onsdag 12 januari 2011

"Men du fryser väl inte?"

Alla som någon gång jobbat i ett serviceyrke känner igen hur man till leda får le och skratta åt kunders "originella" skämt femtioelva gånger om dagen, varje dag, när de till exempel köper en trisslott "men vill ha en med vinst på". Hahaha. Trodde du verkligen att du kom med något nytt nu?

Att vara invandrare i ett land är lite som att jobba i ett serviceyrke.

Ibland funderar jag på att kopiera upp ett formulär med de vanligaste frågorna och svaren och lämna till nya människor jag träffar så slipper jag papegoj-repetera "jag kommer från Sverige, jag lärde mig spanska i Chile, jag har bott i Colombia i tre år, nej min familj bor inte här, ja ibland saknar jag Sverige till exempel årstider och svensk mat" och så vidare, i all evighet.

Till och med "å vad bra spanska du pratar, det märks knappt att det inte är ditt modersmål" blir tjatigt när man får höra det femtielva gånger i veckan.

Hur som helst, den som kanske tar priset (och alla som yttrar den verkar tro att de har hittat på något revolutionerande skojigt att säga, precis som kunderna när man står i kassan), är standardkommentaren som ofelbart kommer om jag någon gång råkar påpeka att det är lite kallt och jag fryser litegrann:
"Men du kan väl inte frysa, du som är från Sverige, det här måste väl vara rena tropikerna för dig"
Alltså, hur tänker de då? Att man, om man vuxit upp med svenska vintrar, har utvecklat någon slags extra tjock hud och lite päls på den så att man inte känner kyla som andra människor? Eller?

Det brukar jag också oftast svara nuförtiden. Och sen dra den vanliga harangen om ordentliga vinterkläder och hus som är isolerade, till skillnad från de dragiga, kalla husen i Colombia.

Det ska jag också ta med på mitt formulär. Och jag ska aldrig mer fråga invandrare i Sverige var de kommer ifrån eller påpeka hur bra svenska de pratar.

14 kommentarer:

 1. Hahaha, jag känner verkligen igen mig! Till och mer här i Schweiz tror de att det är skiiiitkallt i Sverige jämt. Konstigt.

  Roligt dock när de frågar "jaha, såg du någon älg när du var hemma över julen" och man kan briljera med "javisst vettu, var faktiskt nära att köra på en" och faktiskt tala sanning. Fördomar är liksom mer användbara när de stämmer :)

  SvaraRadera
 2. Hehehe! Apropå Schweiz brukar det rätt ofta bli mitt hemland. Suecia - Suiza, inte så lätt det där med att hålla isär olika länder...

  SvaraRadera
 3. Jada, samme historie fra Tyskland/Østerrike. Mye komplimenter på språk - og en generelt veldig positiv mottakelse - selv byråkrater og tollbetjenter er plutselig interesserte i hvorfor en Nordmann frivillig vil bosette seg her nede. Norge er jo verdens beste land å bo i (har de lest)... og det er jo sååååå vakkert der. :)

  Noe sier meg at tyrkere neppe får samme mottakelsen... så det har en liten bismak...

  SvaraRadera
 4. Alexandra I12/1/11 10:43

  Jag har börjat säga det inomhus i Sverige, inte får vara under 19 eller 20 grader, kan det stämma?

  Måste bara nämna en till kommentar man kan höra som invandrare hemma: jaha, så du kommer från banana-land x.. jag hade en flickvän från bananaland z en gång! What the heck is that?

  SvaraRadera
 5. haha, men Alex, den kommentaren brukar jag få här i Colombia också:

  "jaha, så du är ifrån Sverige. mmm, vad roligt, för jag hade en tjej ifrån Italien en gång!"

  ja, det var ju faktiskt rätt roligt... eller? Fast senaste gången jag fick den, avslutade ljushuvudet med: "och jag gillar blonda europeiskor - vi borde hänga mer"

  What the F***K is THAT?!!!

  SvaraRadera
 6. Tänkte samma sak som Nina, det känns som att det händer här hela tiden. "Är du från Sverige? Ja, jag bodde i Frankrike några månader. Ni har så himla små bilar i Europa."
  Okej, goddag yxskaft.

  Och en massa att "Européer är si och så". Eh, nej.

