ord på svenska!

   Radera
 7. Åh så stor du blivit! Lite lagom rund är du också och med ett härligt tjockt blont hår. Heja Gael.

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.