torsdag 5 mars 2015

Tre år

Gael,

Det var snart en månad sedan du fyllde tre, men flytten till Sverige kom i vägen för det här brevet och filmen.

Flytten, ja. Jag tror inte riktigt att du förstår vad den innebär. Hur skulle du kunna det, det ligger ju utanför alla referensramar som du känner till? Vi pratar med dig om den, såklart, berättar att snart ska vi åka i ett flygplan till Sverige, där mormor och morfar bor, och vi ska också bo där och inte bo i Colombia längre. Du har sagt hej då till förskolan och kompisarna där, och du har sagt hej då till lägenheten och vet att alla saker är nedpackade i resväskor. Men ändå. Skulle man fråga dig vad det viktigaste med flytten är skulle du nog svara att det är att vi ska åka i ett flygplan som är rött och som heter Avianca.

Ditt språk har exploderat, och du pratar i fullständiga och rätt komplexa meningar. Bara på spanska. Du har aldrig sagt en mening på svenska, även om du använder enstaka ord. Men du förstår i princip allt jag säger till dig, så svenskan finns där, någonstans. Den dyker nog upp framöver så fort du inser att alla runtomkring dig pratar svenska.

Du är ett aktivt barn, det har du alltid varit. Du kan inte sitta stilla, din kropp kräver rörelse och aktivitet hela tiden. Därför har du en otroligt bra motorisk förmåga. Du klättrar, hoppar och springer och tappar aldrig balansen. Inte ens på din balanscykel där du tar sats och sen rullar fram med fötterna i luften.

Du är social och gillar människor i allmänhet, men du vill helst ta initiativet själv. När folk blir för närgångna och hoppar på dig för att hälsa med glada utrop så fort de ser dig blir du avogt inställd och tvärvägrar. Jag gillar din integritet.

Du gillar böcker och vi läser flera stycken varje kväll. Men på dagtid föredrar du all sorts aktivitet som är fysisk. Springa, klättra, spela fotboll, cykla eller köra fort, fort med dina leksaksbilar. Stillasittande lekar, som att rita eller lägga pussel har du inte riktigt fastnat för ännu.

Du är en mycket bestämd person som vet vad du vill, men du accepterar också argument. Det är okej att du inte får som du vill, så länge du får veta varför. Oftast, i alla fall.

Älskade barn, tänk att du funnits med oss i tre år redan. Nu börjar vårt nya äventyr tillsammans, hoppas att du ska trivas i Sverige.-----
Vi har gjort ett videokollage varje år. Här finns år ett och år två.

11 kommentarer:

 1. Wooow vilken fin film. Jag blir alldeles tårögd när jag ser den.
  Tänk så mycket som har hänt detta tredje året och vad ska det inte bli sen??
  Massor med kramar mamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk! Fyraårskollaget blir en massa videoklipp från Sverige!
   Kram!

   Radera
 2. Så sjukt fint, jag började också gråta! :) Underbara bilder.

  SvaraRadera
 3. Åh! Jag blir så glad av din son, han utstrålar så himla mycket glädje och så är han nog den sötaste unge jag sett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack! Det tycker jag också, men jag är ju å andra sidan inte särskilt objektiv....

   Radera
 4. Sååå fin video! Jag blev också tårögd, så mycket glädje! Fantastiskt!

  SvaraRadera
 5. Vilken film! Så mycket kärlek❤️

  SvaraRadera
 6. Älskar dessa filmer, av ett barn jag aldrig träffat! Söt! :)

  SvaraRadera

Problem att kommentera? Testa en annan webbläsare än Chrome.