Sjuksköterska eller läkare tror jag inte att jag ville bli när jag var liten. Eller nu heller. |
1. Vad ville du bli när du var liten?
När jag var liten-liten vet jag faktiskt inte. Jag har ett minne av att jag gick runt och sa att jag ville bli konsertpianist, men jag tror att det nog var mer för att det var en fint och speciellt ord, än för att jag egentligen visste vad det innebar (eller hade något intresse av att spela piano). Sedan ville jag länge bli författare, i låg-, mellan- och högstadiet ägnade jag kopiöst många skrivböcker åt att skriva ner mina sagor och berättelser.2. Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Något med språk. Språklärare, tolk, översättare, något ditåt. Jag hade nog det inte helt klart för mig.3. Gick du något nishat gymnasieprogram?
Nja, nishat och nishat, men jag gick Sam-Hum och läste mest bara språk.4. Vad hade du för betyg?
Bra betyg. 18-nånting i snitt när jag gick ut gymnasiet för flera betygssystem sedan. Jag har alltid gillat att plugga.5. Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Alla språk var mina bästa ämnen. Sedan var jag rätt bra på samhällsvetenskapliga ämnen i allmänhet. Mitt allra sämsta ämne var helt klart naturkunskap som det hette i gymnasiet. Kemi är det värsta jag kan tänka mig.6. Utbildade du dig efter gymnasiet?
Ja, det kan man verkligen säga. Jag har som sagt alltid älskat att plugga, kanske ännu mer på universitetet då man får välja helt själv bland hur mycket spännande som helst. Det där med att begränsa studierna har inte varit min grej så jag har en kandidatexamen i engelska, en magisterexamen i statsvetenskap, en ettårig master i communication for development och en tvåårig master i genusvetenskap.Men nu får det räcka. I alla fall tills jag blir pensionär eller får oväntat mycket fritid. Då ska jag uppfylla min dröm och lära mig det vackraste språket i världen, det vill säga finska.
7. Vilket var ditt allra första jobb?
Förutom de där sommarjobben som man fick genom kommunen i högstadiet(?), så jobbade jag en vinter i gymnasiet som tidningsutdelare för söndagstidningar. Det innebar att stiga upp klockan tre på natten mellan lördag och söndag, varje helg, och bege sig ut i kylan och beckmörkret för att dela ut tidningar fram till kanske klockan sju på morgonen. Hade det snöat under natten var det för tidigt för att plogbilarna skulle ha hunnit ploga, och jag fick släpa cykeln som var tung av tidningar genom snön. Nästan alla hus hade portkod och för att kunna slå den ordentligt, och sedan hantera tidningarna smidigt, kunde jag bara ha tunna fingervantar.Jag härdade ut i kanske tre-fyra månader, de kallaste vintermånaderna, innan jag sa upp mig. Mot slutet grät jag varje söndagsnatt väckarklockan ringde. Det är fortfarande det värsta jobb jag haft. Dåligt betalt var det också.
Såhär såg jag ut för drygt tio år sedan i dreads som jag gjort på mig själv. |
8. Vad har du mer haft för yrken?
Mitt kanske mest otippade jobb var som dreadsfrisör när jag bodde i Uppsala.Annars har jag jobbat extra på bensinmack i en massa år - som extrajobb älskade jag det.
Jag har varit konsult, jag har jobbat på FN i Argentina, jag har varit generalsekreterare på CISV i Colombia, jag har jobbat som genusforskare. Smått och gott.
9. När hamnade du i den banan du är i idag?
Jag vet inte ens om jag har en bana. Den är i så fall inte tydlig och inte särskilt rak. Två röda trådar kan väl i alla fall urskiljas - å ena sidan genusfrågor, framför allt sexuella och reproduktiva rättigheter, och å andra sidan civilsamhället. De har funnits med på ett eller annat sätt i det mesta jag gjort. Något slags "rädda världen" med genusfokus är väl min bana, kanske.Men för att svara på frågan, kanske när jag upptäckte u-landskunskap, som det hette på den tiden, som ledde mig iväg från språkbanan jag börjat på universitetet, och som sedan via lite omvägar ledde mig till Latinamerika och en praktikplats på FNs befolkningsorgan UNFPA i Buenos Aires. Kanske var det då.