  SvaraRadera
 7. Lars: Ja, samma här. Sverige är ju världens mest utvecklade land och där är ju allt så himla bra och perfekt och huuuur kan jag frivilligt ha bosatt mig i Colombia?

  SvaraRadera
 8. Helt klart Annika: du måste vara spritt språngande galen, så varför inte löpa linan ut? Börja gå omkring i en stor fet täckjacka och slippa klaga på att det är kallt. Du kan ju till och med ha den inomhus och hävda att i Europa gör man så!

  SvaraRadera
 9. Lite på samma tema har jag konstaterat att amerikaner ALLTID säger vilken stad de kommer från, aldrig vilket land. Okej det är ett stort och varierande land så jag köper att de, iaf när det snackar med varann, vill tala om ifall de är från NY, Dallas eller nån liten håla i Alabama. Men ändå!

  Man är någon helt annanstans i världen, alla säger "hej, jag är svensk", "jag är från argentina" osv, och alltid säger nån "Hi, John, California".

  Why oh WHY?

  SvaraRadera
 10. Jag pratade med en invandrad man om det här. Han tyckte också att det var jobbigt att alla frågade var han kommer ifrån. Jag förstår att det kan bli jobbigt. Men jag tror att det är mänskligt, man är nyfiken, vill placera människor, få veta lite mer...

  Fast ibland kan ju människor med invandrarbakgrund bli FÖR vana vid frågan (av begripliga orsaker). På en konferens frågade jag en man var han kom ifrån. Jag menade från vilken arbetsplats, eftersom jag ville diskutera jobbfrågor. Då svarade han "Indien". Det kändes väldigt fel...

  SvaraRadera
 11. I know! Blev också sjukt irriterad efter ett tag. Jag har dock varit allergisk mot sånna frågor sedan barnsben eftersom jag är uppvuxen med invandrare. Min låtsaspappa utvecklade superbra svar tillslut och drev med alla, haha. Skämdes dock bara lite när jag var liten och han kallade alla tjejkompisar för samma sak och spelade dum. Hehe.

  SvaraRadera
 12. Jag bor till och från i Bucaramanga, har en äldre man i bekantskapskretsen som älskar att visa sina vänner att jag kan de lokala svordommarna. Minst en gång om dagen blir jag ombedd att rabbla upp dom, blir en lång ramsa till slut. Sjukt tjötigt.

  SvaraRadera
 13. Känner igen mig fullständigt, jag blir lika arg varje gång! som att jag inte har rätt att frysa bara för att jag är från Sverige.

  Vad det gäller det där med ihopblandning av länder så absolut, Schweiz och Sverige är samma sak på kinesiska också (ehh, nästan. inte.) Fast till skillnad från sammanfattningen "Europa" så pratar man om väst. Västerländska kläder, västerländsk mat. Min kompis sa nåt om "västerländsk mat" som vi äter i Sverige och jag blev arg för vadå, västerländsk? Som att vi äter samma mat som i USA?? Eller Italien?? Sen tänkte jag efter och försökte förklara vad jag äter hemma och det fanns ju inte så mycket annan gemensam nämnare än att det sällan är kinesiskt. Alltså västerländskt...

  (Eftersom jag är lat och inte orkar skriva kommentarer på flera inlägg gör jag ett tillägg här: När jag började på mitt gym för snart ett år sedan fick jag också en genomgång med personligtränare. Det var inte så mycket mäta som datorscanning - "Så här mycket fett i förhållande till muskler har du i just den här delen av din kropp." Ganska spännande, vet bara inte hur användbar informationen är...)

  Hoppas allt är bra!

  Kram

  V

  SvaraRadera
 14. Vad roligt att ni påpekar detta!! Har bott i Sverige i över 30 år, men kan fortfarande få sådana frågor. Nu skakar jag av mig dem lite bättre men det var jättejobbigt när jag var i tonåren, jag upplevde dem som att folk gick över mina gränser hela tiden och frågade saker som var mer personliga än vad relationen egentligen tillät. Mina barn (adopterade från Colombia) är mycket coolare (åtminstone än så länge), de verkar tycka att det är jätteroligt att få många frågor om sitt ursprung och berättar gärna hela sin livshistoria för alla som vill höra (och de som inte vill höra också). Vi får se om det håller sig till tonårstiden!
  Kul att läsa din blogg, det blir lite omvänt perspektiv för mig!

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.