söndag 28 april 2013

Är villig att prova vad som helst nästan

I mitt liv före barnet har jag alltid skrattat rått åt reklamen för den här produkten. Snacka om onödig. Himmel och pannkaka, lite skit i hörnen har väl aldrig skadat någon? Ingen mår väl bra av ett kliniskt rent hem, då får man ju ingen motståndskraft?

Det var som sagt i mitt liv före barnet. I mitt liv efter barnet, närmare bestämt efter barnets förskolestart tänker jag inte längre så. Nuförtiden tänker jag "Meeeen vad i hela... hur är det möjligt att han är förkyld IGEN, hann han ens bli frisk efter förra förkylningen?"*

I ett land där konceptet VAB inte existerar överhuvudtaget är det lite extra drygt med dessa ständiga förkylningar, när de innebär att barnet måste stanna hemma från förskolan, och det är ett evigt barnvaktspusslande (här måste jag klämma in ett ord av tacksamhet till Gaels farmor som flyttar läkartider och luncher och möten för att kunna ställa upp och ta hand om Gael titt som tätt).

Sedan råkar det ju faktiskt vara så att studier visar att handsprit på förskolan minskar sjukfrånvaron med 12%.

Förutom handsprit så känns ju en sprej som lockar med att ta kål på 99,9% av alla virus och bakterier, uttryckligen inklusive förkylnings- och influensavirus, som en måste-ha-produkt helt plötsligt. Jag lovar, vi har garanterat inte ett kliniskt rent hem ändå. Men kanske, kanske ett hem som härbärgerar lite färre virusinfektioner. Det är värt ett försök, i alla fall.


* Som läkaren vi träffade häromdagen sa - när barnen börjar på förskolan så är det bara att räkna med de två årliga förkylningarna, januaritilljuniförkylningen och julitilldecemberförkylningen...

12 kommentarer:

 1. Ska man vara riktigt petnoga så är faktiskt vanlig tvätt av händerna med tvål effektivare än handsprit.
  Det praktiserade vi när ni var små och det fungerar, jag lovar :-)

  Kram mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, men alltså det är ju inte som att det är istället för att tvätta händerna...
   Kram!

   Radera
 2. Hola, siento escribir cosas que no tienen nada que ver, pero quería sugerirte esto:
  http://edition.cnn.com/video/shows/anthony-bourdain-parts-unknown/episode3

  No he visto el capítulo entero, pero se ve bueno! Seguro lo publican completo en algún lado dentro de poco...

  Saludos!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gracias por el dato! Lo había escuchado por ahí pero no he visto todavía el programa. El anterior que hizo en Colombia está aquí.

   Abrazo!

   Radera
 3. Jag har faktiskt hört och läst precis samma sak som mamma Inger - att riktig tvätt med tvål och vatten är ännu bättre än handsprit. Fast på vår skola använder de ändå handsprit till barnen innan varje måltid och det är kanske lika bra det. Vem vet hur bra de små krabaterna är på "riktig" tvätt. Och vi ska då inte klaga - vi har ju världens friskaste gryn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att handsprit kanske är ett bra komplement, men inte en ersättning.

   Radera
 4. Krattar lite åt de där "två" förkylningarna... Ser INTE fram emot när Victor ska börja på förskola... Han har haft en förkylning (luftrörskatarr) och en magsjuka, det får räcka så tycker jag :P

  Vi har alltid handsprit i skötväskan och är lite överdrivna med sånt när vi är ute. Vet inte hur det ska gå när han börjar förskolan alltså. Ursh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte så kul! Vi var noggrannare med handsprit m.m. när Gael var ännu mindre, men vi ska nog försöka återgå till våra gamla vanor igen.

   Radera
 5. Ha! Två förkylningar! Jorå. Förstår verkligen att det måste vara jobbigt med sjukpusslandet. För mig blir det lite samma när jag som frilansare har deadlines och maken är på andra sidan klotet. Stressen!

  SvaraRadera
 6. Det är INTE mer effektivt att tvätta händerna än att sprita. En klassiker på alla medicinska utbildningar är att trycka otvättad/tvättad/spritad hand mot en odlingsplatta och jämföra vad som växer upp. Det blir oerhört tydligt att spriten är effektiv. Mindre uttorkande dessutom (om man tvättar jätteofta).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Men beror det inte lite på vilken sorts smuts det är? Om det är sånt som måste skrubbas lite kanske det är bättre med tvål och vatten?

   Radera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.