10. Vilken är stunden då du liksom visste att du var på rätt väg?
Vet jag ens det? Just nu känns det som att jag är på rätt plats. Det har det för det mesta känts som, och när det inte har det så har jag bytt.Så länge det känns rätt där jag är i livet just nu så är jag på rätt väg. Längre fram kanske vägen svänger.
11. Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Nästan oavsett jobb och arbetsuppgifter brukar jag alltid få höra att jag är strukturerad och organiserad. Har koll, liksom, och är pålitlig.12. Vilka är dina sämsta sidor på arbetet?
Jag är konflikträdd. Jag tycker verkligen att konflikter är jättejobbigt.13. Tre saker du är extra stolt över att du gjort i ditt jobb?
Jag är inte så prestationsfokuserad eller så mycket karriärist. Det är viktigare för mig att jag trivs och att mina kollegor är nöjda med mitt arbete än att räkna prestationer och klättra uppåt. Men okej:1. Att jag sålde allt jag hade, köpte en enkelbiljett till andra sidan jorden och byggde en karriär och ett namn där, från scratch. En karriär som till exempel innebar att bli publicerad flera gånger på spanska, och att jag blev inbjuden som expert både i radio (till exempel här och här) och i TV (till exempel här och här).
2. Att jag sedan lyckades lämna allt det bakom mig och pröva vingarna på nytt, i Sverige, och landa ett bra och utvecklande jobb här, utan en dags relevant svensk arbetslivserfarenhet i bagaget.
3. Att jag vågade byta när det blev fel, trots att hela mitt rationella jag försökte övertyga mig att stanna med "härda, det ser inte bra ut på CVt, det här är en bra chans för framtiden".
14. Vad ditt jobb går ut på mest?
Ibland tänker jag att det skulle vara skönt att vara läkare, eller lärare, eller något annat som folk fattar med en gång vad det är man faktiskt gör på jobbet. Så är inte fallet med föreningsutvecklare, eller med ett enda av de tidigare jobb jag haft i livet heller.Men som föreningsutvecklare arbetar jag med att stödja och stärka organisationens ideellt engagerade runtom i landet, vilket kan vara genom alltifrån att bolla och ge feedback på verksamhetsidéer till att utbilda förtroendevalda. Just nu har jag en samordnande funktion och arbetar med att utforma nya processer och metoder inom olika stödområden.
15. Vad du skulle du vilja jobba med om du inte gör det du gör nu?
Om jag hade varit bra på / intresserad av naturvetenskapliga ämnen (se fråga 5) så hade jag väldigt gärna velat vara gynekolog. Egentligen är det ju bara att jobba med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter men inom ett annat område istället.För att tänka långt utanför boxen, tänker jag ibland att om vi någon gång skulle flytta tillbaka till Colombia så skulle jag vilja öppna en liten bokhandel/café med god vegetarisk mat och svenskt fika och tillhandahålla en plats för seminarier och politisk diskussion. En slags colombiaversion av Umeås Bokcafé Pilgatan.
16. Vad tror du skulle vara det sämsta jobbet för dig?
Säljare. Jag kan nog inte tänka mig något värre. Jag skulle vara jättedålig på det och jag skulle avsky att jobba med det.17. Vad gör du om fem år?
Om jag inte är kvar där jag jobbar nu så jobbar jag förhoppningsvis i den offentliga sektorn. Kanske Länsstyrelsen? Som... jämställdhetshandläggare?18. Vad gör du när du är 60 år?
Kanske är jag chef någonstans. Om jag kommer över konflikträdslan (se fråga 12), men det ska jag väl ha gjort. Inte högsta chef, det tycker jag ärligt talat inte verkar så kul, men chef för någon slags enhet inom någon myndighet eller organisation.Eller så gör jag något helt annat. Jag gissar att jag jobbar ett bra tag fortfarande i alla fall. Inga intjänade pensionspengar är priset man får betala för att ha levt utomlands länge.
19. Vad skulle det stå på ditt visitkort om du fick drömma?
Jag vet faktiskt inte. Just nu är jag väldigt nöjd med vad det står och var kortet kommer ifrån. Men nej, jag önskar väl mest att det alltid ska stå det jag känner att jag vill just då. Att jag aldrig ska känna att jag lämnar fram ett visitkort, men önskar att jag skulle slippa, eller att det skulle stå något annat på det.-----
Andra har också gjort den här listan. Här hittar ni Schmarro, Johanna, Sanna, Maria, Egon, Katta, Jeanette och Lisa.